7 °C Budapest

McDonald's vagy Burger King, hol hízol el kevésbé?

2009. október 8. 05:31

Ízlésről nem vitatkozunk, így aztán nem megyünk bele a vitába hasraütésszerű és szubjektív értékelési szempontok szerint, hogy melyik is a finomabb Magyarország két vezető gyorsétterem-láncának termékpalettája közül. A kalóriaértékek azonban viszonylag objektív képet adnak arról, hol is kell jobban vigyáznunk a vonalainkra.

"Drága, rossz ízű, egészségtelen" - hogy csak a nap mint nap hallható legfőbb vádakat említsük a két legnagyobb magyarországi gyorsétterem-lánc kapcsán. És persze hízlal, mint minden jó dolog az életben. Megpróbáltunk utánajárni, valóban olyan hízlalóak-e a két cég termékei, mint azt annak idején a Super Size Me című film kiagyalója, rendezője és főszereplője, Morgan Spurlock megénekelte.

A feladat nem is olyan egyszerű, a két cég termékpalettája ugyanis nagyon hasonló, ám az apró részletek igencsak eltérnek. Hamburger, kóla, sült krumpli - eddig rendben van, de már a két ikonikus vezárcsillag, a Whopper és a Big Mac is jelentősen eltér egymástól formában és tartalomban egyaránt. És persze tápértékben is, hiszen előbbi 611, utóbbi csak 495 kilokalória. Sőt, a sült krumpli sem ugyanazt a tápértéket hordozza, hiszen a menükhöz leggyakrabban fogyasztott közepes adag a McDonald's-nél 340, míg a Burger Kingnél csak 306 kcal. Érdemesebb tehát teljes menüket összehasonlítani, hátha azoktól okosabbak leszünk.


A legkedveltebb menük természetesen a legismertebb szendvicsekhez kapcsolódnak. A McDonald's Big Mac-menüje közepes krumplival és szénsavas üdítővel (Coca-Cola) számolva 1005 kcal, míg a Whopper-menü 1085, vagyis a Whopper kalóriatúlsúlyát jól egész jól ellensúlyozza a közepes burgonya "viszonylagos soványsága". Utóbbiból azonban csak az alapszendvics ilyen "diétás", a Dupla Whopper ugyanis már 840 kcal, a Western Whopper pedig 728, vagyis az ezekhez tartozó menü 1314, illetve 1202 kcal. A csirkés Chicken Whopper menüben viszont már csak 1002 kcal ám így is több, mint a vele egy csatasorban álló McChicken-menü 930 kalóriája. A legkisebb menü kategóriában (hamburger-kis krumpli-kis szénsavas üdítő) viszont már szinte alig van különbség, bár itt is a McDonald's a nyerő 595 kilokalóriával a 602 ellenében. Menüben tehát a McDonald's a nyerő - szigorúan csak a kalóriák alapján.

Forrás: GrubGrade.com


Lássuk hová menjen az ember fia (inkább lánya) ha salátát szeretne ebédelni. A McDonald's legalacsonyabb energiatartalmú salátája a Kertész saláta 20 kcal-t tartalmaz, míg "ellenfele" a Burger King Partner salátája 71-t, de elképzelni sem tudjuk hogyan, hiszen a jégsaláta, paradicsom, lilahagyma, kukorica kombóból egyik sem hangzik túl laktatónak vagy kalóriadúsnak. A grillezett csirkesaláták területén viszont nagyot fordul a kocka, mivel a McDonald's terméke 250 kalória, míg a Burger Kingé csak 144. Csak Cézár öntetet ne kérjen hozzá az ember, mivel ez az előbbi helyen 135, utóbbin ellenben 219(!) kcal, vagyis több energiát tartalmaz, mint maga a csirkesaláta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A desszertek közül nagyon nehéz választani, mivel a két cég kínálata szinte teljesen különböző. Metszetet leginkább a fagylaltok körében találhatunk. A tölcséres McFreeze például csak 135 kcal, szemben a Burger King tálkás fagyijának 212 kcal-jával. Ez a különbség azonban a méretből is fakad, hiszen ha McDonald's-ben poharas fagyit fogyasztunk karamellöntettel, máris 295 kcal-val leszünk vastagabbak, szemben a Burger Kinggel, ahol csak 274-gyel.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm