Megszűnhet az alkalmi munkavállalói könyv

Pénzcentrum
2009. május 15. 08:47

Az alkalmi munkavállalás körüli visszaélések miatt már több mint egy éve folyik a rendszer átalakítását célzó jogalkotás. Az új, januártól hatályos szabályozás - ha a parlament is megszavazza - szakít az alkalmi munka korábbi koncepciójával.

A legnagyobb agrármunkáltatókat képviselő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) véleménye szerint például továbbra is értelmezhetetlen az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvénytervezetben az idénymunka kapcsán a Munka törvénykönyvének szabadságkiadásra vonatkozó passzusait számon kérni. Fontosnak tartották azt is, hogy rugalmasabb legyen az agrárszektorban a bejelentés idejével kapcsolatos kötelezettség; végül sikerült elérniük, hogy az idénymunkáknál telefonon is bejelenthessék, hányan dolgoznak az adott napon, illetve hogy a munkakezdet után két órával még korrigálhassák az adatokat, ha a bejelentetthez képest változik a megjelent dolgozók száma.

Az új, januártól hatályos szabályozás - ha a parlament is megszavazza - szakít az alkalmi munka korábbi koncepciójával: elsősorban a foglalkoztatás rugalmasabbá tételére koncentrál, egyszerűsítve az adminisztrációt - a munkavállalók bejelentési kötelezettségét, illetve a járulékfizetés módját -, miközben elveti a korábbi járulékfizetési kedvezményeket. Vagyis a közteherjegyes rendszer megszüntetésével megdrágítja az alkalmankénti munkavégzést.

A korábbi elképzelésekkel szemben az új törvény szektorsemleges lenne, vagyis megmaradna például a vendéglátásban az alkalmi foglalkoztatás lehetősége. Minden egyszerű foglalkoztatási jogviszonyt elektronikusan kell majd bejelenteni az adóhatóságnál, ez alól csak a háztartási, illetve társasházi dolgozókat és a mezőgazdasági idénymunkásokat foglalkoztatók mentesülnek. Ők a kormányzati ügyfél-tájékoztató központ e célra létrehozandó telefonos ügyfélszolgálatán is teljesíthetik kötelezettségüket.

A tervezet rendelkezik az alkalmi munkavállalói könyvek és a forgalomban lévő közteherjegyek bevonásáról és megsemmisítéséről is. A munkaügyi tárca tájékoztatása szerint a kormány még a tavaszi ülésszakban beterjesztené az országgyűlés elé a tervezetet, és abban bíznak, hogy az őszi ülésszakban el is fogadják a képviselők.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?