Brutális gyémántbányászat: jogvédők fenyegetik Zimbabwét

2009. november 2. 14:03

Kizárással fenyegetik Zimbabwét a nemzetközi gyémántkereskedelemből, ha nem vetnek véget a katonai brutalitásnak, akik a helyi lakosságot zaklatják, és gyémántot csempésznek.

Számos jogvédő szervezet lobbizik a Kimberly Process nemzetközi szervezetnél, melynek célja a nyers gyémánt kitermelésének, és kereskedelmének felügyelete, hogy az függessze fel Zimbabwe gyémántexport tevékenységét. Aktivisták azt állítják ugyanis, hogy az egyik lelőhelyen több mint kétszáz embert öltek meg a katonák, amit a kormány természetesen tagad.

A Kimberly Process nevű, 70 tagot számláló nemzetközi szervezetet 2003-ban hozták létre, melynek célja, hogy a gyémánt vásárlókat biztosítsa afelől, hogy vásárlásukkal nem támogatnak háborút, vagy emberjogi visszaéléseket.

A Marangeban található gyémántlelőhelyet korábban helyi bányakutatók tárták fel, akik a feketepiacon adtak túl a kitermelt köveken, azonban tavaly Robert Mugabe kormánya katonákat küldött a területre, ahol 200 embert brutálisan lemészároltak, de az erőszak még ma is tart a Human Rights Watch aktivistái szerint.

A helyi lakosságot ráadásul rabszolgaként dolgoztatják a bányákban, ahonnan a befolyt profit mind Mugabe pártját gazdagítja. A Kimberly Process már nyáron is tárgyalt a helyi kormánnyal, hogy rendezzék a helyzetet, ez azonban vajmi kevés sikerrel járt, sőt további egységeket vezényeltek a térségbe.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm