7 °C Budapest

Adóelkerülés miatt vándorolnak a vállalkozások

2009. november 6. 12:32

Az iparűzési adón is spórolnak a magyar cégek, a költségmegtakarítás nyertesei azok a települések, amelyek jó infrastruktúrával és 0%-os iparűzési adókulccsal csábítják a vállalkozásokat - írja a Magyar Nemzet.

Sok magyar cég költözött az elmúlt időszakban kisebb hazai településekre az iparűzési adó alóli mentesülés érdekében. A cégvándorlás leginkább a jó megközelíthetőséggel, és megfelelő infrastruktúrával rendelkező településekre irányul. A cégek egyik elsődleges célpontja az 1700 fős, Pest megye déli részén található Újlengyel, ahol nagy hagyománya van az adóminimalizás céljából a községben csak székhellyel rendelkező vállalkozásoknak.

Az uniós csatlakozás előtti időszak rendkívül kedvező magyarországi adószabályozása ugyanis több nemzetközi vállalkozást is a településre vonzott. Ezért is telepedett le Újlengyelben például egy tengeri olajfúrással fogalakozó cég és egy amerikai médiabirodalom leányvállalata is.

Mára a hazai piac is felfedezte magának a könnyű adókikerüléssel kecsegtető lehetőséget, és szép számmal érkeznek a településre vállalkozások. Mint Cserna Ferenc polgármester a lapnak elmondta főleg fuvarozással foglalkozó cégek költöznek a település szélére, akiknek kapóra jön a néhány kilométerre futó M5-ös autópálya, valamint Budapest közelsége.

Bár egy forint iparűzési adó sem folyik be a településen, mégis jó húzásnak tűnik az adómentesség biztosítása. A polgármester nyilatkozata szerint, a 180 millió forintos éves költségvetéssel rendelkező településnek csak a fuvarozó cégek évi 33 millió forintot fizetnek gépjárműadó formájában. Emellett jótékonyan hat a település gazdálkodására az is, hogy a vállalatok munkahelyeket is teremtenek a községben, és a lakosság a használaton kívüli ingatlanjait bérbe tudja adni a beérkező cégeknek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem