3 °C Budapest

Döbbenetes számok: elképesztő szinten a magyar munkanélküliség

2009. május 14. 06:20

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 2009 április 30-án 569 ezer (!) fő volt.

A legfrissebb adat -azaz az 569 ezer álláskereső- márciushoz képest összesen 4968 fős növekedést mutat. Ez a szám azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben csak első hallásra tűnik óriásinak. Ami igazán megdöbbentő, hogy az idei áprilisban az előző év azonos időszakához képest 28,5 százalékkal, azaz 126 ezer fővel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma.

Ráadásul márciustól kezdődően -elsősorban az idénymunkák miatt- jellemzően csökkeni szokott a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez pedig idén még nem történt meg (sőt, még ötezerrel több álláskeresőt regisztráltak).

Az ÁFSZ adatai szerint tovább folytatódott az a -nagyjából a válság kirobbanása óta látható, de főleg az idei évre jellemző- trend, hogy az előző év azonos időszakához képest az átlagosnál jelentősebben emelkedik a férfiak, valamint a középfokú végzettségű szakképzett álláskeresők száma. A diplomások körében is több lett az álláskereső: márciushoz képest 535-tel, tavaly áprilishoz képest pedig 2184-gyel vannak többen.

Területi eloszlás: nagy különbségek

A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya a múlt hónap végén 12,9%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,6% volt.

Az országon belüli különböző szintű területi egységek munkaerő-piaci helyzetének összehasonlítására szolgáló úgynevezett "relatív mutató" értéke egy év alatt a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 2,9% ponttal növekedett.

A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak- Magyarország (21,4%) és Észak- Alföld (20,7%) esetében volt a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket pedig Közép-Magyarországon vette fel (5,1%).

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megyék között még nagyobb különbség mutatkozik, a legalacsonyabb (Vas, 11981) és a legmagasabb (Borsod- Abaúj - Zemplén, 69113 fő) adatai között.

Becsülendő pozitívumok

Az általános visszaesés mellet némi bizakodásra adhat okot, hogy a pályakezdő álláskeresők száma a január óta tartó emelkedést követően, áprilisban csökkenésbe fordult. A hónap végi zárónapon 45,1 ezer fő pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, számuk egy hónap alatt 1,2 ezer fővel csökkent.

Ugyanakkor április hónap folyamán a bejelentett új álláshelyek száma 55,4 ezer darab volt, számuk márciushoz képest jelentősen, 18,4 ezer darabbal emelkedett. Ez az emelkedés annak köszönhető, hogy a bejelentett állások mintegy 72%-a támogatott munkaerőigény volt, ezek 84%-a pedig közcélú jellegű munka.

A bejelentett közcélú állások száma egy hónap alatt csaknem megduplázódott. Ez elsősorban az "Út a munkához" elnevezésű program felfutása áll, hiszen az önkormányzatok egyre több, rendelkezésre állási támogatásban részesülő ügyfelet vonnak be közfoglalkoztatásba. Április végéig a munkaügyi központokban csaknem 3000 települési önkormányzat közfoglalkoztatási tervét dolgozták fel. A tervek alapján összesen 153 ezer fő közcélú munkába történő bevonását tervezték az önkormányzatok a 2009-es évre.

A hónap folyamán összesen 83,7 ezer állás állt a rendelkezésre közvetítéshez, ebből április végéig 47 ezer darab maradt betöltetlen.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?