19 °C Budapest

Gyorsan és észrevétlenül tűnhetnek el az adócsaló cégek

Pénzcentrum
2010. március 25. 09:17

Várhatóan idén is tízezrével lesznek olyan társaságok melyek elmulasztják az éves beszámoló benyújtását. Az új szabályok értelmében ilyen esetben az adóhathatóságnak intézkednie kell, azonban félő, hogy a nagy rohanásban nem marad kellő idő a megszűnő cégek alapos vizsgálatára.

Május 31-ig minden társaságnak elektronikus úton be kell nyújtania elektronikus beszámolóját az IRM Céginformációs Szolgálata részére. Amennyiben valamely cég ezt a határidőt elmulasztaná, az APEH a beszámoló pótlására 30 napos határidőt ad, a türelmi idő letelte után pedig 60 napra felfüggeszti a cég adószámát. A 60 nap letelte után az adóhatóság gyorsított végelszámolást kezdeményez.

Az APEH adminisztrációs terhei többek között ezzel az új feladattal is jelentősen megnövekedtek 2010-ben. A létszámkeret pedig nem követi a kötelezettségek gyarapodását, ennek köszönhetően a dolgozóknak gyorsabban kell dolgozniuk, a felületesebb ellenőrzésen pedig átcsúszhatnak olyan cégek is, melyeknél papíron minden rendben látszik, azonban valójában a múltban adót csaltak. Tipikusan ilyen cégek az áfacsalásra alapított társaságok, akik korábban fiktív ügyletek után igényelték vissza a forgalmi adót - írja a Napi Gazdaság.

Korábban ezeket a cégeket a végelszámolás megkezdése előtt az áfacsalás elévüléséig még évekig kellett altatni. Ez a kockázatos időszak a beszámoló benyújtásának elmulasztása után járó végelszámolással azonban most jelentősen lerövidül, és így évekkel korábban tűnhetnek el adócsaló cégek az adóhatóság szeme elől, ezáltal kisebb esélyt adva a lebukásra.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?