13 °C Budapest

50 négyzetméteres lakást is érinthet az ingatlanadó

2009. május 21. 15:32

Hozzávetőleges becslés szerint a lakásállomány körülbelül 10%-át fogja érinteni az ingatlanadó, amelynek mostani formája szelídebb a néhány héttel ezelőtt beharangozott terveknél. Noha az adó mértéke is alacsonyabb lesz a korábban vártnál, vitás helyzetek alakulhatnak ki a 30 és 50 milliós értékhatárok közvetlen közelében árazott ingatlanok esetében. Sok településen szinte senkinek nem kell majd ilyen jellegű adót fizetnie, Budapesten azonban a családi házak jó része érintett a kérdésben - áll a Duna House gyorselemzésében.

A vagyonadó részeként bevezetni tervezett adónem elsősorban a családi házak tulajdonosait érinti, valamint a fővárosban, illetve egyes vidéki nagyvárosokban található központi fekvésű, illetve nagy alapterületű, luxuskivitelű társasházi lakásokat, de egyes üdülőkörzetekben, mint például a Balatonnál vagy éppen Szentendre környékén is jócskán lehet 30 millió forintnál drágábban kínált ingatlanokat találni. Lakótelepi lakás viszont aligha kerül majd az adó hatálya alá.

Szocpol LAST MINUTE: a szakértő válaszol!

Van, ahol már 50 m2 is elég

A fővárosi átlagos kínálati négyzetméterárak alapján egyes kerületekben nem is kell túl nagy lakással rendelkezni ahhoz, hogy az ingatlan adóköteles legyen. A 450 ezer forint körüli átlagárral bíró I. II, illetve V. kerületekben egy jobb állapotú és fekvésű, kb. 70 négyzetméteres lakás matematikailag már túllépi a 30 milliós forgalmi értéket - természetesen ezt a fekvés, az állapot és a lakás egyéb tulajdonságai akár jelentősen is módosíthatják felfelé vagy lefelé. Hasonló a helyzet a budai elitebb környékeken is, ahol a jellemzően 600-700 ezer forintos négyzetméterárnak köszönhetően már egy kisebb méretű ingatlan is adóköteles lehet.

Erőteljesebben érinti majd az adó a fővárosi, és a felkapottnak számító Nyugat- és Észak-budai agglomerációban található családi házakat is, melyek kínálati ára az esetek döntő többségében jelenleg is 30 millió forint felett van, és egyes Balaton-parti ingatlanokat is. Kevésbé ugyan, de a vidéki nagyvárosok központjában található egyes lakások, illetve nagyobb alapterületű, jó állapotú családi házak is adózni fognak.

Átverhetnek! Minek ne dőlj be a lakásroham alatt - interjú

Kérdés az érték

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az aktuális elképzelések szerint konkrét értékbecslés nem történik majd az egyes ingatlanoknál (noha Magyarországon évek óta hiányzik az ingatlankataszter), ehelyett a luxusadónál alkalmazott értékövezetekhez hasonló megoldást vezet be a jogalkotó. Ennek hátránya, hogy egy-egy épületen belül is egészen eltérő lehet az ingatlanok értéke (elég mondjuk egy Duna-parti társasház két különböző oldalára néző lakásokra gondolni).

Leginkább az értékhatár közelében árazott ingatlanok tulajdonosait érintheti majd az úgynevezett "ellenbizonyítás lehetősége", amivel adott esetben elérhetik, hogy az ingatlan adózási szempontból becsült értéke a 30 vagy éppen 50 milliós határ alá kerüljön - ezzel egy éppen 30 millió forintot érő lakásnál évente kb. 100 ezer forintot lehet megspórolni, ám kérdés, mennyi az értékbecslés költsége.

Habzik a Balaton: árbuborék a magyar tengeren

Nem várható hirtelen átrendeződés

Hirtelen és gyors piaci átrendeződésre az új adónem kapcsán egyelőre nem lehet számítani - jelzi a Duna House, ám előfordulhat, hogy egyes vevők két hasonló paraméterű ingatlan közül az adómenteset választják majd. Arra azonban szinte biztosan nem kell számítani, hogy tömegesen költöznek majd kisebb lakásba, vagy olcsóbb környékre az érintett ingatlanok tulajdonosai - áll az elemzésben.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm