12 °C Budapest

Zsíradó: küzdelem az elhízottság ellen!

2009. szeptember 17. 12:02

Az Egyesült Államokban már '94-ben felmerült a "hájadó" ötlete: a cukros italok megsarcolásával küzdenének az elhízás ellen. Obama sem tartja azonban rossz ötletnek, különösen a mostani egészségügyi reform idején.

Az Egyesült Államok évente hozzávetőleg 147 milliárd dollárt, vagyis az összes egészségügyi kiadásának 9 százalékát költi elhízással kapcsolatos betegségek kezelésére - állítja a New England Journal of Medicine szaklap legújabb számában.

Ugyanitt számításokkal próbálják a szerzők bemutatni, hogy a cukros üdítőitalok megadóztatásával mennyit nyerne az állam: egy uncia (0.29 deciliter) üdítőre kivetett 1 cent fogyasztási adóval, első évben már közel 15 milliárd dollárral duzzadna az állami költségvetés, nem beszélve az egészségügyben megspórolható kiadásokról, amit a várhatóan csökkenő kalória-bevitel eredményezne.

A vásárlóknak ez azt jelentené, hogy egy 20 unciás (5,9 deciliter) üdítőital körülbelül 15-20 százalékkal drágulna, ami minden bizonnyal a fogyasztásuk csökkenéséhez, és így jelentős kalóriabevitel-csökkenéshez vezetne. A befolyt adóbevételen az egyes államok, és a szövetségi kormány osztozna.

Néhány héttel ezelőtt Obama is úgy nyilatkozott, hogy egy ehhez hasonló adó bevezetése jelentősen csökkentené az USA egészségügyi rendszerének terheit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Persze akadnak szkeptikusok is, akik ugyan elismerik, hogy a cigaretta és az alkohol megadóztatása csökkentette azok fogyasztását, de nem feltétlenül hisznek az üdítőitalok hasonló megsarcolásában. Egyesek szerint nem egy-egy, egészségtelennek tartott terméket kellene kiragadni, és megadóztatni, hanem az egészségesnek tartott ételek és italok, például a zöldségek és gyümölcsök árát kellene valamilyen formán csökkenteni.

Nyílván hasonlóan vélekednek az üdítőitalokat gyártó cégek is, akik szerint ennyi erővel a fagylaltokra, csokoládékra, vagy bármilyen édességre is hasonló adót kellene kivetni, hiszen azok is legalább annyira hizlalnak, mint a cukros italok.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm