Mit akar(t) az APEH szakszervezete Oszkótól?

Pénzcentrum
2010. március 5. 14:02

Nem csak a 13. havi bér kiesése és a mozgó bér közel 60%-ának elmaradása miatti reálbér csökkenés, hanem az APEH-nál visszaeső keresetekkel egyidejűleg a Pénzügyminisztérium (PM) alá tartozó más központi közigazgatási szerveknél tavaly meglévő magasabb kifizetések miatt is csalódottak az APEH-es dolgozók.

Az APEH dolgozói számára csak idén januárban egy Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésen lett világos, hogy míg az adóhivatalnál 2008-hoz képest tavaly átlagosan 20%-os (vezetői beosztásokban akár 36%-os) reálkereset-csökkenés volt tapasztalható, addig a minisztériumot és a PM alá tartozó vagy a minisztérium által felügyelt más közigazgatási szerveket nem érintették ilyen súlyosan az előző évi megszorítások.

Bár a 13. havi bérek tavalyi megvonása a köztisztviselőket tavaly egyformán sújtotta, az éves jutalmak és a cafeteria elemek tekintetében azonban már más volt a helyzet - panaszkodnak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Országos Szakszervezeti Tanácsánál (ADOSZT).

Az APEH-esek ugyanis 2009-ben még nem részesültek cafeteria juttatásban, csupán a köztisztviselőknek járt éves szinten összesen 150 ezer forintnyi hideg étkezési utalvány és ruhapénz a köztisztviselői törvény alapján. Ezzel szemben más központi közigazgatási szerveknél éves szinten akár háromszázezer forintot meghaladó cafeteria juttatást kaphattak a munkatársak, a minisztériumban pedig ez az összeg a félmillió forintot is meghaladta - mondta a Pénzcentrumnak Michalkó Péter, az ADOSZT elnöke.

Az éves jutalmak tekintetében is viszonylagosan rosszul jártak az APEH munkatársai, mivel a teljesíthetetlen tervek miatt lecsúsztak a 4,5 havi - a szinte normál bérként várt - jutalmukról, és az év során mindössze kéthavi extra pénzt kaptak (ebből egy hónapnyit közvetlenül karácsony engedélyezett Oszkó Péter pénzügyminiszter). Az apehesek, a más közigazgatási szerveknél kiutalt 2-3 havi bónuszok fényében, méltánytalannak érzik a PM által engedélyezett kifizetéseket.

Tavaly év végén még kéthavi pénzt reméltek

Még a karácsonyi prémiumok kifizetése előtt az ADOSZT ígéretet kapott a pénzügyminisztertől, hogy decemberben ugyan elmarad a jutalmak kifizetése, de januárban visszatérnek a kérdésre. Összegről ugyan nem állapodtak meg a felek, de az ADOSZT kéthavi extra juttatást remélt kipréselni a minisztérium zsebéből. A miniszter azonban a vártnál gyorsabban lépett, és még karácsony előtt jóváhagyta az utalásokat, azonban épp a felét annak az összegnek, amennyit az ADOSZT elvárt volna.

Tulajdonképpen a fenti minisztérium és szakszervezet közti elbeszélés volt a közvetlen kiváltó oka a csütörtöki József nádor téri tüntetésnek. Bármi is történt azonban a demonstrációig, Oszkó Péter azon kijelentésével, miszerint a tavalyi évet lezártnak tekinti, minimálisra csökkent az az esély, hogy az APEH dolgozói akár egyetlen forintot is látnak idén a 2009-ben ki nem utalt - a törvény betűje szerint nem járó - prémiumukból.

Nagyobb anyagi elismerést követelnek az APEH-osok Oszkótól

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az 2010-es juttatásokra helyezi az ADOSZT a hangsúlyt

A szakszervezet elnöke elmondta, hogy innentől kezdve arra összpontosítanak, hogy 2010-re harcoljanak ki minél jobb feltételeket az állami adóhivatal több mint 15 ezer munkatársának.

A PM-mel folytatott tárgyalásokon a szakszervezetek által elérni kívánt egyik fő cél az lesz, hogy a költségvetési prognózisok teljesítése és ne a költségvetési törvényben foglalt bevételi számok alapján fizesse a minisztérium az APEH-prémiumokat. Ez a terv - az MTI által közölt Oszkó Péter blogbejegyzés alapján - a pénzügyminiszter támogatását is élvezi, így igazából csak az elképzelés megvalósíthatósága jelenthet akadályt. Az új szabályok életbeléptetéséhez ugyanis a költségvetési törvényt kellene kikerülni.

Az ADOSZT a jutalom feltételeinek módosítása mellett szeretné elérni, hogy a PM alá tartozó központi közigazgatási szervek dolgozói egységes cafeteria juttatásban részesüljenek. Ez praktikusan az apehesek cafeteria keretének megemelését jelenté a jelenlegi évi bruttó 192 350 forintos szintről, amely éppen kiváltja az APEH köztisztviselőinek idéntől kiesett hideg étkezési utalványát és ruhapénzét. A szakszervezeti vezető szerint nem reális elképzelés, hogy az APEH összes dolgozója minisztériumi szintű bruttó 560 ezer forintos cafeteria juttatásban részesüljön, az azonban elvárható, hogy az APEH munkatársai is részesüljenek legalább évi bruttó 375 ezer forint mértékű béren kívüli juttatásban. Ennyit kapnak ugyanis például a Magyar Államkincstárnál dolgozók - mondta Michalkó Péter.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?