20 °C Budapest

Nem éreznék a válságot a magyar cégek? - Dőlnek az adóbevételek

2009. május 22. 09:39

Idén sorozatban már a negyedik egymást követő hónapban teljesülnek felül a társasági adóbevételek a várthoz képest, de ami ennél is nagyobb meglepetés még a Pénzügyminisztérium szakértőinek is az az, hogy még a tavalyi hasonló időszaki bevételeknél is több a befolyt adó - írja a Napi Gazdaság.

Idén az első négy hónapban befolyt 144.9 milliárd forintos társasági adóbevétel 15.6 százalékkal magasabb a tavalyi első négyhavi bevételnél. A lap megjegyzi, hogy a növekedést csak részben magyarázza a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó cégek magasabb márciusi adóbefizetése.

2009-re a törvényi előirányzat 540 milliárd forint a társasági adóból, míg a Pénzügyminisztérium e heti friss éves prognózisa 471 milliárd forintos bevétellel számol.

2009.05.20 11:26
PM: alacsonyabb félévi, magasabb éves hiány várható (2., korr.)

A lap megjegyzi, hogy a társasági adóhoz hasonló a befizetési trend a cégek különadójánál, de még az eva hatálya alá tartozó kisvállalkozások adóbefizetése is tartotta a szintet az első negyedévben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztási és a lakosság által fizetett adóknál ugyanakkor egyértelműen látszik a válság hatása és főként ez okozza az államháztartás tervezettnél jóval nagyobb idei deficitjét is. Áprilisban például az áfa-bevételek 25%-kal maradtak el a tavalyi év azonos hónapjának bevételeitől, bár még így is a vártnál kedvezőbb volt az áfa-bevétel néhány nagy adózó vártnál magasabb befizetése miatt.

A lap megjegyzi, hogy a jövedéki adó soron az üzemanyagokból befolyó bevétel még emelkedett is, a visszaesés egyértelműen a dohánytermékek után fizetett adó csökkenésével magyarázható. Nem meglepő, hogy arányaiban a legnagyobb visszaesést az új autók után fizetendő regisztrációs adónál lehet tetten érni - itt a felére esett az adóbevétel az első négy hónapban.

Az idén bevezetett Robin Hood-adóból 30 milliárd forintos bevételt remél az állam, az első négy hónapban ebből hétmilliárd forint befolyt, ami időarányosan elmarad a várakozásoktól. A Napi értesülései szerint ha nem teljesül a bevételi terv, úgy a gázár-kompenzációra fordítható összeg kisebb lehet a tervezettnél.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?