Így kell az adótartozást kezelni!

2009. november 2. 12:02

Könnyen megtalálhat a végrehajtó, ha nem fordítunk kellő figyelmet a napokban kézhez vett, APEH által levélben, e-mailben kiküldött adótartozásainkra.

A napokban érkeznek meg az adózókhoz a már lejárt adókötelezettségeket részletező folyószámla kivonatok, és az ezeken november 16-án jóváírásra kerülő 2008. évi késedelmi pótlékok összegét tartalmazó nettó pótlékszámítási listák. Az adóhatóság minden esetben a levelekalapos áttanulmányozását, és a megfelelő intézkedések mihamarabbi megtételét javasolja.

Amennyiben az adózónak a tartozása mellett egy másik adónemből túlfizetése van, úgy két eset lehetséges. Elképzelhető, hogy az adóhatóság már hivatalból intézkedett a túlfizetés átvezetéséről - erre év eleje óta van felhatalmazása az APEH-nek -, ilyenkor az adózónak csak ellenőriznie kell az APEH tranzakciójának helyességét. Amennyiben az APEH nem intézkedett az átvezetéssel kapcsolatban, úgy ezt az adózónak kell azt megtennie a 17-es számú kérelem segítségével. A kérelem benyújtását követően az adózónak meg kell győződnie tranzakció megvalósulásáról.

Az átvezetést követően, ha még maradt a számlán kiegyenlítetlen tartozás, a fennmaradó összegre ugyanazok a lehetőségek állnak fent, mint minden más adótartozásra. Elsődlegesen az adózónak haladéktalanul rendeznie kell a tartozását az APEH felé, ha ez pillanatnyilag nem áll módjában, akkor fizetési könnyítést kérhet a hivataltól.

Amennyiben a szükséges lépések az adózók részéről elmaradnak az adóhatóságnak jogában áll a fennálló adótartozásra végrehajtási eljárást kezdeményezni, ami a gyakorlatban előzetes felszólítás nélküli végrehajtást jelent. Az APEH külön felhívja a figyelmet, hogy a már megindított végrehatási eljárásokat a benyújtott és elfogadott kérelmek csupán szüneteltetik, és nem szüntetik meg azokat. Az eljárás lezárulásához a tartozás teljes összegének megfizetése szükséges.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem