21 °C Budapest

Simor 45 millióval, Erdei 65 millióval növelte vagyonát tavaly

Pénzcentrum
2010. február 3. 08:35

Az állami pénzügyi intézmények vezetőinek vagyona szépen gyarapodott tavaly, erre utalnak a Napi Gazdaság által a most leadott vagyonnyilatkozatokból gyűjtött adatok. A pénzügyi vagyonlista élén minden bizonnyal Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke áll, akinek vagyona tavaly 45 millió forinttal 1.448 milliárd forintra emelkedett, miután tavaly eladta (külföldi) gazdasági érdekeltségeit, ráadásul egy vérteskozmai nyaraló megvásárlása is belefért. A jegybankelnök nem tőzsdézik, vagyonának túlnyomó részét befektetési alapokban tartja.

 

Az MNB alelnökei közül Király Júlia vagyona 20 millió forinttal 401 millió forintra gyarapodott, amelyet elsősorban befektetési alapokban és nyugdíjpénztárakban fialtat, illetve jelentős részét vagyonkezelő cégében tartja. A másik jegybanki alelnök Karvalits Ferenc vagyona 39 millió forinttal 34 millió forintra csökkent tavaly. Ennek okát nem tárta fel a vagyonnyilatkozatban, az viszont ismert, hogy Karvalits az összes pénzét államkötvényekben tartja, emellett műgyűjtő is - emlékeztet a Napi.

A jegybanki alelnök mellett Kopits Györgynek, a Költségvetési Tanács elnökének pénzügyi vagyona is csökkent, 11 millió forinttal 50 millió forintra. Ennek oka sem ismert, csak annyi tudható, hogy a forintban lévő megtakarításait növelte, míg a devizában lévőkét növelte.

A Napi körképe alapján a legjobb évet Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója zárta, aki mellékállásban a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagja, így vagyonnyilatkozat tételre köteles. Erdei pénzügyi vagyona Simornál is nagyobb mértékben, 65 millió forinttal nőtt, igaz az állomány (614 millió forint) még így is elmarad Simorétól, bár megjegyzendő, hogy Erdei jelentős ingatlanvagyonnal is rendelkezik. Az MKB Bank első embere sem tőzsdézik, vagyonát bankja befektetési alapjában, valamint OTP befektetési jegyekben, illetve bankbetétekben tartja, a mindennapi kiadások fedezésére pedig 20 millió forintos készpénzt tart.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vezető politikusi vagyonnyilatkozatokból megismert fontosabb adatok alábbi cikkünkben olvashatók:

2010.02.02 11:35
Lendvai a keményvalutában, Mesterházy a készpénzben hisz: Orbán hitelt törleszt

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?