28 °C Budapest

A főnök már bárhol kémkedhet utánad: jól vigyázz, mit írsz!

2009. április 23. 15:00

Az Egyesült Államokban a munkáltatók ma már joggal ellenőrizhetik alkalmazottaik céges levelezéseit, illetve a céges mobilon végrehajtott hívásait, így feltehetően ezeken keresztül már senki nem próbál magánjellegű ügyeket intézni. Az azonban már hátborzongató, hogy a cégen kívüli fórumokon, közösségi oldalakon történő felszólalás is kirúgáshoz vezethet, ha épp nem olyan hangnemben ír az alkalmazott a munkahelyéről, vagy főnökéről, ahogy azt felettesei elvárnák tőle.

Az addig rendben van, hogy az intraneten, vagy mondjuk a céges belső chat-en nem szapuljuk a főnökünket, vagy magát a céget, de ha barátainkkal szeretnénk megosztani panaszáradatunkat, tehessük már szabadon!

Így gondolta feltehetően az a két new jersey-i beosztott is - írja a Wall Street Journal - akik egy olyan MySpace.com fórumon panaszkodtak munkahelyükről, ahova a regisztráció csak meghívás útján történhet, és főnökeik nem tartoztak a meghívottak közé.

Az egyik kollega azonban viccesen elmesélte a főnöknek, hogy milyen beszélgetés folyik az oldalon, aki először maga is jót nevetett az ügyön, majd később behívta az illetőt az irodájába, és felszólította, hogy adja meg felhasználó nevét és jelszavát az oldalhoz, és mutassa meg az említett bejegyzést.

A következmény természetesen a két beosztott elbocsátása lett, akik hiába vitték perre az ügyet, nem mellettük döntött bíróság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hasonló eset történt februárban New Yorkban is, ahol három rendőrtisztet felfüggesztettek, akik állítólag a Facebookon a város polgármesterét kritizálták, illetve káromolták, mivel azt hitték, hogy az ott megjelent kommenteket csak barátaik olvashatják, holott a városháza több képviselője is látta azokat. A két tiszt elbocsátási pere még folyik, tehát még nem tudni, hogy elegendő érv-e a kirúgáshoz a rendőrtisztek etikai kódexének megsértése, amit ellenük felhoztak az ügy kapcsán.

Bár az itthoni jogszabályok eltérőek az amerikaitól, talán érdemes levonni a következtetést - ha ez eddig nem lett volna mindenki számára így is nyílvánvaló - hogy nem érdemes semmilyen internetes oldalon ránk nézve kompromittáló dolgokat írni a cégről, vagy a főnökeinkről, hacsak nem az a cél, hogy megutáltassuk, vagy kirúgassuk magunkat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?