5 °C Budapest

Zsíradó: küzdelem az elhízottság ellen!

2009. szeptember 17. 12:02

Az Egyesült Államokban már '94-ben felmerült a "hájadó" ötlete: a cukros italok megsarcolásával küzdenének az elhízás ellen. Obama sem tartja azonban rossz ötletnek, különösen a mostani egészségügyi reform idején.

Az Egyesült Államok évente hozzávetőleg 147 milliárd dollárt, vagyis az összes egészségügyi kiadásának 9 százalékát költi elhízással kapcsolatos betegségek kezelésére - állítja a New England Journal of Medicine szaklap legújabb számában.

Ugyanitt számításokkal próbálják a szerzők bemutatni, hogy a cukros üdítőitalok megadóztatásával mennyit nyerne az állam: egy uncia (0.29 deciliter) üdítőre kivetett 1 cent fogyasztási adóval, első évben már közel 15 milliárd dollárral duzzadna az állami költségvetés, nem beszélve az egészségügyben megspórolható kiadásokról, amit a várhatóan csökkenő kalória-bevitel eredményezne.

A vásárlóknak ez azt jelentené, hogy egy 20 unciás (5,9 deciliter) üdítőital körülbelül 15-20 százalékkal drágulna, ami minden bizonnyal a fogyasztásuk csökkenéséhez, és így jelentős kalóriabevitel-csökkenéshez vezetne. A befolyt adóbevételen az egyes államok, és a szövetségi kormány osztozna.

Néhány héttel ezelőtt Obama is úgy nyilatkozott, hogy egy ehhez hasonló adó bevezetése jelentősen csökkentené az USA egészségügyi rendszerének terheit.

Persze akadnak szkeptikusok is, akik ugyan elismerik, hogy a cigaretta és az alkohol megadóztatása csökkentette azok fogyasztását, de nem feltétlenül hisznek az üdítőitalok hasonló megsarcolásában. Egyesek szerint nem egy-egy, egészségtelennek tartott terméket kellene kiragadni, és megadóztatni, hanem az egészségesnek tartott ételek és italok, például a zöldségek és gyümölcsök árát kellene valamilyen formán csökkenteni.

Nyílván hasonlóan vélekednek az üdítőitalokat gyártó cégek is, akik szerint ennyi erővel a fagylaltokra, csokoládékra, vagy bármilyen édességre is hasonló adót kellene kivetni, hiszen azok is legalább annyira hizlalnak, mint a cukros italok.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?