Simor 45 millióval, Erdei 65 millióval növelte vagyonát tavaly

Pénzcentrum
2010. február 3. 08:35

Az állami pénzügyi intézmények vezetőinek vagyona szépen gyarapodott tavaly, erre utalnak a Napi Gazdaság által a most leadott vagyonnyilatkozatokból gyűjtött adatok. A pénzügyi vagyonlista élén minden bizonnyal Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke áll, akinek vagyona tavaly 45 millió forinttal 1.448 milliárd forintra emelkedett, miután tavaly eladta (külföldi) gazdasági érdekeltségeit, ráadásul egy vérteskozmai nyaraló megvásárlása is belefért. A jegybankelnök nem tőzsdézik, vagyonának túlnyomó részét befektetési alapokban tartja.

Az MNB alelnökei közül Király Júlia vagyona 20 millió forinttal 401 millió forintra gyarapodott, amelyet elsősorban befektetési alapokban és nyugdíjpénztárakban fialtat, illetve jelentős részét vagyonkezelő cégében tartja. A másik jegybanki alelnök Karvalits Ferenc vagyona 39 millió forinttal 34 millió forintra csökkent tavaly. Ennek okát nem tárta fel a vagyonnyilatkozatban, az viszont ismert, hogy Karvalits az összes pénzét államkötvényekben tartja, emellett műgyűjtő is - emlékeztet a Napi.

A jegybanki alelnök mellett Kopits Györgynek, a Költségvetési Tanács elnökének pénzügyi vagyona is csökkent, 11 millió forinttal 50 millió forintra. Ennek oka sem ismert, csak annyi tudható, hogy a forintban lévő megtakarításait növelte, míg a devizában lévőkét növelte.

A Napi körképe alapján a legjobb évet Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója zárta, aki mellékállásban a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagja, így vagyonnyilatkozat tételre köteles. Erdei pénzügyi vagyona Simornál is nagyobb mértékben, 65 millió forinttal nőtt, igaz az állomány (614 millió forint) még így is elmarad Simorétól, bár megjegyzendő, hogy Erdei jelentős ingatlanvagyonnal is rendelkezik. Az MKB Bank első embere sem tőzsdézik, vagyonát bankja befektetési alapjában, valamint OTP befektetési jegyekben, illetve bankbetétekben tartja, a mindennapi kiadások fedezésére pedig 20 millió forintos készpénzt tart.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vezető politikusi vagyonnyilatkozatokból megismert fontosabb adatok alábbi cikkünkben olvashatók:

2010.02.02 11:35
Lendvai a keményvalutában, Mesterházy a készpénzben hisz: Orbán hitelt törleszt

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?