13 °C Budapest

Mit várhatunk a munkaerőpiacon: jó esetben is csak stagnálást

Pénzcentrum
2009. szeptember 8. 13:32

A Manpower Munkaerőpiaci Előrejelzés szerint a magyar munkaerőpiac stagnálására készülhetünk a negyedik negyedévben. Az alkalmazási ütem alacsony marad, a legtöbb munkáltató azonban nem kíván változtatni az alkalmazotti létszámon a következő három hónapban.

A második alkalommal lezajlott Manpower Munkaerőpiaci Előrejelzés országszerte 770 munkáltató megkérdezésével vizsgálta a magyarországi munkakeresők kilátásait. A magyar munkáltatók szerint a munkaerőpiac év végéig biztosan nehéz helyzetben lesz, a Manpower Munkaerőpiaci Mutató az előző negyedévhez hasonlóan mindössze -4%. Az Előrejelzés kimutatta, hogy négyből majdnem három munkáltató változatlanul kívánja hagyni a jelenlegi alkalmazotti létszámot a következő három hónapban, ami némi esélyt jelenthet a munkaerőpiac stabilizálódására a negyedik negyedévben. A mezőgazdasági, idegenforgalomi és kereskedelemi ágazatokban a legborúlátóbbak a munkaadók, a legoptimistább várakozásokat pedig az energetikai szektorban találjuk.

A kilenc szektorból és nyolc régióból kiválasztott magyar munkaadók a következő kérdésre válaszoltak: "Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a 2009. december végéig hátralévő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest?"

A megkérdezettek tíz százaléka növelné a létszámot 2009. negyedik negyedévében, 14 százalék csökkenést vár, a többség pedig (74%) megtartaná a jelenlegi munkaerőt.

"A munkaerőpiac szezonalitását remekül példázzák a magyarországi adatok, főként a mezőgazdaság és az idegenforgalom területén.", mondta Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője. "A villamosenergia, gáz-, gőz-, vízellátás területén már mérhető a vélhetően a közelgő tél miatt pozitívba fordult alkalmazási kedv. Az idő egyre hűvösebb lesz, egyre korábban sötétedik majd, így ennek a szektornak több alkalmazottra lesz szüksége például a rendszeres karbantartások elvégzéséhez."

Ha a magyar iparágakat szeretnénk összehasonlítani, a munkaadók a villamosenergia, gáz-, gőz-, vízellátás szektorban a legbizakodóbbak, ahol a Manpower Munkaerőpiaci Mutató +5%-ra nőtt az előző negyedévi 0%-ról. A gyáriparban az alkalmazási ütem várhatóan stagnálni fog, a Mutató itt 0%, ami azonban közel sem rossz eredmény, hiszen tíz százalékpontos növekedést jelent az előző negyedévhez képest. "Ezekből az adatokból arra következtethetünk, hogy a korábbi leépítések miatt a magyar gyártók már elérték a mélypontot, ami azt jelenti, hogy jelenleg ez a szektor pontosan annyi munkaerőt alkalmaz, amennyire ténylegesen szüksége van", mondta Kiss Judit.

Az Elemzésből kitűnik, hogy régió szinten drasztikus csökkenés következett be a Közép-Dunántúlon, ahol a Mutató 12 százalékpontot esett, és ezzel a harmadik negyedévi -5%-hoz képest most -17%-on áll. A munkaadók óvatos optimizmusa tapasztalható Közép-Magyarországon (+5%), Budapesten és a Dél-Dunántúlon (mindkettő +3%).

Európai szinten a lengyel munkáltatók jelentették a legerősebb alkalmazási hajlandóságot (+5%), őket a norvégok és a svédek követik, mindkét országban +3%-os a Mutató.

Az Európában, Közel-Keleten és Afrikában (EMEA térség) vizsgált 18 ország közül nyolcból jelentettek növekvő, hétből csökkenő, háromból pedig változatlan alkalmazási hajlandóságot. A legerősebb növekedést hét pontos emelkedéssel Görögország produkálta, a legmeredekebb csökkenés pedig Norvégiában tapasztalható, hét százalékpontos csökkenéssel.

A világ más részein, 35 vizsgált ország és terület közül 17-nél várható pozitív Manpower Munkaerőpiaci Mutató 2009 negyedik negyedévében. Az indiai (+25%), brazil (+21%) és kolumbiai (+13%) munkáltatók számítanak leginkább az alkalmazási kedv növekedésére.

A következő Manpower Munkaerőpiaci Elemzés 2009. december 8-án jelenik meg és 2010 első negyedéves kilátásaival foglalkozik majd.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29