14 °C Budapest

Itt az újabb szégyenlista: alsó hangon is félmilliárdos tartozás!

Pénzcentrum
2010. március 10. 16:32

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé azon cégek és magánszemélyek nevét, amelyeknél 100 millió forintnál nagyobb adóhiányt tart nyilván. A költségvetési vitákban a különböző tárcák, ágazatok, önkormányzatok néhány milliárdért is ádázan versengenek egymással, miközben a www.feketelista.hu legfrissebb listáját olvasva is azt látjuk, hogy az adót elkerülők százmilliárdokkal kurtítják meg a büdzsét.

A cégvezetők számára partnereik, üzletfeleik kiválasztásakor, döntéseik meghozatalakor feltétlenül tanulságosak és hasznosak lehetnek azok a naprakész információk, amelyeket tizenegy állami nyilvántartásból összegez a www.feketelista.hu hírportál - amely közel félmillió cég "előéletéről" informálja látogatóit. Itt a Toplisták között lelhetők fel azok a vállalkozások, amelyek adóhiánya - az APEH 1998 óta történő közlése alapján - bármikor is meghaladta az 500 millió forintot.

Budapestiek a szégyendobogón

Elképesztő adatok. A "toplista" első két helyezettjének adóhiánya egyenként meghaladja a 9 milliárd forintot. A budapesti székhelyű, VI. kerületi Szinyei Merse Pál utca egyik emeleti lakásában bejegyzett ES-TEAM Nagykereskedelmi Kft. megállapított adóhiánya és a jogkövetkezmények összege összesen 9,861 milliárd forintra rúg. Az évek folyamán minden szankció - adóvégrehajtás, adószám-felfüggesztés, felszámolás, végelszámolás - elérte. Alig marad el, 9,523 milliárdos adótartozásával az ugyancsak fővárosi, a VII. kerületi Akácfa utcában székelő SEACOMP Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A kétes értékű "dobogó" harmadik fokára a szintén budapesti, a VIII. kerületi Korányi Sándor utcában bejelentett DÉL- HUNINVEST Ügynöki Kereskedelmi Kft. állhat, amelynek adótartozása 6,334 milliárd forintig gyűlt a APEH-nál. Felszámolás alatt áll.

A mindenkori "adótartozási csúcsot" tartók listáján összesen tizenegy olyan cég neve található, amelyeknek egyenkénti adóhiánya meghaladja a 4 milliárd forintot. Közülük kilencet budapesti, egyet szegedi, egy másikat pedig Solymári címen jegyeztek be. Abban megegyeznek, hogy valamennyi felszámolás, végelszámolás alatt áll, vagy már törölte is őket a cégbíróság. Hatalmas adóhátralékaik aligha hajthatók be. A lista elején felsorolt ötven cég közül további tizennyolc vállalkozás hárommilliárd, huszonegy pedig kétmilliárd forintnál több adóval tartozik. Jellemző: a félezer cég közül több mint négyszázötven kereskedelmi és/vagy szolgáltatói tevékenységre kapott engedélyt, és szinte valamennyi kft. formában működik. A nagyadósok között azonban rajtuk kívül megtalálhatók az ipari és építőipari, ingatlanforgalmazó, számítógépes és informatikai, valamint a vagyonvédelmi társaságok is.

"Csak" félmilliárddal tartoznak a sereghajtók is

Az adómorálra jellemző, hogy az ötszázas listára "csak" félmilliárd forint feletti tartozással lehetett "feliratkozni". A szégyentabló utolsó három helyezettje szintén a budapesti cégek köréből kerül ki. Ezek: a PRINT-TRADE Nyomdaipari és Kereskedelmi Kft., a DADA Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint az F-GOLD Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A sereghajtók is egyenként több mint félmilliárd forint adóval hátralékosak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legfrissebb állapot

A legfrissebb APEH-információk szerint a 180 napnál régebb óta tartozók hátraléka egyetlen év alatt mintegy 400 milliárd forinttal növekedett, és már megközelíti a 2000 milliárd forintot. Közöttük 1655 olyan céget találunk, amelyek adóhiánya nagyobb 100 millió forintnál, valamint csaknem 3000 magánszemélyt és egyéni vállalkozót, akik 10 millió forintnál több adót nem fizettek be. Hiába tehát az adóhatóság szigora, hiába ad fizetési engedményt is, a hátralékok évről évre növekszenek. A tartozások behajtására az esetek többségében kevés az esély, hiszen a nagyadósok listáján szereplő cégek közül 1162 felszámolás, 68 végelszámolás alatt áll, 159 társaságnak pedig felfüggesztették az adószámát.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?