26 °C Budapest

Szexuálisan diszkriminálják a bankok dolgozóikat!

Pénzcentrum
2009. június 22. 16:02

Egy diszkriminációval, illetve emberi jogokkal foglalkozó brit szervezet (Equality and Human Rights Commission) idei vizsgálata szerint a City legnagyobb bankjaiban jelentős bérkülönbségek mutatkoznak az ugyanolyan munkakört betöltő női és férfi munkavállalók között.

A vizsgálatban több bank is részt vett, azonban csak a Bank of America/Merrill Lynch, a Barclays, a Citi, a Credit Suisse, a Goldman Sachs és az UBS adott elemzésre alkalmas válaszokat.

A Bizottság adatai szerint, a pénzügyi szektorban teljes állást betöltő férfiak átlagosan negyven százalékkal többet keresnek női kollegáiknál, míg az alkalmi munkát vállalóknál még ennél is nagyobb, 50 százalékos bérkülönbség mutatkozik.

2007-2008 között a férfi dolgozók 70 százaléka több, mint 9,6 millió forintnak megfelelő összeget keresett, míg a nők 70 százaléka 9,7 milliónál kevesebbet. Nagy-Britanniában egyébként teljes munkaidőben dolgozó nők és férfiak közötti bérkülönbség mértéke körülbelül 17 százalék.

Harriet Harman, egyenlőségért felelős miniszter nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a pénzügyi szféra a nemek közötti diszkrimináció melegágya. A nemrég megszavazott brit esélyegyenlőségi törvény célja az, hogy több nőt juttasson vezető pozícióba, leépítse a nemek közötti bérkülönbségeket, és az életkorral összefüggő diszkriminációt is visszaszorítsa.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A törvényt persze több érdekvédő szerv is kritizálta, többek között a Brit Kereskedelmi Kamara igazgatója is, aki szerint a mostani recessziós időben ez a törvény csak hátráltatja a válságból való kilábalást, és a vállalatokat nem készteti új munkavállalók felvételére. Magyarul az esélyegyenlőség kérdésével nem a krízis közepén kellene foglalkozni.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm