Zsíradó: küzdelem az elhízottság ellen!

2009. szeptember 17. 12:02

Az Egyesült Államokban már '94-ben felmerült a "hájadó" ötlete: a cukros italok megsarcolásával küzdenének az elhízás ellen. Obama sem tartja azonban rossz ötletnek, különösen a mostani egészségügyi reform idején.

Az Egyesült Államok évente hozzávetőleg 147 milliárd dollárt, vagyis az összes egészségügyi kiadásának 9 százalékát költi elhízással kapcsolatos betegségek kezelésére - állítja a New England Journal of Medicine szaklap legújabb számában.

Ugyanitt számításokkal próbálják a szerzők bemutatni, hogy a cukros üdítőitalok megadóztatásával mennyit nyerne az állam: egy uncia (0.29 deciliter) üdítőre kivetett 1 cent fogyasztási adóval, első évben már közel 15 milliárd dollárral duzzadna az állami költségvetés, nem beszélve az egészségügyben megspórolható kiadásokról, amit a várhatóan csökkenő kalória-bevitel eredményezne.

A vásárlóknak ez azt jelentené, hogy egy 20 unciás (5,9 deciliter) üdítőital körülbelül 15-20 százalékkal drágulna, ami minden bizonnyal a fogyasztásuk csökkenéséhez, és így jelentős kalóriabevitel-csökkenéshez vezetne. A befolyt adóbevételen az egyes államok, és a szövetségi kormány osztozna.

Néhány héttel ezelőtt Obama is úgy nyilatkozott, hogy egy ehhez hasonló adó bevezetése jelentősen csökkentené az USA egészségügyi rendszerének terheit.

Persze akadnak szkeptikusok is, akik ugyan elismerik, hogy a cigaretta és az alkohol megadóztatása csökkentette azok fogyasztását, de nem feltétlenül hisznek az üdítőitalok hasonló megsarcolásában. Egyesek szerint nem egy-egy, egészségtelennek tartott terméket kellene kiragadni, és megadóztatni, hanem az egészségesnek tartott ételek és italok, például a zöldségek és gyümölcsök árát kellene valamilyen formán csökkenteni.

Nyílván hasonlóan vélekednek az üdítőitalokat gyártó cégek is, akik szerint ennyi erővel a fagylaltokra, csokoládékra, vagy bármilyen édességre is hasonló adót kellene kivetni, hiszen azok is legalább annyira hizlalnak, mint a cukros italok.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?