A végkielégítések szigorítását szorgalmazzák

Pénzcentrum
2009. augusztus 24. 08:17

Legkorábban október második hetében léphet hatályba a munka törvénykönyvének ilyen irányú módosítása. A javaslat az állami és önkormányzati cégek vezetőinek kifizethető végkielégítések terén tenne rendet, de a már élő munkaszerződéseket nem érintené.

A közelmúltban kirobbant, állami és önkormányzati intézmények alkalmazottainak kifizetett végkielégítésekkel kapcsolatos botrányok miatt szigorítanák a munka törvénykönyvét. A javaslat szerint az állami vagy önkormányzati érdekeltségű társaságok vezető beosztású munkatársainak végkielégítését úgy kellene megállapítani, mint bármely más munkavállaló végkielégítését.

Ez alapján nem kaphatna többlet lelépési pénzt egyetlen vezető sem, a végkielégítés összegét kizárólag a munkakörben eltöltött évek határoznák meg. Ez legalább 3 év munkaviszony esetén egy-, 5 év esetén két-, 10 év után háromhavi átlagkereset összegét jelentheti. A végkielégítés felső határa legfeljebb 6 havi átlagkeresetnek megfelelő összeg lehetne, ám ehhez még a vezető beosztású munkatársaknak is legalább 25 évet kell eltölteniük az adott cég alkalmazottjaként.

Változna az is, hogy amennyiben az állami vagy önkormányzati tulajdonú társaságokban a munkaviszony csőd- vagy felszámolási eljárás során szűnik meg, akkor az alapesetben megállapított, legfeljebb 6 havi lelépési díj helyett csak 3 havi keresetet lehetne kifizetni előre. Az esetleg még járó további összeget csak az eljárás lefolytatását követően kaphatná meg a munkavállaló.

A javaslat ezzel együtt leszögezné, hogy a módosításokat kötelező jelleggel kell alkalmazni, vagyis a munkáltató nem térhet el a munkavállaló javára a megállapított összegektől. A módosítás a javaslat szerint a kihirdetést követő 8. napon lépne hatályba. A módosítás, ha megszavazza az országgyűlés, nem érintené a már megkötött munkaszerződéseket.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?