Döbbenetes számok: elképesztő szinten a magyar munkanélküliség

2009. május 14. 06:20

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 2009 április 30-án 569 ezer (!) fő volt.

A legfrissebb adat -azaz az 569 ezer álláskereső- márciushoz képest összesen 4968 fős növekedést mutat. Ez a szám azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben csak első hallásra tűnik óriásinak. Ami igazán megdöbbentő, hogy az idei áprilisban az előző év azonos időszakához képest 28,5 százalékkal, azaz 126 ezer fővel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma.

Ráadásul márciustól kezdődően -elsősorban az idénymunkák miatt- jellemzően csökkeni szokott a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez pedig idén még nem történt meg (sőt, még ötezerrel több álláskeresőt regisztráltak).

Az ÁFSZ adatai szerint tovább folytatódott az a -nagyjából a válság kirobbanása óta látható, de főleg az idei évre jellemző- trend, hogy az előző év azonos időszakához képest az átlagosnál jelentősebben emelkedik a férfiak, valamint a középfokú végzettségű szakképzett álláskeresők száma. A diplomások körében is több lett az álláskereső: márciushoz képest 535-tel, tavaly áprilishoz képest pedig 2184-gyel vannak többen.

Területi eloszlás: nagy különbségek

A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya a múlt hónap végén 12,9%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,6% volt.

Az országon belüli különböző szintű területi egységek munkaerő-piaci helyzetének összehasonlítására szolgáló úgynevezett "relatív mutató" értéke egy év alatt a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 2,9% ponttal növekedett.

A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak- Magyarország (21,4%) és Észak- Alföld (20,7%) esetében volt a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket pedig Közép-Magyarországon vette fel (5,1%).

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A megyék között még nagyobb különbség mutatkozik, a legalacsonyabb (Vas, 11981) és a legmagasabb (Borsod- Abaúj - Zemplén, 69113 fő) adatai között.

Becsülendő pozitívumok

Az általános visszaesés mellet némi bizakodásra adhat okot, hogy a pályakezdő álláskeresők száma a január óta tartó emelkedést követően, áprilisban csökkenésbe fordult. A hónap végi zárónapon 45,1 ezer fő pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, számuk egy hónap alatt 1,2 ezer fővel csökkent.

Ugyanakkor április hónap folyamán a bejelentett új álláshelyek száma 55,4 ezer darab volt, számuk márciushoz képest jelentősen, 18,4 ezer darabbal emelkedett. Ez az emelkedés annak köszönhető, hogy a bejelentett állások mintegy 72%-a támogatott munkaerőigény volt, ezek 84%-a pedig közcélú jellegű munka.

A bejelentett közcélú állások száma egy hónap alatt csaknem megduplázódott. Ez elsősorban az "Út a munkához" elnevezésű program felfutása áll, hiszen az önkormányzatok egyre több, rendelkezésre állási támogatásban részesülő ügyfelet vonnak be közfoglalkoztatásba. Április végéig a munkaügyi központokban csaknem 3000 települési önkormányzat közfoglalkoztatási tervét dolgozták fel. A tervek alapján összesen 153 ezer fő közcélú munkába történő bevonását tervezték az önkormányzatok a 2009-es évre.

A hónap folyamán összesen 83,7 ezer állás állt a rendelkezésre közvetítéshez, ebből április végéig 47 ezer darab maradt betöltetlen.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?