1 °C Budapest

Adósságot adósságra halmoznak a nyugdíjasok!

2009. július 28. 15:02

Az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő nyugdíjasok jóval nagyobb hitelkártya-adósságokat halmoznak fel az Amerikai Egyesült Államokban, mint más fogyasztók.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Demos közvéleménykutató és tanácsadó intézet felmérése szerint az alsó- és középosztálybeli nyugdíjasok (65 év felettiek) átlagosan 10 235 dollár kártyaadóssággal rendelkeznek, ami 26 százalékos növekedést jelent 2005 óta. Ezalatt az összes korcsoportra vetítve a kártyaadósság mindössze három százalékkal emelkedett, 9 827 dollárra.

A hitelkeret-tartozások nagyrészt növekedtek a tavalyi év folyamán, ám ahogy a fogyasztás visszaesett, a hitel-kintlévőségek is csökkentek. 2008 októberétől 2009 márciusáig a hitelkeret-tartozások összege 2,3 százalékkal 939,6 milliárd dollárra csökkent országszerte.

Azok azonban, akik elvesztették a válságban megtakarításaikat, vagy eleve nem is rendelkeztek tartalékkal, nem fényűzésre, hanem túlélésre használják a hitelkártyáikat. A Demos által áprilisban készített felmérésben 1250 alsó- és középosztálybeli családot interjúvoltak meg, amelyek fizetése a helyi átlag 50-120 százalékára rúgott. A kutatás alátámasztotta a korábbi felmérések eredményét, mely szerint leginkább az idősek adósodnak el a válság hatására.

Leginkább a nyugdíjkorhatárhoz közeledve kezd el emelkedni az amerikaiak adósságállománya. Bár ők még dolgoznak, a körükben a legnagyobb a munkaképtelenné, illetve munkanélkülivé válás esélye is, amikor nem marad más esély, mint a hitelkártya terhére való költekezés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20