8 °C Budapest

Nem éreznék a válságot a magyar cégek? - Dőlnek az adóbevételek

2009. május 22. 09:39

Idén sorozatban már a negyedik egymást követő hónapban teljesülnek felül a társasági adóbevételek a várthoz képest, de ami ennél is nagyobb meglepetés még a Pénzügyminisztérium szakértőinek is az az, hogy még a tavalyi hasonló időszaki bevételeknél is több a befolyt adó - írja a Napi Gazdaság.

Idén az első négy hónapban befolyt 144.9 milliárd forintos társasági adóbevétel 15.6 százalékkal magasabb a tavalyi első négyhavi bevételnél. A lap megjegyzi, hogy a növekedést csak részben magyarázza a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó cégek magasabb márciusi adóbefizetése.

2009-re a törvényi előirányzat 540 milliárd forint a társasági adóból, míg a Pénzügyminisztérium e heti friss éves prognózisa 471 milliárd forintos bevétellel számol.

2009.05.20 11:26
PM: alacsonyabb félévi, magasabb éves hiány várható (2., korr.)

A lap megjegyzi, hogy a társasági adóhoz hasonló a befizetési trend a cégek különadójánál, de még az eva hatálya alá tartozó kisvállalkozások adóbefizetése is tartotta a szintet az első negyedévben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fogyasztási és a lakosság által fizetett adóknál ugyanakkor egyértelműen látszik a válság hatása és főként ez okozza az államháztartás tervezettnél jóval nagyobb idei deficitjét is. Áprilisban például az áfa-bevételek 25%-kal maradtak el a tavalyi év azonos hónapjának bevételeitől, bár még így is a vártnál kedvezőbb volt az áfa-bevétel néhány nagy adózó vártnál magasabb befizetése miatt.

A lap megjegyzi, hogy a jövedéki adó soron az üzemanyagokból befolyó bevétel még emelkedett is, a visszaesés egyértelműen a dohánytermékek után fizetett adó csökkenésével magyarázható. Nem meglepő, hogy arányaiban a legnagyobb visszaesést az új autók után fizetendő regisztrációs adónál lehet tetten érni - itt a felére esett az adóbevétel az első négy hónapban.

Az idén bevezetett Robin Hood-adóból 30 milliárd forintos bevételt remél az állam, az első négy hónapban ebből hétmilliárd forint befolyt, ami időarányosan elmarad a várakozásoktól. A Napi értesülései szerint ha nem teljesül a bevételi terv, úgy a gázár-kompenzációra fordítható összeg kisebb lehet a tervezettnél.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem