18 °C Budapest

Döbbenetes számok: elképesztő szinten a magyar munkanélküliség

2009. május 14. 06:20

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 2009 április 30-án 569 ezer (!) fő volt.

A legfrissebb adat -azaz az 569 ezer álláskereső- márciushoz képest összesen 4968 fős növekedést mutat. Ez a szám azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben csak első hallásra tűnik óriásinak. Ami igazán megdöbbentő, hogy az idei áprilisban az előző év azonos időszakához képest 28,5 százalékkal, azaz 126 ezer fővel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma.

Ráadásul márciustól kezdődően -elsősorban az idénymunkák miatt- jellemzően csökkeni szokott a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez pedig idén még nem történt meg (sőt, még ötezerrel több álláskeresőt regisztráltak).

Az ÁFSZ adatai szerint tovább folytatódott az a -nagyjából a válság kirobbanása óta látható, de főleg az idei évre jellemző- trend, hogy az előző év azonos időszakához képest az átlagosnál jelentősebben emelkedik a férfiak, valamint a középfokú végzettségű szakképzett álláskeresők száma. A diplomások körében is több lett az álláskereső: márciushoz képest 535-tel, tavaly áprilishoz képest pedig 2184-gyel vannak többen.

Területi eloszlás: nagy különbségek

A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya a múlt hónap végén 12,9%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,6% volt.

Az országon belüli különböző szintű területi egységek munkaerő-piaci helyzetének összehasonlítására szolgáló úgynevezett "relatív mutató" értéke egy év alatt a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 2,9% ponttal növekedett.

A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak- Magyarország (21,4%) és Észak- Alföld (20,7%) esetében volt a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket pedig Közép-Magyarországon vette fel (5,1%).

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A megyék között még nagyobb különbség mutatkozik, a legalacsonyabb (Vas, 11981) és a legmagasabb (Borsod- Abaúj - Zemplén, 69113 fő) adatai között.

Becsülendő pozitívumok

Az általános visszaesés mellet némi bizakodásra adhat okot, hogy a pályakezdő álláskeresők száma a január óta tartó emelkedést követően, áprilisban csökkenésbe fordult. A hónap végi zárónapon 45,1 ezer fő pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, számuk egy hónap alatt 1,2 ezer fővel csökkent.

Ugyanakkor április hónap folyamán a bejelentett új álláshelyek száma 55,4 ezer darab volt, számuk márciushoz képest jelentősen, 18,4 ezer darabbal emelkedett. Ez az emelkedés annak köszönhető, hogy a bejelentett állások mintegy 72%-a támogatott munkaerőigény volt, ezek 84%-a pedig közcélú jellegű munka.

A bejelentett közcélú állások száma egy hónap alatt csaknem megduplázódott. Ez elsősorban az "Út a munkához" elnevezésű program felfutása áll, hiszen az önkormányzatok egyre több, rendelkezésre állási támogatásban részesülő ügyfelet vonnak be közfoglalkoztatásba. Április végéig a munkaügyi központokban csaknem 3000 települési önkormányzat közfoglalkoztatási tervét dolgozták fel. A tervek alapján összesen 153 ezer fő közcélú munkába történő bevonását tervezték az önkormányzatok a 2009-es évre.

A hónap folyamán összesen 83,7 ezer állás állt a rendelkezésre közvetítéshez, ebből április végéig 47 ezer darab maradt betöltetlen.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?