16 °C Budapest

Adószám felfüggesztéssel járhat a mérlegbenyújtás elmulasztása

Pénzcentrum
2010. március 31. 08:32

A mérleg időben történő benyújtásának elmulasztása miatt eddig mintegy kétezer cég adószámának felfüggesztését rendelte el az adóhatóság 2010-ben. A szabályok szerint az elmúlt évben azoknak a társaságoknak kellett kötelező jelleggel elektronikus úton benyújtaniuk a beszámolóikat, amelyek eltérő üzleti évesek és a mérlegforduló április 30-a utánra esik. A többi társaság dönthetett úgy is, hogy a hagyományos úton, vagyis papír alapon nyújtja be a mérleget - írja a Napi Gazdaság.

2010-ben ez a megkülönböztetés már nem érvényes, így minden társaságnak elektronikus úton kell benyújtani a beszámolóját. Amely cég ezt elmulasztja, számolniuk kell azzal, hogy az adóhatóság felfüggesztheti az adószámukat. A felfüggesztési eljárás félig-meddig automatikus, tehát nem szúrópróbaszerűen választanak ki egy-egy céget, hanem az adóhatóság minden társasággal szemben köteles lesz eljárni.

2009-ben összesen 794 esetben rendelték el az adószám felfüggesztését. Ez az adat annak tükrében nem jelent sokat, hogy százezer cég még papíralapon intézte ügyét - az eredeti, május 31-ei határidőre egyébként mindössze 46 ezer cég nyújtotta be a beszámolóját elektronikusan, ezért az igazságügyi minisztérium meghosszabbította a benyújtási határidőt.

2010-ben már komolyabban vette az ügyet az adóhatóság, az első két hónapban ugyanis 1871 határozatot hozott adószám felfüggesztéséről. A tavalyi 794 határozat közül 615 emelkedett jogerőre, vagyis ezeknek a cégeknek felfüggesztették az adószámát. Az idei érintettek közül 1510 jutott erre a sorsra.

Nagyrészt a figyelmetlenség állhat a háttérben, mivel a hatóság értesíti a cégeket az intézkedésről, így a figyelmetlen társaságoknak 60 napjuk van arra, hogy benyújtsák mérlegüket. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy a szóban forgó cégeknél más problémák is vannak - vagy nem működnek vagy adott esetben fiktívek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adószám felfüggesztését követően az adóhatóság nem törli a cégek adószámát, ehelyett a cégbíróságot kéri fel, hogy gyorsított eljárással indítsa el a végelszámolást. Ha a társaság "problémás", ez akár felszámolásba is fordulhat, ellenkező esetben azonban a vállalkozás eltűnik a rendszerből.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?