Az EU világszerte megadóztatná a bankokat!

Pénzcentrum
2009. december 11. 13:32

A pénzügyi tranzakciókra kivetett úgynevezett Tobin-adó ötlete már számtalanszor felmerült. A mostani csúcstalálkozón az EU vezetői azt javasolták az IMF-nek, hogy globálisan vezessék be a "szociális adót".

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az adó bevezetésének az a célja, hogy a bankok ne csak a korábbi évek során megszerzett profitból részesedjenek, de a válság terheit is részben levegyék az adófizetők válláról. Az ötlettel először Gordon Brown brit miniszterelnök, valamint Nicolas Sarkozy francia elnök állt elő, de a többi tagállam vezetői is mellé álltak.

Az EU-csúcstalálkozó zárónyilatkozat-tervezetében az áll, hogy az újabb válságok elkerülése érdekében hatékony kockázatkezelési mechanizmusok létrehozására, továbbá a pénzügyi intézmények és a társadalom közötti társadalmi szerződés megújítására van szükség.

Novemberben a G20-ak találkozóján Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója kijelentette, hogy egy ilyen adófajta bevezetése számos okból nagyon nehéz, gyakorlatilag lehetetlen, hiszen a globális pénzügyi tranzakciókat nagyon nehéz mérni, így ezt az adót nagyon könnyű kikerülni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20