Magyar csúcsfizetések: 70 ezer ember elégedett lehet?

2009. május 20. 06:20

A napokban adta ki a Központi Statisztikai Hivatal első negyedéves jelentését a nemzetgazdasági keresetekről. A tájékoztatóból egy dolog biztosan kiderül: a legjobb fizetések továbbra is a pénzügyi szektorban vannak.

2009 első három hónapjában a költségvetési szférában 710 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 876 ezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak 3,4%-os csökkenését jelentette az előző év azonos időszakához képest.

A legfrissebb munkaerő-piaci helyzetkép: Döbbenetes számok: elképesztő szinten a magyar munkanélküliség

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 195 800 Ft volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 193 300 Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 205 000 Ft-ot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 0,3%-kal voltak magasabbak, mint az előző év január-márciusában. Ezen belül a versenyszférában 4,8%-kal növekedtek az átlagkeresetek, a költségvetés területén pedig a 13-ik havi illetmény kifizetési szabályainak változása miatt 9,5%-kal maradtak el az előző évitől.


Az átlagos nettó kereset 120 600 Ft-nak felelt meg: továbbra is óriási a különbség a fizikai foglalkozásúak (88 700 Ft) és a szellemi foglalkozásúak (153 400 Ft) nettója között.

A nettó kereset átlagosan 0,2%-kal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférában 3,4%-os növekedés, a költségvetési szervezeteknél pedig 7,3%-os csökkenés jelentkezett.

A Pénzügyi, biztosítási tevékenységi körben 72,3 ezren állnak alkalmazásban (közülük szinte mindenki szellemi foglalkozásúnak minősül): érdekes, hogy a válság ellenére 2 százalékkal többen dolgoznak a szektorban, mint tavaly ilyenkor.

Az jól látszik, hogy bruttó és nettó átlagkeresetben is verhetetlen a pénzügyi szektor. Bruttóban havonta 455 ezer forint az átlag, míg ugyanez nettóértékben a 235 ezer forintot is meghaladja. (Hangsúlyozzuk, hogy átlagkeresetről van szó, tehát értelemszerűen a bankigazgatónak ennél nagyobb, a banki ügyfélszolgálatosnak pedig valószínűsíthetően szerényebb a fizetése.)


Mielőtt bárki azt gondolná, hogy rá is tárt karokkal vár a pénzügyi szektor, gondoljon bele abba, hogy a recesszió itt is érezteti hatását, és vélhetően nem bír már el túl sok új munkaerőt. Elég ha csak a bankok sorozatos elbocsátásaira gondolunk, de az is megdöbbentő adat, hogy 150 ezer (hitel, befektetési, biztosítási, stb.) ügynök van jelenleg hazánkban:  150 ezer ügynök országában élünk: kinek az érdekeit szolgálják?

Megfigyelhető ugyanakkor, hogy -elsősorban a különféle juttatások visszafogásának hatására- a szektor átlagkeresete (bruttó és nettó egyaránt) mintegy 6 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

 

Világviszonylatban is meglehetősen összetett a helyzet a pénzügyi szektor humánerőforrás-kérdéseivel kapcsolatban. Miközben egyre kevesebb hír érkezik a pénzintézetek tömeges elbocsátásairól, azok, akiknek sikerült megtartaniuk állásukat -általánosságban- ugyanolyan jól keresnek, mint korábban. A Financial Times adatai szerint például a világ egyik pénzügyi központjában, London banknegyedében, a City-ben 5 százalékkal nőttek a fizetések tavaly márciushoz képest. Így most ott az éves átlagkereset 52 ezer font, azaz 16,4 millió forint évente (ez azt jelenti, hogy az ott dolgozók átlagosan havonta bruttó 1,3 millió forintot keresnek).

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?