15 °C Budapest

Mit mondj a főnöködnek, ha rajtakap?

Pénzcentrum
2009. április 2. 14:00

Rajtakapott a főnököd a munka közbeni Facebookoláson, YouTube nézegetésen? Ne izgulj, hivatkozz csak az alábbi kutatási eredményre!

Aki bizony számítógép, és internet közelében végzi a munkáját, szinte biztos, hogy fellép valamelyik közösségi oldalra, zenéket és videókat hallgat, illetve néz munka közben, vagy egyszerűen csak magánlevezéseket folytat ismerőseivel.

Persze igyekszünk mindezt suttyomban, a főnök háta mögött csinálni, nehogy kiderüljön, a napi 8 óra munkaidő jelentős részét nem épp "termeléssel" töltjük.

Egy nemrégiben napvilágot látott ausztrál felmérés azonban rácáfol a főnökök aggodalmára, ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a munkaidő alatt, szórakozásból történő internetezés javítja a dolgozók hatékonyságát.

A Melbournei Egyetem tanulmánya szerint azok a dolgozók, akik magáncélból neteznek munkaidő alatt, átlagosan 9 százalékkal hatékonyabban dolgoznak társaiknál, ugyanis koncentráló képességük emelkedik ettől a tevékenységtől - adta hírül a Reuters.

Mindezt Brent Coker, a tanulmány szerzője azzal magyarázza, hogy az időnkénti, és rövid ideig tartó munkamegszakítás segít a kikapcsolásban, hogy azután visszatérve az adott feladathoz, nagyobb koncentrációra legyünk képesek.

A felmérésben résztvevő mintegy 300 dolgozó közül egyébként 70 százalék vallotta be, hogy rendszeresen használja munka közben az internetet magáncélú szörfölgetésre, azon belül is leginkább különféle termékek keresésére, online hírportálok olvasgatására, online játékokra, YouTube-olásra.

Akadnak olyan cégek, ahol ezt megakadályozandó, több milliót költenek különféle szoftverekre, amelyek blokkolják az ilyen és ehhez hasonló oldalakat, hiszen a kieső munkaidő kieső bevételeket is jelent számukra.

Coker eredményei azonban ezt most cáfolni látszanak, igaz csak abban az esetben, ha valóban módjával, munkaidejük kevesebb mint 20 százalékában szörfölgetnek a dolgozók a neten.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.27 16:17
A Magyar Közlöny 2021. évi 162. számában, 2021. szeptember 3-án jelen meg a Kormány 510/2021. (IX.3....
hrdoktor  |  2021.09.27 06:52
Legtöbbször vérzési rendellenességek, felfázás, folyás, hasi görcsök, fájdalmas együttlét és családt...
coachco  |  2021.09.26 18:00
Ezek az olaszok! Ezek tényleg tudnak valamit! [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?