Munkát, kenyeret! 550 ezren ezt kiáltják

2009. július 17. 05:20

Júniusban is meghaladta az álláskeresők száma a félmilliót. Az ijesztő adatokon túl kis javulás is mutatkozik, elsősorban a szezonális -főleg mezőgazdasági- munkáknak köszönhetően. Viszont a tanév végeztével rengeteg pályakezdő munkanélküli került az álláspiacra, sokuk rendkívül nagy hátránnyal indul.

2009 júniusában 23,8 ezer új állást jelentettek be a munkáltatók a munkaügyi kirendeltségeken. A támogatott álláshelyek tették ki júniusban az összes új bejelentett állás 48,2%-át (11,5 ezer darabot). Számuk a megelőző hónaphoz képest jelentősebben (13,8 ezer darabbal) csökkent.

A támogatott állásigények legnagyobb hányadát az "Út a munkához" program keretében meghirdetett közcélú állások teszik ki, a korábbi hónapokban meghirdetett közcélú munkákon már ebben a hónapban jelentős számban dolgoztak a volt álláskeresők.

Komoly előrelépés, hogy több megyében jelentősebben növekedett júniusban a nem támogatott munkaerőigények száma, Fejérben 33,7, Vasban 29,9, Komárom-Esztergomban 22,7%-kal.

Fejér megyében a mezőgazdaság és a kereskedelem ágazatból érkezett nagyobb számú munkaerőigény a megelőző hónaphoz képest, Komárom-Esztergom megyében viszont megugrott a feldolgozóiparban, ezen belül a járműgyártás ágazatban bejelentett állások száma, ami a válság kezdete óta nem tapasztalat fejlemény. Vasban szintén a feldolgozóipar területén (élelmiszeripar és gépgyártás ágazatokban) érezhető némi fellendülés. Voltak azonban olyan megyék is, ahol jelentősebb csökkenés volt megfigyelhetı a bejelentett, nem támogatott állások számában (pl. Zalában, Baranyában, Bács-Kiskunban).

Tarolnak a fegyveresek és a pénzügyi közvetítés

A munkaügyi központokon keresztül kínált nem támogatott munkaalkalmak 63%-a határozatlan idejű munkaszerződésre szólt. Az átlagtól jelentősen eltérı arányokat az idegenforgalom területén találunk, ahol a kínált állások 57%-a határozott időre szól, valamint a közszférában, ahol 68%-ot tesz ki a határozott időre szóló munkaalkalmak száma (ezek főként a fegyveres testületeknél kínált középfokú végzettséggel betölthetı állások valamint szakképzettséget nem igénylı alkalmi munkák).

A határozatlan időre szóló szerződések legnagyobb hányadát a pénzügyi közvetítés, valamint a szállítás, raktározás, posta, távközlés ágazatban találjuk, ahol ezen szerződések aránya csaknem eléri a 90%-ot, a bejelentett munkaerő-igények között.

A hónap folyamán összesen 55,5 ezer állás állt a rendelkezésre közvetítéshez, ebből a hónap végéig 18,6 ezer darab maradt betöltetlen.

Tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma

A nyilvántartott álláskeresők száma a júniusi zárónapon 549,4 ezer fő volt. Ez az előző hónaphoz képest 2,5%-os (14,4 ezer fős) csökkenést mutat. Az álláskeresők száma még májusban - nyolchónapnyi növekedést követıen - fordult csökkenésbe, ez a mérséklődés folytatódott tovább júniusban.

Ám a válság továbbra is dübörög, hiszen idén júniusban 32,3%-kal (133,8 ezer fővel) több álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

Az elmúlt hónap alatt az átlagosnál jelentősebben a férfi, valamint a szakképzettséggel nem rendelkezı álláskeresők száma csökkent. Ez megegyezik a korábbi években tapasztalttal, hiszen a munkaerőpiacon nyáron jelentkezı szezonális munkákban nagyobb arányban vesznek részt a férfiak, a közcélú munkák pedig elsősorban a szakképzettséggel nem rendelkezık számára jelentenek munkaalkalmat.

Tovább folytatódott az a trend, hogy az előző év azonos időszakához képest leginkább a középfokú végzettségű szakképzett álláskeresők száma emelkedett. Ez azzal van összefüggésben, hogy a válság kedvezőtlen munkaerő-piaci hatásai, a szezonális hatásoktól függetlenül, a szakképzett munkaerő által betöltött munkahelyeket érintették legnagyobb számban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Közép-Magyarország kivételével az ország valamennyi régiójában kevesebb álláskeresőt tartott nyilván az Állami Foglalkoztatási Szolgálat júniusban, mint egy hónappal korábban. A legnagyobb csökkenés Észak- Alföldön (-3,8%), Észak-Magyarországon (-3,6%) és Dél- Dunántúlon (-3,5%) következett be. A központi régión belül Pest megyében csökkenést, a fővárosban további növekedést regisztráltak.

Az álláskeresők számának egy év alatti növekedése - a válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően - továbbra is Közép-Dunántúlon (+72,0%), Nyugat-Dunántúlon (+70,2%) és Közép-Magyarországon +55,7%) a legnagyobb.

Pályakezdők: van, ahol kevesebb a munkanélküli

Júniusban a pályakezdő és nem pályakezdő álláskeresők körében eltérő trend érvényesült.
Míg utóbbiak száma 2,9%-kal csökkent egy hónap alatt, a pályakezdő álláskeresők száma 1,2%-kal (0,5 ezer fővel) emelkedett. A tárgyhavi zárónapon 43,4 ezer fő pályakezdő álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, ami 19,8%-kal (7,2 ezer fővel) több, mint egy évvel korábban.

A pályakezdő álláskeresők száma egy hónap alatt két régió - Közép-Magyarország és Dél- Dunántúl - kivételével mindenhol emelkedett, egy év alatt pedig azon régiókban volt kiemelkedő létszámuk növekedése, ahol intenzívebben nőtt az összes álláskereső létszáma is.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva így számuk 54,8%-kal emelkedett Közép-Magyarországon, 68,4%-kal Közép-Dunántúlon és 68,6%-kal Nyugat-Dunántúlon.

A területi különbségek továbbra is jelentősek

A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 12,5%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3% volt június végén.


Júniusban 2,4 ezer főt érintő csoportos létszám-leépítési bejelentést tettek a munkáltatók a munkaügyi kirendeltségeken. A bejelentésekben érintett munkavállalók száma 217 fővel volt kevesebb, mint májusban. A júniusi havi érték a legalacsonyabb tavaly november óta, bár az előző év azonos időszakához képest továbbra is 1,6 ezer fővel magasabb a bejelentett, elbocsátandó létszám.

A legmagasabb létszámot ebben a hónapban is Közép-Magyarországi cégek jelentették be (23 cég, 1,2 ezer főről szóló bejelentést tett), ezt követően Közép-Dunántúlról érkezett a legnagyobb létszámot érintő bejelentés (10 cég 540 fő elbocsátásról adott hírt). Míg Közép- Magyarországon a munkavállalók majdnem fele a pénzügyi közvetítés, gazdasági szolgáltatások szektorból, addig Közép-Dunántúlon döntı többségük a feldolgozóiparból, ezen belül is a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása alágazatból került leépítésre

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem