Döbbenetes számok: elképesztő szinten a magyar munkanélküliség

2009. május 14. 06:20

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 2009 április 30-án 569 ezer (!) fő volt.

A legfrissebb adat -azaz az 569 ezer álláskereső- márciushoz képest összesen 4968 fős növekedést mutat. Ez a szám azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben csak első hallásra tűnik óriásinak. Ami igazán megdöbbentő, hogy az idei áprilisban az előző év azonos időszakához képest 28,5 százalékkal, azaz 126 ezer fővel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma.

Ráadásul márciustól kezdődően -elsősorban az idénymunkák miatt- jellemzően csökkeni szokott a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez pedig idén még nem történt meg (sőt, még ötezerrel több álláskeresőt regisztráltak).

Az ÁFSZ adatai szerint tovább folytatódott az a -nagyjából a válság kirobbanása óta látható, de főleg az idei évre jellemző- trend, hogy az előző év azonos időszakához képest az átlagosnál jelentősebben emelkedik a férfiak, valamint a középfokú végzettségű szakképzett álláskeresők száma. A diplomások körében is több lett az álláskereső: márciushoz képest 535-tel, tavaly áprilishoz képest pedig 2184-gyel vannak többen.

Területi eloszlás: nagy különbségek

A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya a múlt hónap végén 12,9%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,6% volt.

Az országon belüli különböző szintű területi egységek munkaerő-piaci helyzetének összehasonlítására szolgáló úgynevezett "relatív mutató" értéke egy év alatt a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 2,9% ponttal növekedett.

A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak- Magyarország (21,4%) és Észak- Alföld (20,7%) esetében volt a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket pedig Közép-Magyarországon vette fel (5,1%).

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megyék között még nagyobb különbség mutatkozik, a legalacsonyabb (Vas, 11981) és a legmagasabb (Borsod- Abaúj - Zemplén, 69113 fő) adatai között.

Becsülendő pozitívumok

Az általános visszaesés mellet némi bizakodásra adhat okot, hogy a pályakezdő álláskeresők száma a január óta tartó emelkedést követően, áprilisban csökkenésbe fordult. A hónap végi zárónapon 45,1 ezer fő pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, számuk egy hónap alatt 1,2 ezer fővel csökkent.

Ugyanakkor április hónap folyamán a bejelentett új álláshelyek száma 55,4 ezer darab volt, számuk márciushoz képest jelentősen, 18,4 ezer darabbal emelkedett. Ez az emelkedés annak köszönhető, hogy a bejelentett állások mintegy 72%-a támogatott munkaerőigény volt, ezek 84%-a pedig közcélú jellegű munka.

A bejelentett közcélú állások száma egy hónap alatt csaknem megduplázódott. Ez elsősorban az "Út a munkához" elnevezésű program felfutása áll, hiszen az önkormányzatok egyre több, rendelkezésre állási támogatásban részesülő ügyfelet vonnak be közfoglalkoztatásba. Április végéig a munkaügyi központokban csaknem 3000 települési önkormányzat közfoglalkoztatási tervét dolgozták fel. A tervek alapján összesen 153 ezer fő közcélú munkába történő bevonását tervezték az önkormányzatok a 2009-es évre.

A hónap folyamán összesen 83,7 ezer állás állt a rendelkezésre közvetítéshez, ebből április végéig 47 ezer darab maradt betöltetlen.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm