3 °C Budapest

2,5 évet kapott a bankvezér

Pénzcentrum
2008. május 23. 09:15

Nem árt tudatosítani, hogy egy bank nem működhet önkiszolgáló boltként - indokolja egyebek között a BAWAG-per első részítéletét a bécsi tartományi bíróság bírónője. Vagyis, Georg Elsner, a bank most két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori vezetője jogtalanul segítette ki 2003-ban a csődbe jutott Konzum élelmiszerlánc felelőtlen gazdálkodásért elítélt vezetőjét 550 ezer euróval a BAWAG pénzéből - írja a Népszabadság.

A Konzum, a korábban a BAWAG-ot is tulajdonló szakszervezeti szövetséghez tartozó élelmiszerlánc 1995-ben 1,9 milliárd eurós adóssága miatt volt kénytelen bezárni: a csőd miatt 17 ezer munkahely szűnt meg. Gerharter felelősségét a bíróság 1999 májusában állapította meg, tízhavi letöltendő büntetését később tizenöt havi felfüggesztettel egészítették ki. Most a BAWAG-perben ismét a vádlottak padjára került, ám készséges vallomását enyhítő körülménynek betudva, az ajándék pénz elfogadása miatt az összesen kétévi börtönből csak fél évet kell leülnie, a többi felfüggesztett. A "pénzkikölcsönzési" ügyben szintén jogtalanul eljáró harmadik személy, a BAWAG egyik volt igazgatósági tagja 15 havi felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az egykori szakszervezeti pénzintézetben a felelőtlen hitelkihelyezés, rossz gazdálkodás, korrupció miatt keletkezett 1,6 milliárd eurós veszteségért a vádirat szerint az intézmény volt elnökei, ismert pénzügyi szakemberek és vezetők a felelősek.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57