21 °C Budapest

Ez a válság a nőknek kedvez? Persze kérdés, hogy meddig...

Pénzcentrum
2009. június 18. 05:55

A nemek szerinti diszkrimináció a munkahelyeken talán mindenki számára ismert, bár a direkt formája visszaszorulóban van, ennek ellenére nőként vezető beosztásba kerülni a többség szerint még mindig nehezebb. Tavaly év végén egy munkaerőpiaci kutatás alapján még azt jósolták, hogy a válság csak rontani fog ezen a képen, és leépítésekkor is inkább a nőket szedik majd elő a cégek, azonban a statisztikák mintha mást igazolnának.

Ha vetünk egy pillantást az alábbi ábrára, ami a KSH által mért munkanélküliségi rátákat mutatja, nemek szerinti bontásban, látható, hogy a válság, illetve a leépítések bizony a nőket, és a férfiakat is kellemetlenül érintették. A 18-60 év közötti férfiak 9,9 százaléka keresett munkát 2009 első negyedévében, míg a gyengébbik nemnek "mindössze" 9,3 százaléka.

A következő grafikonon a két nem munkanélküliségi rátája közötti különbséget látjuk: ezek szerint 2005 óta most először fordult elő, hogy arányaiban több lett volna a férfi munkanélküli, mint a női.

Az EU-ban a munkanélküliség a nőket évtizedek óta jobban sújtja, mint a férfiakat, hazánkban azonban 2005 előtt ez még fordítva volt. Mára itthon is a nők szorulnak ki inkább a munkaerőpiacról, akik körében állástalanság évek óta magasabb és tartósabb, és a kereseti olló is igen tág, akár 25-30 százalékos is lehet adott foglalkozási körön belül.

A férfi-női munkaerőpiaci különbségekre rengeteg magyarázat ismert, a közgazdaságtan rengeteg foglalkozott a témával. A neo-klasszikusok például a biológiai különbségekkel magyarázták a nők korlátozott munkaerőpiaci kilátásait. Más elméletek a keresőtevékenység és a házimunka közötti különbségeket hangsúlyozzák, vagy az egyes tevékenységek nemekhez való kötődését említik lehetséges magyarázatként.

A most megfordulni látszó helyzetet szintén többféleképpen lehet magyarázni. A legkézenfekvőbb talán az, hogy a mostani válság főként a férfiak által dominált munkaköröket érintette érzékenyen. A mezőgazdasági, ipari és építőipari területen hagyományosan jóval több férfi, mint nő dolgozik, azonban az elmúlt években ez még inkább érvényesült. Mivel a válság főleg ezeket a területeket sújtotta (autógyártás, építőipar), érhető, hogy a női munkanélküliség kevésbé nőtt.

A hagyományostól eltérő foglalkoztatási formák, illetve ezek nemek szerinti megoszlása szintén magyarázatul szolgálhat. A férfiak jellemzően felülreprezentáltak a teljes idős foglalkoztatásban, míg a nők a részmunkaidősben. Mivel a mostani válság során főként a teljes munkaidős foglalkoztatottaktól váltak meg a cégek, és előtérbe került a részmunkaidő, ez szintén előnyösen érinthette a női munkavállalókat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az iskolai végzettség szintén fontos befolyásoló tényezője a munkanélküliségnek. Mivel a nők körében egyre több a felsőfokú végzettséggel rendelkező - akik körében a munkanélküliek aránya alacsonyabb - ez is megmagyarázza a jelenséget (az építőiparban, illetve autógyártásban sem elsősorban az irodai alkalmazottaktól, mint inkább a futószalag mellett dolgozóktól váltak meg a cégek).

És végül talán az sem utolsó szempont leépítések idején, hogy mennyi bérköltséget spórol meg a cég egy-egy alkalmazott kirúgásával. Mivel a nők jellemzően kevesebbet keresnek a férfiaknál, ezért talán inkább utóbbiakat küldik. Ez persze ellentmond a már említett kutatásnak, mely szerint inkább a gyengébbik nem képviselőit küldenék el egy esetleges leépítéskor a cégek, ugyanis azt gondolják, hogy a női foglalkoztatás jelentősen többe kerül nekik.

Hogy a tendencia megfordulásáról - vagyis tartósan magasabb férfi munkanélküliségről - vagy csak egy átmeneti, a válság lezárultával ismét visszarendező jelenségről van-e szó, nem tudni. Mindenesetre most úgy fest, itthon is, csakúgy mint számos másik országban, "férfi-válságról" van szó.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm