1 °C Budapest

A főnök már bárhol kémkedhet utánad: jól vigyázz, mit írsz!

2009. április 23. 15:00

Az Egyesült Államokban a munkáltatók ma már joggal ellenőrizhetik alkalmazottaik céges levelezéseit, illetve a céges mobilon végrehajtott hívásait, így feltehetően ezeken keresztül már senki nem próbál magánjellegű ügyeket intézni. Az azonban már hátborzongató, hogy a cégen kívüli fórumokon, közösségi oldalakon történő felszólalás is kirúgáshoz vezethet, ha épp nem olyan hangnemben ír az alkalmazott a munkahelyéről, vagy főnökéről, ahogy azt felettesei elvárnák tőle.

Az addig rendben van, hogy az intraneten, vagy mondjuk a céges belső chat-en nem szapuljuk a főnökünket, vagy magát a céget, de ha barátainkkal szeretnénk megosztani panaszáradatunkat, tehessük már szabadon!

Így gondolta feltehetően az a két new jersey-i beosztott is - írja a Wall Street Journal - akik egy olyan MySpace.com fórumon panaszkodtak munkahelyükről, ahova a regisztráció csak meghívás útján történhet, és főnökeik nem tartoztak a meghívottak közé.

Az egyik kollega azonban viccesen elmesélte a főnöknek, hogy milyen beszélgetés folyik az oldalon, aki először maga is jót nevetett az ügyön, majd később behívta az illetőt az irodájába, és felszólította, hogy adja meg felhasználó nevét és jelszavát az oldalhoz, és mutassa meg az említett bejegyzést.

A következmény természetesen a két beosztott elbocsátása lett, akik hiába vitték perre az ügyet, nem mellettük döntött bíróság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Hasonló eset történt februárban New Yorkban is, ahol három rendőrtisztet felfüggesztettek, akik állítólag a Facebookon a város polgármesterét kritizálták, illetve káromolták, mivel azt hitték, hogy az ott megjelent kommenteket csak barátaik olvashatják, holott a városháza több képviselője is látta azokat. A két tiszt elbocsátási pere még folyik, tehát még nem tudni, hogy elegendő érv-e a kirúgáshoz a rendőrtisztek etikai kódexének megsértése, amit ellenük felhoztak az ügy kapcsán.

Bár az itthoni jogszabályok eltérőek az amerikaitól, talán érdemes levonni a következtetést - ha ez eddig nem lett volna mindenki számára így is nyílvánvaló - hogy nem érdemes semmilyen internetes oldalon ránk nézve kompromittáló dolgokat írni a cégről, vagy a főnökeinkről, hacsak nem az a cél, hogy megutáltassuk, vagy kirúgassuk magunkat.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem