Adóelkerülés miatt vándorolnak a vállalkozások

2009. november 6. 12:32

Az iparűzési adón is spórolnak a magyar cégek, a költségmegtakarítás nyertesei azok a települések, amelyek jó infrastruktúrával és 0%-os iparűzési adókulccsal csábítják a vállalkozásokat - írja a Magyar Nemzet.

Sok magyar cég költözött az elmúlt időszakban kisebb hazai településekre az iparűzési adó alóli mentesülés érdekében. A cégvándorlás leginkább a jó megközelíthetőséggel, és megfelelő infrastruktúrával rendelkező településekre irányul. A cégek egyik elsődleges célpontja az 1700 fős, Pest megye déli részén található Újlengyel, ahol nagy hagyománya van az adóminimalizás céljából a községben csak székhellyel rendelkező vállalkozásoknak.

Az uniós csatlakozás előtti időszak rendkívül kedvező magyarországi adószabályozása ugyanis több nemzetközi vállalkozást is a településre vonzott. Ezért is telepedett le Újlengyelben például egy tengeri olajfúrással fogalakozó cég és egy amerikai médiabirodalom leányvállalata is.

Mára a hazai piac is felfedezte magának a könnyű adókikerüléssel kecsegtető lehetőséget, és szép számmal érkeznek a településre vállalkozások. Mint Cserna Ferenc polgármester a lapnak elmondta főleg fuvarozással foglalkozó cégek költöznek a település szélére, akiknek kapóra jön a néhány kilométerre futó M5-ös autópálya, valamint Budapest közelsége.

Bár egy forint iparűzési adó sem folyik be a településen, mégis jó húzásnak tűnik az adómentesség biztosítása. A polgármester nyilatkozata szerint, a 180 millió forintos éves költségvetéssel rendelkező településnek csak a fuvarozó cégek évi 33 millió forintot fizetnek gépjárműadó formájában. Emellett jótékonyan hat a település gazdálkodására az is, hogy a vállalatok munkahelyeket is teremtenek a községben, és a lakosság a használaton kívüli ingatlanjait bérbe tudja adni a beérkező cégeknek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
perfekt  |  2021.09.20 05:12
2020. december 11-én került kihirdetésre a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatáso...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?