14 °C Budapest

Állami cégalkalmazottak fizetései - a válság ellenére itt még folyik a toborzás

Pénzcentrum
2009. július 7. 10:02

Az egyetlen munkaerő-piaci terület, ahol Magyarországon - a válság ellenére nincsenek elbocsátások -, sőt továbbra is erős a toborzás: az állami tulajdonú nagyvállalatok alkalmazotti köre" - állapítják meg a Workania (www.workania.hu) kutatói a 2009. július elején kibocsátott elemzésükben.

A Workania internetes állásbörze - immár háromezer aktuális munkahelyi ajánlatával - jelenleg Magyarország egyik legnagyobb internetes álláshirdetési adatbázisát működteti; 2009. június óta - ezen a téren - piacvezetőnek számít a hazai álláshirdetési piacon. Ennek az adatbázisnak mintegy kétharmada - megközelítően kettőezer pozíció - állami vonatkozású. Ezeknek az átlagfizetéseknek a több szempontú elemzése (országos átlagbér, juttatások, nemek, régiók, szakmai tapasztalatok, iskolai végzettség és a munkaadók tőkeereje szerinti bérek összehasonlítása) során a kutatók meglepő megállapításokra jutottak.

Az állami tulajdonú nagyvállalatok alkalmazotti körének teljes bruttó havi átlagfizetése 188.000 Ft. A női munkavállalók (akik az adatbázisban 63%-kal szerepelnek), átlagjövedelme ennél közel 10%-kal kevesebb, ők mindössze 172.000 Ft-ot kapnak havonta. A kérdőívet kitöltők 62%-a számít 13. havi fizetésre. A fővárosban dolgozók kimagaslóan magasabb átlagjövedelmei itt is érvényesülnek: a budapesti alkalmazottak átlagjövedelme közel 20%-ka magasabb az országos átlagnál: 222 ezer forint). A felmérés szerint a nyugati országrész megyéiben dolgozók számíthatnak az országos átlag fölötti vagy ahhoz közelítő jövedelemre: Tolna megyében 205.000 Ft, Zala megyében 187.000 Ft és Vas megyében 185.000 Ft a havi átlagbér.

A szakmai tapasztalatot tekintve elgondolkodtató a felmérés eredménye: a 3-5 év közötti gyakorlattal rendelkezők bruttó havi átlagfizetése eléri a 199.000 Ft-ot, míg a tíz évnél hosszabb ideje dolgozók átlagjövedelme mindössze 192.000 Ft.

A Workania által működtetett Merces bérinformációs portál visszaigazolja, hogy állami vállalatoknál elhelyezkedve megtérül a tanulásba fektetett energia: legmagasabb az átlagjövedelme a posztgraduális végzettségűeknek: 289.000 Ft. Őket követi az egyetemi diplomával rendelkezőké, 268.000 Ft, a főiskolát végzettek átlagbére a harmadik a sorban, 222.000 Ft. Érdemes azonban elgondolkodni, hogy a középfokú szakérettségi birtokosai többet keresnek (155.000 Ft), mint az OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkezők (149.000). A felmérésből az derül ki, hogy van előnye az érettségi megszerzésének is: a sikeres érettségi vizsgát tettek havi 17 ezer forinttal magasabb átlagos jövedelmekre számíthatnak az állami tulajdonú vállalatoknál, azokkal összehasonlítva, akik nem érettségiztek le.

A több mint ezer főt foglalkoztató állami vállalatok alkalmazottai átlagosan jóval magasabb bérrel számolhatnak hó végén, mint a mindössze néhány alkalmazottal működő kis- és közép vállalkozások. A felmérés eredményei szerint az állami nagyvállalatok alkalmazottainak havi átlagbére 214.000 Ft, ami mintegy 38%-kal magasabb a kis- és középvállalkozások alkalmazottainak átlagjövedelménél, amely 155.000 Ft.

A felmérésben részt vevők átlagbéreinek pozíciók szerinti összehasonlítása során néhány adaton érdemes elgondolkodnunk: az eredmények azt mutatják, hogy a műszaki területek vezetői vannak a legjövedelmezőbb helyzetben 664.000 Ft-os átlagbérrel. Érdekes adat, hogy az állami tulajdonú cégek pénzügyi és gazdasági igazgatóinak átlagjövedelme mintegy 100 ezer forinttal alacsonyabb, mint az állami és közszféra főosztályvezetőinek jövedelme: előbbiek havi átlagbére 441.000 Ft, utóbbiaké 549.000 Ft.

Az állami szférában dolgozó pr-menedzserek, marketing területen dolgozók átlagjövedelme 306.000 Ft a felmérés adatai szerint, meghaladva a HR menedzserek jövedelmének átlagát, amely 297.000 Ft. Elgondolkodtató az is, hogy ez magasabb, mint a felmérésben részt vevő iskolaigazgatók 278.000 Ft havi átlagbére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy talán meghökkentő, de mégis szembetűnő összehasonlítás: a mozdonyvezetők átlagos havi bruttó bére 276.000 Ft, míg az állami szférában dolgozó pszichológusoké mindössze havi 188.000 Ft.

Jóval az országos átlag alatti az egészségügyben, az állami fenntartású gyógyszertárakban és a szociális szférában dolgozó szakemberek 138.000 forintos jövedelme, de ugyanilyen torokszorító az egészségügyi asszisztensek 125.000 havi átlagjövedelme is.

Az állami oktatásban és a képzések, kutatások területein dolgozók is elmaradnak az országos átlagjövedelemtől: átlagjövedelmük 179.000 Ft.

A pénzügyi területen dolgozó beosztottak jövedelme ennél kedvezőbb: pénzügyi ellenőrök, kontrollerek, könyvelők, pénzügyesek átlagbére eléri a havi 300.000 Ft-ot.

Nyáron, ha strandra megyünk, eszünkbe juthat a felmérés adatai közül az is, hogy az úszómesterek átlagosan havi bruttó 103.000 Ft-ot kapnak azért, hogy őrzik testi épségünket és értékeinket fürdőzés közben.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem