22 °C Budapest

Elfolynak az adómilliárdok Közép-Európában

Pénzcentrum
2009. november 26. 08:32

Közép-Európa államai megszenvedik a válságot, mindenhol adómilliárdok hiányoznak a büdzsékből. Terjed az adóelkerülés, ám ez ellen több országban intézkedéseket terveznek.

A visegrádi országok - Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország -, valamint Ausztria és Szlovénia adóhatóságainak tegnapi megbeszélését követően a Népszabadság összegyűjtötte, egyes országok hol látják a vagyonadóztatás helyét a közteherviselési rendszerekben. A válaszokból kiderült, minden országban létezik a vagyonadózásnak valamilyen formája, s arra is van példa, hogy a központilag beszedett adót visszaosztják a helyhatóságoknak.

Ausztriában kezdetben nem csak az ingatlanra, még a műtárgyakra, festményekre is kiterjedt az adókötelezettség, ám az adóztatásnak e széles körű kiterjesztése nem működött, így már csak a telek után kell adót fizetni. Magyarországon már eddig is voltak vagyoni típusú adók, ám azok kivetése az önkormányzatokon múlott, mint ahogy az adóalap meghatározása is helyben dőlt el. Jövőre megváltozik a rendszer, az adót központilag szedik be, önbevallás alapján a nagyobb értékű ingatlanok, illetve bizonyos ingóságok után.

Hellyel-közzel minden ország képviselője arról számolt be, hogy a válság hatására romlottak az adóelkerülést mutató statisztikák. Szlovéniában főleg az építőiparban és a színesfém-kereskedelemben tapasztalják ezt, most készítik elő azokat a törvénycsomagokat, amelyekkel szembeszállhatnak az adóelkerüléssel. A cseh hatóság vezetője a feketemunka elburjánzását emelte ki, s Ausztriában is tapasztalják a feketemunka terjedését. Meglepő, de ennek nem látják hatását az adóbevételekre, például az áfára.

Magyarország azon államok közé tartozik, ahol nem bújnak ki érezhetően többen az adófizetés alól, mióta beütött a krízis, legalábbis a magyar adóhatóság elnöke Szikora János APEH-elnök szerint. Intő jel lehet azonban, hogy nőtt a felszámolások száma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyértelműen a válság számlájára írható azonban, hogy a költségvetéseknek kevesebb lesz az adóbevétele a tervezettnél. A büdzsé módosítására kényszerült Szlovákia is, ahol az eredetileg várt tízmilliárd euró bevételből várhatóan csak 7,6 milliárd folyik be az idén. A lengyel büdzsé is módosításra szorul, mint ahogy Ausztriában is lépni kell. Nyugati szomszédunknál először a kiadások, azokon belül is az adminisztráció megkurtítását vizsgálják, a bevételek emelése csak később kerülhet szóba, ha az előbbi tételek nem hoznak elegendő javulást az egyenlegben.

A magyar büdzsének 400 milliárd forintja bánja a krízist. Pótköltségvetést ugyan nem nyújtott be a kormány, de év közben többször is módosított az előirányzatokon. Így is bizonytalan, befolyik-e például a társasági adóból várt 418 milliárd forint, és az áfával is gondok lehetnek. Előbbi sorsa a decemberi adófeltöltésen múlik, ám hogy teljesül-e a terv, azt ma még az APEH-ben sem tudják.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm