13 °C Budapest

3,7 milliárdos rés Budapest költségvetésében

Pénzcentrum
2009. október 6. 10:02

A vártnál valamivel lassabban csordogálnak a fővárosban a helyi adóbevételek, de mivel a felújítások is bőven csúsznak, a terveknek megfelelően alakult az első félév költségvetése - írja a Napi Gazdaság.

Az év első hat hónapjában a válság ellenére is a terveknek megfelelően alakult a fővárosi önkormányzat költségvetésének a végrehajtása. Az első félévet közel nullszaldósan zárta az önkormányzat, ugyanis az egész évre tervezett 587,7 milliárd forintból 218,5 milliárd forint folyt be (ami az éves előirányzat 37,2 %-a) ezzel szemben 222,2 milliárd forint kiadás állt. Az első félévben így 3,7 milliárdos hiány keletkezett Budapesten.

Az intézményi bevételek jól teljesültek, ugyanis az egész évre tervezett összeg 59 %-a befolyt az első félévben. A legfontosabb bevételi forrás azonban kétségkívül az iparűzési adó, amiből 196 milliárd forint bevételt terveztek erre az évre, ebből az első félévben 87,2 milliárd megvalósult. Az iparűzési adóbevételen a kerületek és a főváros osztozik, a 87,2 milliárdból 46,3 jutott a kerületi kasszákba és 40,8 milliárd maradt a fővárosnál, ami gyakorlatilag megegyezik a tavalyi időarányos bevétellel.

A fővárosi önkormányzat szerint a tervezett bevételek előreláthatólag befolynak. Az idegenforgalmi adóbevétel 1,5 milliárdos tervéből 523 millió forint folyt be, ami 20 %-kal alacsonyabb a tavalyi első félévinél.

A kiadási oldalon a főváros hozza a szokott formáját, miszerint a beruházások rendre csúsznak, aminek pozitív hozadéka, hogy nem kell a számlákat kifizetni. A működési kiadások szinten maradtak, a beruházások lemaradása miatt a tervezett 47 milliárd forinttal szemben csak egymilliárd forintot vett fel a főváros.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem