13 °C Budapest

A főnök már bárhol kémkedhet utánad: jól vigyázz, mit írsz!

2009. április 23. 15:00

Az Egyesült Államokban a munkáltatók ma már joggal ellenőrizhetik alkalmazottaik céges levelezéseit, illetve a céges mobilon végrehajtott hívásait, így feltehetően ezeken keresztül már senki nem próbál magánjellegű ügyeket intézni. Az azonban már hátborzongató, hogy a cégen kívüli fórumokon, közösségi oldalakon történő felszólalás is kirúgáshoz vezethet, ha épp nem olyan hangnemben ír az alkalmazott a munkahelyéről, vagy főnökéről, ahogy azt felettesei elvárnák tőle.

Az addig rendben van, hogy az intraneten, vagy mondjuk a céges belső chat-en nem szapuljuk a főnökünket, vagy magát a céget, de ha barátainkkal szeretnénk megosztani panaszáradatunkat, tehessük már szabadon!

Így gondolta feltehetően az a két new jersey-i beosztott is - írja a Wall Street Journal - akik egy olyan MySpace.com fórumon panaszkodtak munkahelyükről, ahova a regisztráció csak meghívás útján történhet, és főnökeik nem tartoztak a meghívottak közé.

Az egyik kollega azonban viccesen elmesélte a főnöknek, hogy milyen beszélgetés folyik az oldalon, aki először maga is jót nevetett az ügyön, majd később behívta az illetőt az irodájába, és felszólította, hogy adja meg felhasználó nevét és jelszavát az oldalhoz, és mutassa meg az említett bejegyzést.

A következmény természetesen a két beosztott elbocsátása lett, akik hiába vitték perre az ügyet, nem mellettük döntött bíróság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hasonló eset történt februárban New Yorkban is, ahol három rendőrtisztet felfüggesztettek, akik állítólag a Facebookon a város polgármesterét kritizálták, illetve káromolták, mivel azt hitték, hogy az ott megjelent kommenteket csak barátaik olvashatják, holott a városháza több képviselője is látta azokat. A két tiszt elbocsátási pere még folyik, tehát még nem tudni, hogy elegendő érv-e a kirúgáshoz a rendőrtisztek etikai kódexének megsértése, amit ellenük felhoztak az ügy kapcsán.

Bár az itthoni jogszabályok eltérőek az amerikaitól, talán érdemes levonni a következtetést - ha ez eddig nem lett volna mindenki számára így is nyílvánvaló - hogy nem érdemes semmilyen internetes oldalon ránk nézve kompromittáló dolgokat írni a cégről, vagy a főnökeinkről, hacsak nem az a cél, hogy megutáltassuk, vagy kirúgassuk magunkat.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07