8 °C Budapest

A boldogsághoz több pénz kell - már csecsemőkorban!

2009. szeptember 1. 16:05

Többet kellene költenie a kormányzatoknak a gyermekekre életük már életük első hat évében, hogy csökkenjenek a fennálló társadalmi egyenlőtlenségek és boldogabb életet élhessenek a legszegényebb családok gyermekei is - írta az OECD fennállásának első beszámolójában, amelyet a gyermekek jólétéről írt.

A Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezetének (OECD) felmérése szerint a tagországokban a hat éves kor alatti korosztályra a gyermekeknek szánt költségvetési összeg mindössze egynegyede jut, pedig a kiadások arányosabb elosztásával sok gyermek egészségügyi, nevelési és jóléti helyzete javulna hosszú távon.

- Bár a válság sok ország költségvetésére rányomta a bélyegét világszerte, a gyermekekre szánt kiadások megkurtítása hosszú távon visszaüt a társadalomra - mondta az OECD főtitkára, Angel Gurría. - Ehelyett a a kormányzatoknak ki kéne használni a lehetőséget, hogy jobban sáfárkodjanak a gyermekekre szánt összegekkel. A kisgyermekkorban érkező támogatások rendkívül fontosak, különösen a hátrányos helyzetűek számára, akik ezáltal kitörhetnek a kirekesztettség és szegénység köreiből.

Jó hír, hogy az OECD felmérése szerint Magyarország viszonylag sokat költ a legfiatalabbakra, akárcsak Finn- és Franciaország. Ezzel szemben Írország, Japán, Hollandia vagy az Egyesült Államok a hátul kullogók között van a támogatások terén.

Az iskolai évek előtt támogatások, a szülés előtti és utáni egészségügyi vizsgálatok és a csecsemő- és kisgyermekkori taníttatás mind-mind meghozza hosszú távon az előnyeit a társadalom számára, különösen a hátrányos helyzetű családok esetében. Az OECD viszont követendő példaként külön megemlíti a magyar anyasági támogatás rendszerét, melynek igényléséhez legalább négy alkalommal részt kell venni terhesgondozáson.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem