Miért magasabb a férfiak fizetése a nőkénél?

Pénzcentrum
2010. március 2. 09:17

Magyarországon az azonos munkakörben, azonos végzettséggel dolgozó gyermektelen nők körülbelül nyolc százalékkal keresnek kevesebbet férfi kollégáiknál - írja a Népszabadság.

A mintegy tízezer ember megkérdezésével készült Bérbarométer adatai szerint az első gyerek születése után a bérkülönbség 14 százalékra nő, a második gyerek után 25 százalék, a harmadik után pedig már 26 százalék.

Nagy Beáta szociológus szerint ritka, hogy egy cég eleve kevesebbet a fizet egy pályakezdő nőnek, inkább arról van szó, hogy a nők szívesebben vállalnak kisebb fizetéssel járó, de biztosabbnak tűnő állásokat. Emellett az egyes szakmákon belül is működik a szegregáció, például több a női radiológus, mint a sebész, márpedig az utóbbi több megbecsültséggel és elfoglaltsággal is jár.

Mivel nők ritkábban lesznek közép-, illetve felsővezetők, így minél magasabb végzettségű munkavállalókról van szó, annál inkább szétnyílik a kereseti olló. Leginkább azonban a gyerekvállalásnál válik behozhatatlanná a nők jövedelmi hátránya. Akármilyen rövid ideig marad otthon egy nő szülés után, ha nem is nulláról, de újra kell kezdenie a pályáját.

Ezt igazolja az is, hogy 30 és 40 éves kor között megtörik a nők fizetésének emelkedése.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Európai Parlament állásfoglalása a fenti jelenség nyugdíjjárulékok terén is különbségeket eredményez, ami a nők elszegényedésének kockázatát hordozza. Ez egyszülős családok esetében a gyerekekre is negatívan hat.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?