McDonald's vagy Burger King, hol hízol el kevésbé?

2009. október 8. 05:31

Ízlésről nem vitatkozunk, így aztán nem megyünk bele a vitába hasraütésszerű és szubjektív értékelési szempontok szerint, hogy melyik is a finomabb Magyarország két vezető gyorsétterem-láncának termékpalettája közül. A kalóriaértékek azonban viszonylag objektív képet adnak arról, hol is kell jobban vigyáznunk a vonalainkra.

"Drága, rossz ízű, egészségtelen" - hogy csak a nap mint nap hallható legfőbb vádakat említsük a két legnagyobb magyarországi gyorsétterem-lánc kapcsán. És persze hízlal, mint minden jó dolog az életben. Megpróbáltunk utánajárni, valóban olyan hízlalóak-e a két cég termékei, mint azt annak idején a Super Size Me című film kiagyalója, rendezője és főszereplője, Morgan Spurlock megénekelte.

A feladat nem is olyan egyszerű, a két cég termékpalettája ugyanis nagyon hasonló, ám az apró részletek igencsak eltérnek. Hamburger, kóla, sült krumpli - eddig rendben van, de már a két ikonikus vezárcsillag, a Whopper és a Big Mac is jelentősen eltér egymástól formában és tartalomban egyaránt. És persze tápértékben is, hiszen előbbi 611, utóbbi csak 495 kilokalória. Sőt, a sült krumpli sem ugyanazt a tápértéket hordozza, hiszen a menükhöz leggyakrabban fogyasztott közepes adag a McDonald's-nél 340, míg a Burger Kingnél csak 306 kcal. Érdemesebb tehát teljes menüket összehasonlítani, hátha azoktól okosabbak leszünk.


A legkedveltebb menük természetesen a legismertebb szendvicsekhez kapcsolódnak. A McDonald's Big Mac-menüje közepes krumplival és szénsavas üdítővel (Coca-Cola) számolva 1005 kcal, míg a Whopper-menü 1085, vagyis a Whopper kalóriatúlsúlyát jól egész jól ellensúlyozza a közepes burgonya "viszonylagos soványsága". Utóbbiból azonban csak az alapszendvics ilyen "diétás", a Dupla Whopper ugyanis már 840 kcal, a Western Whopper pedig 728, vagyis az ezekhez tartozó menü 1314, illetve 1202 kcal. A csirkés Chicken Whopper menüben viszont már csak 1002 kcal ám így is több, mint a vele egy csatasorban álló McChicken-menü 930 kalóriája. A legkisebb menü kategóriában (hamburger-kis krumpli-kis szénsavas üdítő) viszont már szinte alig van különbség, bár itt is a McDonald's a nyerő 595 kilokalóriával a 602 ellenében. Menüben tehát a McDonald's a nyerő - szigorúan csak a kalóriák alapján.

Forrás: GrubGrade.com


Lássuk hová menjen az ember fia (inkább lánya) ha salátát szeretne ebédelni. A McDonald's legalacsonyabb energiatartalmú salátája a Kertész saláta 20 kcal-t tartalmaz, míg "ellenfele" a Burger King Partner salátája 71-t, de elképzelni sem tudjuk hogyan, hiszen a jégsaláta, paradicsom, lilahagyma, kukorica kombóból egyik sem hangzik túl laktatónak vagy kalóriadúsnak. A grillezett csirkesaláták területén viszont nagyot fordul a kocka, mivel a McDonald's terméke 250 kalória, míg a Burger Kingé csak 144. Csak Cézár öntetet ne kérjen hozzá az ember, mivel ez az előbbi helyen 135, utóbbin ellenben 219(!) kcal, vagyis több energiát tartalmaz, mint maga a csirkesaláta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A desszertek közül nagyon nehéz választani, mivel a két cég kínálata szinte teljesen különböző. Metszetet leginkább a fagylaltok körében találhatunk. A tölcséres McFreeze például csak 135 kcal, szemben a Burger King tálkás fagyijának 212 kcal-jával. Ez a különbség azonban a méretből is fakad, hiszen ha McDonald's-ben poharas fagyit fogyasztunk karamellöntettel, máris 295 kcal-val leszünk vastagabbak, szemben a Burger Kinggel, ahol csak 274-gyel.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm