28 °C Budapest

USA-t utánozzák a sógorék: akár az EU nélkül is megadóztatnák a bankokat!

Pénzcentrum
2010. február 23. 16:02

Ausztria hasonló adót szeretne kivetni a bankokra, mint az Egyesült Államokban, mellyel az államkassza hiányából szeretnének lefaragni.

Az új szolidaritási adó ötletét Werner Faymann osztrák kancellár jelentette be hétfőn a sajtónak, helyettesével, Josef Proell-lel és a jegybankelnök Ewald Nowotny-val tartott közös sajtótájékoztatón - írja az EUbusiness.

Faymann ötlete szerint 0,7-1,0 százalékos adót vetnének ki a banki eszközökre, egyfajta szolidaritási sarcként, hasonlóan az amerikai elnök, Barack Obama javaslatához.

Bár a bankok képviselőit is meghívták a találkozóra, azonban Faymann úgy fogalmazott, nem azért, hogy beleegyezésüket kérjék az adó kivetésébe, hanem hogy közösen áttárgyalják, milyen következményei, illetve hatása lehet egy ilyen adónak.

Porell szerint a bankoknak és egyéb pénzügyi intézményeknek hozzá kell járulniuk az állami költségvetés megszilárdításához, ennek részleteit azonban még nem dolgozták ki, sem a mértéket, sem az időzítést illetően.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Becslések szerint egy ilyen adó kivetése hozzávetőleg 500 millió eurót hozhat az állami konyhára, és tervek szerint 2011-ben vezetnék be. A kancellár azonban azt is leszögezte, nem fogják megvárni, amíg az EU megteszi a szükséges lépéseket, minél előbb be szeretnék vezetni az új adót.

A bankokra kivetett adó ötletét közösségi szinten egyébként áprilisban, Madridban tárgyalják meg az EU pénzügyminiszterei.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?