28 °C Budapest

Ki tud egyszerre több dologra is figyelni? Senki!

2009. augusztus 25. 15:02

Bizonyára mindenki irigyelte eddig azokat, akik állításuk szerint képesek egyszerre több dolgot is párhuzamosan végezni, méghozzá ugyanolyan hatékonyan, mintha csak egy feladatra koncentrálnának. Nos, többé nem kell ámulatba esnünk miattuk.

A Stanford Egyetem legfrissebb kutatási eredménye a munkáltatók számára csakis egyet sugallhat: zenehallgatás, e-mail írogatás, videó nézegetés közben bizony nem lehet hatékonyan munkát végezni. Az angolban az egyszerre több feladatot végzőkre a multitasker kifejezést használják.

A kutatás során 262 stanfordi diákot vizsgáltak meg médiahasználati szokásaik szerint, majd három csoportba sorolták őket, annak megfelelően, hogy egyszerre hányat használnak jellemzően.

A tesztek során a két véglethez tartozók eredményeit hasonlították össze. Az első feladatnál vörös és néha kék téglalapokat ábrázoló képeket mutattak nekik gyors egymásutánban, ahol azt kérték tőlük, hogy a kékekre ne figyeljenek, csak arra, hogy a piros téglalapok megfordulnak-e másodjára.

Azt tapasztalták, hogy a "multitaskelők" eredménye jóval silányabb volt, ők ugyanis egyszerűen nem képesek nem figyelni a lényegtelen információkra, vagyis mikor egyre több kék téglalapot mutattak, már nem tudták eldönteni, hogy a piros téglalapok megfordultak-e.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Két másik teszt során a különféle információkra való visszaemlékezést vizsgálták, ami hasonlóan rossz eredményt hozott az egyszerre több feladatok végzők esetén.

A munkáltatók számára a következtetés egyértelmű: az egyszerre e-mailező, faxoló, sms-ező, internetet böngésző kollegák bizony kevésbé hatékonyak, érdemes tehát a munkakörnyezetet ennek megfelelően kialakítani, hogy valami produktumot is el szeretnének érni nap végére.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm