14 °C Budapest

IFA-dömping a Balatonon: örülnek az önkormányzatok

Pénzcentrum
2009. július 29. 08:47

A gazdasági válság közepette a balatoni önkormányzatoknak és a szállásadóknak is fontosabb, hogy több bevételhez jussanak, ezért mindkét fél szinte mindent bevet a vendégek után fizetendő idegenforgalmi adó (IFA) ellenőrzésére és beszedésére.

A megkérdezett tóparti önkormányzatok nem adtak konkrét választ arra a kérdésre, hogy az idén hány embert vetettek be a vendégek után fizetendő idegenforgalmi adó (ifa) ellenőrzésére és ez mennyibe is kerül majd. Azt viszont szinte mindenütt egyértelműen közölték, hogy az idegenforgalmi adóból származó bevétel, amelynek minden forintjához a központi költségvetés kettőt még hozzátesz, rendkívül fontos a települések számára.

Több önkormányzat már korábban döntött arról, hogy a folyamatosan csökkenő központi források miatt az idén ráhajt az idegenforgalmi adó beszedésére. Az érdekeltségi rendszerben dolgozó ellenőrök létszámát a korábbi évekhez képest még a kisebb településen is 3-4 fővel növelték. Nem ritkaság, hogy a szomszédok bejelentése alapján lehet címekhez jutni.

Siófokon már a főszezon elején kitört az ellenőrök és a szállásadók közötti harc. Az önkormányzat adóhivatalához panaszok soksága érkezett az ellenőrök állítólagos rámenőssége miatt, de itt is igaz, hogy a bérbe adók számos trükköt bevetnek. Ráadásul mióta a "Zimmer frei"-ekben is a magyar vendég a meghatározó, az ellenőrzés nem könnyű. A városnak tavaly mintegy 200 millió forintos bevétele volt az idegenforgalmi adóból, ami a központi forrásokkal kiegészítve már 600 millió forintot jelent.

Gondot jelent a hozzáállás, mivel sok ingatlantulajdonos még mindig nem érzi a magáénak az adott települést és a 18 év feletti vendégek után sajnálja befizetni a napi 330 forintot.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?