12 °C Budapest

Nem éreznék a válságot a magyar cégek? - Dőlnek az adóbevételek

2009. május 22. 09:39

Idén sorozatban már a negyedik egymást követő hónapban teljesülnek felül a társasági adóbevételek a várthoz képest, de ami ennél is nagyobb meglepetés még a Pénzügyminisztérium szakértőinek is az az, hogy még a tavalyi hasonló időszaki bevételeknél is több a befolyt adó - írja a Napi Gazdaság.

Idén az első négy hónapban befolyt 144.9 milliárd forintos társasági adóbevétel 15.6 százalékkal magasabb a tavalyi első négyhavi bevételnél. A lap megjegyzi, hogy a növekedést csak részben magyarázza a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó cégek magasabb márciusi adóbefizetése.

2009-re a törvényi előirányzat 540 milliárd forint a társasági adóból, míg a Pénzügyminisztérium e heti friss éves prognózisa 471 milliárd forintos bevétellel számol.

2009.05.20 11:26
PM: alacsonyabb félévi, magasabb éves hiány várható (2., korr.)

A lap megjegyzi, hogy a társasági adóhoz hasonló a befizetési trend a cégek különadójánál, de még az eva hatálya alá tartozó kisvállalkozások adóbefizetése is tartotta a szintet az első negyedévben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fogyasztási és a lakosság által fizetett adóknál ugyanakkor egyértelműen látszik a válság hatása és főként ez okozza az államháztartás tervezettnél jóval nagyobb idei deficitjét is. Áprilisban például az áfa-bevételek 25%-kal maradtak el a tavalyi év azonos hónapjának bevételeitől, bár még így is a vártnál kedvezőbb volt az áfa-bevétel néhány nagy adózó vártnál magasabb befizetése miatt.

A lap megjegyzi, hogy a jövedéki adó soron az üzemanyagokból befolyó bevétel még emelkedett is, a visszaesés egyértelműen a dohánytermékek után fizetett adó csökkenésével magyarázható. Nem meglepő, hogy arányaiban a legnagyobb visszaesést az új autók után fizetendő regisztrációs adónál lehet tetten érni - itt a felére esett az adóbevétel az első négy hónapban.

Az idén bevezetett Robin Hood-adóból 30 milliárd forintos bevételt remél az állam, az első négy hónapban ebből hétmilliárd forint befolyt, ami időarányosan elmarad a várakozásoktól. A Napi értesülései szerint ha nem teljesül a bevételi terv, úgy a gázár-kompenzációra fordítható összeg kisebb lehet a tervezettnél.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem