1 °C Budapest

Milliárdokba kerülhet a tűzoltók túlóradíja

Pénzcentrum
2009. november 17. 09:32

Fejenként körülbelül egymillió forintnyi túlóradíjat ítélt meg négy budapesti tűzoltónak a Fővárosi Munkaügyi Bíróság tegnap. Az ítélet nem jogerős. Magyarország uniós csatlakozása óta ugyanis a törvényes munkaidő - a Legfelsőbb Bíróság (LB) korábbi jogértelmezése szerint - legfeljebb heti 48 óra lehet, miközben a tűzoltók egészen tavalyig 52 órát teljesítettek. Az Önkormányzati Minisztérium képviselője a jogalapot nem, de a követelt összeg megállapításának módját vitatta, ezért fellebbezett.

Az ügy - ha jogerős döntés születik - akár precedensként is szolgálhat, mert egy törvénymódosítási javaslat szerint jövőre a tűzoltóknak alanyi jogon kifizetnék ugyan a túlóradíjat, csak az a kérdés, hogy mennyit. A tárca álláspontja szerint a szabadságon és a táppénzen töltött időre nem jár a juttatás, az érintettek viszont ezzel az idővel is számolnak, ami öt évre visszamenőleg szép summa lehet. Egyébként több mint hétezer tűzoltónak jár majd a túlórapénz, ami megközelítheti a tízmilliárd forintot - írta a Népszabadság.

Az országban több hasonló per is folyt, és a tűzoltók eredetileg az általánosnak tekinthető heti negyven órát meghaladó munkaidőre követelték a plusz- juttatást. Az LB azonban egy uniós irányelvből kiindulva leszögezte, hogy csak a hét nap alatt 48 órát meghaladó munkavégzés tekinthető túlszolgálatnak. Ezt azonban a tűzoltó érdekképviseletek vitatják, mert szerintük tévedés a maximálisan engedélyezhető munkaidőből kiindulni.

Az érintettek ugyanakkor hangoztatják, hogy ez az értelmezés a többi munkavállalóhoz képest hátrányos megkülönböztetést is jelent. Ezért az Alkotmánybírósághoz fordultak, kezdeményezve: semmisítsék meg a hivatásos állományúak szolgálati viszonyáról szóló törvénynek azt a rendelkezését, amely a készenléti szolgálatoknál lehetővé teszi, hogy heti negyven helyett 48 órát dolgozzanak. Ha az indítványnak esetleg helyt adnának, az legalább negyvenmilliárdos költségvetési kiadást jelentene, ráadásul - a munkaidő csökkenése miatt - jelentősen növelni kellene a hivatásos tűzoltók számát.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?