19 °C Budapest

Munkát, kenyeret! 550 ezren ezt kiáltják

2009. július 17. 05:20

Júniusban is meghaladta az álláskeresők száma a félmilliót. Az ijesztő adatokon túl kis javulás is mutatkozik, elsősorban a szezonális -főleg mezőgazdasági- munkáknak köszönhetően. Viszont a tanév végeztével rengeteg pályakezdő munkanélküli került az álláspiacra, sokuk rendkívül nagy hátránnyal indul.

2009 júniusában 23,8 ezer új állást jelentettek be a munkáltatók a munkaügyi kirendeltségeken. A támogatott álláshelyek tették ki júniusban az összes új bejelentett állás 48,2%-át (11,5 ezer darabot). Számuk a megelőző hónaphoz képest jelentősebben (13,8 ezer darabbal) csökkent.

A támogatott állásigények legnagyobb hányadát az "Út a munkához" program keretében meghirdetett közcélú állások teszik ki, a korábbi hónapokban meghirdetett közcélú munkákon már ebben a hónapban jelentős számban dolgoztak a volt álláskeresők.

Komoly előrelépés, hogy több megyében jelentősebben növekedett júniusban a nem támogatott munkaerőigények száma, Fejérben 33,7, Vasban 29,9, Komárom-Esztergomban 22,7%-kal.

Fejér megyében a mezőgazdaság és a kereskedelem ágazatból érkezett nagyobb számú munkaerőigény a megelőző hónaphoz képest, Komárom-Esztergom megyében viszont megugrott a feldolgozóiparban, ezen belül a járműgyártás ágazatban bejelentett állások száma, ami a válság kezdete óta nem tapasztalat fejlemény. Vasban szintén a feldolgozóipar területén (élelmiszeripar és gépgyártás ágazatokban) érezhető némi fellendülés. Voltak azonban olyan megyék is, ahol jelentősebb csökkenés volt megfigyelhetı a bejelentett, nem támogatott állások számában (pl. Zalában, Baranyában, Bács-Kiskunban).

Tarolnak a fegyveresek és a pénzügyi közvetítés

A munkaügyi központokon keresztül kínált nem támogatott munkaalkalmak 63%-a határozatlan idejű munkaszerződésre szólt. Az átlagtól jelentősen eltérı arányokat az idegenforgalom területén találunk, ahol a kínált állások 57%-a határozott időre szól, valamint a közszférában, ahol 68%-ot tesz ki a határozott időre szóló munkaalkalmak száma (ezek főként a fegyveres testületeknél kínált középfokú végzettséggel betölthetı állások valamint szakképzettséget nem igénylı alkalmi munkák).

A határozatlan időre szóló szerződések legnagyobb hányadát a pénzügyi közvetítés, valamint a szállítás, raktározás, posta, távközlés ágazatban találjuk, ahol ezen szerződések aránya csaknem eléri a 90%-ot, a bejelentett munkaerő-igények között.

A hónap folyamán összesen 55,5 ezer állás állt a rendelkezésre közvetítéshez, ebből a hónap végéig 18,6 ezer darab maradt betöltetlen.

Tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma

A nyilvántartott álláskeresők száma a júniusi zárónapon 549,4 ezer fő volt. Ez az előző hónaphoz képest 2,5%-os (14,4 ezer fős) csökkenést mutat. Az álláskeresők száma még májusban - nyolchónapnyi növekedést követıen - fordult csökkenésbe, ez a mérséklődés folytatódott tovább júniusban.

Ám a válság továbbra is dübörög, hiszen idén júniusban 32,3%-kal (133,8 ezer fővel) több álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

Az elmúlt hónap alatt az átlagosnál jelentősebben a férfi, valamint a szakképzettséggel nem rendelkezı álláskeresők száma csökkent. Ez megegyezik a korábbi években tapasztalttal, hiszen a munkaerőpiacon nyáron jelentkezı szezonális munkákban nagyobb arányban vesznek részt a férfiak, a közcélú munkák pedig elsősorban a szakképzettséggel nem rendelkezık számára jelentenek munkaalkalmat.

Tovább folytatódott az a trend, hogy az előző év azonos időszakához képest leginkább a középfokú végzettségű szakképzett álláskeresők száma emelkedett. Ez azzal van összefüggésben, hogy a válság kedvezőtlen munkaerő-piaci hatásai, a szezonális hatásoktól függetlenül, a szakképzett munkaerő által betöltött munkahelyeket érintették legnagyobb számban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Közép-Magyarország kivételével az ország valamennyi régiójában kevesebb álláskeresőt tartott nyilván az Állami Foglalkoztatási Szolgálat júniusban, mint egy hónappal korábban. A legnagyobb csökkenés Észak- Alföldön (-3,8%), Észak-Magyarországon (-3,6%) és Dél- Dunántúlon (-3,5%) következett be. A központi régión belül Pest megyében csökkenést, a fővárosban további növekedést regisztráltak.

Az álláskeresők számának egy év alatti növekedése - a válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően - továbbra is Közép-Dunántúlon (+72,0%), Nyugat-Dunántúlon (+70,2%) és Közép-Magyarországon +55,7%) a legnagyobb.

Pályakezdők: van, ahol kevesebb a munkanélküli

Júniusban a pályakezdő és nem pályakezdő álláskeresők körében eltérő trend érvényesült.
Míg utóbbiak száma 2,9%-kal csökkent egy hónap alatt, a pályakezdő álláskeresők száma 1,2%-kal (0,5 ezer fővel) emelkedett. A tárgyhavi zárónapon 43,4 ezer fő pályakezdő álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, ami 19,8%-kal (7,2 ezer fővel) több, mint egy évvel korábban.

A pályakezdő álláskeresők száma egy hónap alatt két régió - Közép-Magyarország és Dél- Dunántúl - kivételével mindenhol emelkedett, egy év alatt pedig azon régiókban volt kiemelkedő létszámuk növekedése, ahol intenzívebben nőtt az összes álláskereső létszáma is.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva így számuk 54,8%-kal emelkedett Közép-Magyarországon, 68,4%-kal Közép-Dunántúlon és 68,6%-kal Nyugat-Dunántúlon.

A területi különbségek továbbra is jelentősek

A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 12,5%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3% volt június végén.


Júniusban 2,4 ezer főt érintő csoportos létszám-leépítési bejelentést tettek a munkáltatók a munkaügyi kirendeltségeken. A bejelentésekben érintett munkavállalók száma 217 fővel volt kevesebb, mint májusban. A júniusi havi érték a legalacsonyabb tavaly november óta, bár az előző év azonos időszakához képest továbbra is 1,6 ezer fővel magasabb a bejelentett, elbocsátandó létszám.

A legmagasabb létszámot ebben a hónapban is Közép-Magyarországi cégek jelentették be (23 cég, 1,2 ezer főről szóló bejelentést tett), ezt követően Közép-Dunántúlról érkezett a legnagyobb létszámot érintő bejelentés (10 cég 540 fő elbocsátásról adott hírt). Míg Közép- Magyarországon a munkavállalók majdnem fele a pénzügyi közvetítés, gazdasági szolgáltatások szektorból, addig Közép-Dunántúlon döntı többségük a feldolgozóiparból, ezen belül is a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása alágazatból került leépítésre

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem