18 °C Budapest

12 millió dolláros bírság az áruházláncnak nemi diszkriminációért!

Pénzcentrum
2010. március 3. 18:02

Az amerikai Wal-Mart áruházláncra 12 millió dolláros bírságot szabtak ki hétfőn, továbbá meg kell változtatnia felvételi eljárását, ami korábban diszkriminatívnak bizonyult.

Az ügy lezárása már kilenc éve várat magára, amikor is azzal a váddal illeték a Wal-Martot, hogy londoni regionális elosztó központjába szándékosan nem vesz fel nőket, vagyis nemi diszkriminációt alkalmaz - írja a Time magazin.

Az Egyesült Államokban törvények védenek nőt-férfit egyaránt a munkahelyi diszkriminációtól, vagy egyéb munkahelyi törvénysértéstől, melynek betartásáért, illetve a peres ügyekben való képviseletért 1965-ben létrehozták a Munkahelyi Esélyegyenlőségi Bizottságot (EEOC).

Az EEOC nyújtotta be 2001-ben a Wal-Mart ellen is keresetét, azt állítva, hogy szinte kizárólag 18-25 év közötti férfiakat vettek fel, a női pályázóknak pedig azt mondták, a pozíció nem alkalmas számukra.

A Wal-Mart tagadta a vádakat, hétfőn mégis egyezség született a bizottság és az áruház lánc között, méghozzá az 1998 és 2005 között a londoni központba pályázó, azonban alaptalanul elutasított női munkavállalók kártalanítására.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 12 millió dollárból egyelőre még nem határozták meg, hogy hányan részesednek majd, illetve hogy hányan kapnak kártalanítást, hányan pedig ezen felül, visszamenőleges fizetést.

A bírságon felül további 250 ezer dollárjába kerül az áruházláncnak a tárgyalással járó költségek megtérítése, továbbá vállalnia kell, hogy a londoni logisztikai központban az első ötven állást, amit meghirdetnek, valamint egy fix százalékát a nyitott pozícióknak szintén nőkkel fogja feltölteni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?