21 °C Budapest

Döbbenetes számok: elképesztő szinten a magyar munkanélküliség

2009. május 14. 06:20

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 2009 április 30-án 569 ezer (!) fő volt.

A legfrissebb adat -azaz az 569 ezer álláskereső- márciushoz képest összesen 4968 fős növekedést mutat. Ez a szám azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben csak első hallásra tűnik óriásinak. Ami igazán megdöbbentő, hogy az idei áprilisban az előző év azonos időszakához képest 28,5 százalékkal, azaz 126 ezer fővel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma.

Ráadásul márciustól kezdődően -elsősorban az idénymunkák miatt- jellemzően csökkeni szokott a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez pedig idén még nem történt meg (sőt, még ötezerrel több álláskeresőt regisztráltak).

Az ÁFSZ adatai szerint tovább folytatódott az a -nagyjából a válság kirobbanása óta látható, de főleg az idei évre jellemző- trend, hogy az előző év azonos időszakához képest az átlagosnál jelentősebben emelkedik a férfiak, valamint a középfokú végzettségű szakképzett álláskeresők száma. A diplomások körében is több lett az álláskereső: márciushoz képest 535-tel, tavaly áprilishoz képest pedig 2184-gyel vannak többen.

Területi eloszlás: nagy különbségek

A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya a múlt hónap végén 12,9%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,6% volt.

Az országon belüli különböző szintű területi egységek munkaerő-piaci helyzetének összehasonlítására szolgáló úgynevezett "relatív mutató" értéke egy év alatt a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 2,9% ponttal növekedett.

A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak- Magyarország (21,4%) és Észak- Alföld (20,7%) esetében volt a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket pedig Közép-Magyarországon vette fel (5,1%).

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megyék között még nagyobb különbség mutatkozik, a legalacsonyabb (Vas, 11981) és a legmagasabb (Borsod- Abaúj - Zemplén, 69113 fő) adatai között.

Becsülendő pozitívumok

Az általános visszaesés mellet némi bizakodásra adhat okot, hogy a pályakezdő álláskeresők száma a január óta tartó emelkedést követően, áprilisban csökkenésbe fordult. A hónap végi zárónapon 45,1 ezer fő pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, számuk egy hónap alatt 1,2 ezer fővel csökkent.

Ugyanakkor április hónap folyamán a bejelentett új álláshelyek száma 55,4 ezer darab volt, számuk márciushoz képest jelentősen, 18,4 ezer darabbal emelkedett. Ez az emelkedés annak köszönhető, hogy a bejelentett állások mintegy 72%-a támogatott munkaerőigény volt, ezek 84%-a pedig közcélú jellegű munka.

A bejelentett közcélú állások száma egy hónap alatt csaknem megduplázódott. Ez elsősorban az "Út a munkához" elnevezésű program felfutása áll, hiszen az önkormányzatok egyre több, rendelkezésre állási támogatásban részesülő ügyfelet vonnak be közfoglalkoztatásba. Április végéig a munkaügyi központokban csaknem 3000 települési önkormányzat közfoglalkoztatási tervét dolgozták fel. A tervek alapján összesen 153 ezer fő közcélú munkába történő bevonását tervezték az önkormányzatok a 2009-es évre.

A hónap folyamán összesen 83,7 ezer állás állt a rendelkezésre közvetítéshez, ebből április végéig 47 ezer darab maradt betöltetlen.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem