15 °C Budapest

Nem éreznék a válságot a magyar cégek? - Dőlnek az adóbevételek

2009. május 22. 09:39

Idén sorozatban már a negyedik egymást követő hónapban teljesülnek felül a társasági adóbevételek a várthoz képest, de ami ennél is nagyobb meglepetés még a Pénzügyminisztérium szakértőinek is az az, hogy még a tavalyi hasonló időszaki bevételeknél is több a befolyt adó - írja a Napi Gazdaság.

Idén az első négy hónapban befolyt 144.9 milliárd forintos társasági adóbevétel 15.6 százalékkal magasabb a tavalyi első négyhavi bevételnél. A lap megjegyzi, hogy a növekedést csak részben magyarázza a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó cégek magasabb márciusi adóbefizetése.

2009-re a törvényi előirányzat 540 milliárd forint a társasági adóból, míg a Pénzügyminisztérium e heti friss éves prognózisa 471 milliárd forintos bevétellel számol.

2009.05.20 11:26
PM: alacsonyabb félévi, magasabb éves hiány várható (2., korr.)

A lap megjegyzi, hogy a társasági adóhoz hasonló a befizetési trend a cégek különadójánál, de még az eva hatálya alá tartozó kisvállalkozások adóbefizetése is tartotta a szintet az első negyedévben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fogyasztási és a lakosság által fizetett adóknál ugyanakkor egyértelműen látszik a válság hatása és főként ez okozza az államháztartás tervezettnél jóval nagyobb idei deficitjét is. Áprilisban például az áfa-bevételek 25%-kal maradtak el a tavalyi év azonos hónapjának bevételeitől, bár még így is a vártnál kedvezőbb volt az áfa-bevétel néhány nagy adózó vártnál magasabb befizetése miatt.

A lap megjegyzi, hogy a jövedéki adó soron az üzemanyagokból befolyó bevétel még emelkedett is, a visszaesés egyértelműen a dohánytermékek után fizetett adó csökkenésével magyarázható. Nem meglepő, hogy arányaiban a legnagyobb visszaesést az új autók után fizetendő regisztrációs adónál lehet tetten érni - itt a felére esett az adóbevétel az első négy hónapban.

Az idén bevezetett Robin Hood-adóból 30 milliárd forintos bevételt remél az állam, az első négy hónapban ebből hétmilliárd forint befolyt, ami időarányosan elmarad a várakozásoktól. A Napi értesülései szerint ha nem teljesül a bevételi terv, úgy a gázár-kompenzációra fordítható összeg kisebb lehet a tervezettnél.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságnak...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17