24 °C Budapest

Megszűnhet az alkalmi munkavállalói könyv

Pénzcentrum
2009. május 15. 08:47

Az alkalmi munkavállalás körüli visszaélések miatt már több mint egy éve folyik a rendszer átalakítását célzó jogalkotás. Az új, januártól hatályos szabályozás - ha a parlament is megszavazza - szakít az alkalmi munka korábbi koncepciójával.

A legnagyobb agrármunkáltatókat képviselő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) véleménye szerint például továbbra is értelmezhetetlen az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvénytervezetben az idénymunka kapcsán a Munka törvénykönyvének szabadságkiadásra vonatkozó passzusait számon kérni. Fontosnak tartották azt is, hogy rugalmasabb legyen az agrárszektorban a bejelentés idejével kapcsolatos kötelezettség; végül sikerült elérniük, hogy az idénymunkáknál telefonon is bejelenthessék, hányan dolgoznak az adott napon, illetve hogy a munkakezdet után két órával még korrigálhassák az adatokat, ha a bejelentetthez képest változik a megjelent dolgozók száma.

Az új, januártól hatályos szabályozás - ha a parlament is megszavazza - szakít az alkalmi munka korábbi koncepciójával: elsősorban a foglalkoztatás rugalmasabbá tételére koncentrál, egyszerűsítve az adminisztrációt - a munkavállalók bejelentési kötelezettségét, illetve a járulékfizetés módját -, miközben elveti a korábbi járulékfizetési kedvezményeket. Vagyis a közteherjegyes rendszer megszüntetésével megdrágítja az alkalmankénti munkavégzést.

A korábbi elképzelésekkel szemben az új törvény szektorsemleges lenne, vagyis megmaradna például a vendéglátásban az alkalmi foglalkoztatás lehetősége. Minden egyszerű foglalkoztatási jogviszonyt elektronikusan kell majd bejelenteni az adóhatóságnál, ez alól csak a háztartási, illetve társasházi dolgozókat és a mezőgazdasági idénymunkásokat foglalkoztatók mentesülnek. Ők a kormányzati ügyfél-tájékoztató központ e célra létrehozandó telefonos ügyfélszolgálatán is teljesíthetik kötelezettségüket.

A tervezet rendelkezik az alkalmi munkavállalói könyvek és a forgalomban lévő közteherjegyek bevonásáról és megsemmisítéséről is. A munkaügyi tárca tájékoztatása szerint a kormány még a tavaszi ülésszakban beterjesztené az országgyűlés elé a tervezetet, és abban bíznak, hogy az őszi ülésszakban el is fogadják a képviselők.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem