25 °C Budapest

Egész Európa zsíradózna!

2010. január 12. 13:02

Romániában a gyorséttermi ételeket, Dániában a csokoládé fogyasztást, Spanyolországban a mesterséges telítetlen zsírsavakat igyekszik a kormány különféle eszközökkel visszaszorítani, és az egészséges táplálkozás felé terelni a lakosságot.

Vajon képes lehet-e egy kormány törvényi eszközökkel karcsúvá, és egészségessé változtatni egy nemzetet? Európa számos országában közel hasonló terveket szőnek a vezetők, az egyre csökkenő népességszám miatti aggodalmukat csillapítandó.

A spanyolok a mesterséges telítetlen zsírsavak túlzott használatát szeretnék beszűntetni, a dánok hamarosan az édességekre vetnek ki különadót, míg a román egészségügyi miniszter, Cseke Attila azt szeretné elérni, ha minden egészségtelen ételt megadóztatnának. Táplálkozási szakértők szerint a románok negyede túlsúlyosnak számít, ezért a kormány minél előbb, már márciusban bevezetné az új adót. Az ebből befolyt bevételeket egészségügyi programok finanszírozására, és infrastruktúra fejlesztésre fordítanák - írja a német Spiegel magazin.

Az adót a gyorséttermekkel fizettetnék meg, például a McDonalds-szal, vagy a KFC-vel. Ha bevezetik, az első ilyen típusú forgalmi adó lesz a világon. Tajvan egyébként szintén hasonló sarcoltatáson gondolkodik idén.

Németországban szintén több képviselő igyekszik törvényi úton tenni valamit az elhízottság, és egészségetelen életmód ellen. A Zöld Párt például betiltaná az édességek kifejezetten gyerekeket célzó reklámozását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a nyolcvanas évek óta számos európai országban megháromszorozódott az elhízás gyakorisága, különösen a gyermekek körében. Éveken keresztül a németek vezették az elhízottak listáját Európában, de a britek, és a görög is az ultra nagyok felé tendálnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormányok azonban csak most kezdik el komolyan venni az elhízottság problémáját. Dániában korábban már bevezettek egy adót a szésavas üditőitalokra, most azonban az édességekre is kiterjesztenék azt, amitől 1,5 milliárd dán korona bevételt remélnek évente.

Sokan kételkednek persze az ilyen intézkedések hatásosságában, naivitásnak tartva azt, hogy az adó miatt majd egészségesebb ételeket választanak az emberek. A cigarettára, illetve alkoholtermékekre kivetett adó sem riaszt el ugyanis sokakat a fogyasztásuktól.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 7. 07:02