Bebetonozták a cégvezetőket

2009. május 14. 09:17

A globális válság ellenére alig érzékelhetően emelkedett csak tavaly a személycserék száma a világ nagyvállalatainak vezérigazgatói posztjain - derül ki a Booz & Co. tanácsadó cég felméréséből.

A legszembeötlőbb az, hogy a minimális globális növekedésen belül a válság kirobbantóinak tekintett észak-amerikai és európai cégek esetében enyhe, rendre 0,5 és 1,9 százalékpontos csökkenés volt tapasztalható a vezetői személycserékben, amelyek aránya így 14,8 és 15,1 százalékra süllyedt tavaly.

A szektorális megoszlás tekintetében érthető módon a válság kirobbanásában kulcsszerepet játszó pénzügyi ágazat szereplőinél nőtt radikálisan az elbocsátások száma már 2008-ban, de az azóta eltelt öt hónapban is egymást érték a vezető társaságok - mint például a holland ING vagy a rekordveszteséget produkáló Royal Bank of Scotland - vezérigazgatóinak a távozásáról szóló hírek. Szintén az átlagosnál érzékenyebben érintette a recesszió a mélybe zuhanó olajárak miatt sújtott energiacégek vezető posztjait, míg például a válságra kevésbé érzékeny közműszolgáltatók körében még jelentősen csökkent is az elbocsátások száma.

A tanulmány készítői szerint az átmeneti lojalitás sok esetben annak az eredménye, hogy az igazgatótanácsok nem kívánják hirtelen személycserékkel növelni a válság miatt amúgy is jellemző bizonytalanságot. A gazdasági helyzet normalizálódásával együtt viszont arra is lehet számítani, hogy több bátorságuk lesz radikálisabb személyügyi következtetések levonásához a múltban elkövetett vezetői hibák számbavételekor.

A hazai adatok a külföldieknél már most egyértelműbben negatív tendenciát látszanak felrajzolni. Legyen szó első számú vezetői posztról vagy középvezetőkről, Magyarországon az elbocsátások, az állásvesztések száma tavaly ősz óta folyamatosan emelkedik - fogalmazott lapunknak Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Zrt. ügyvezető partnere.

A válság azonban sok esetben alibi, amikor egy korábbi, esetleg régóta húzódó probléma miatt kényszerül távozni az adott vezető. Juhos Andrea, a DBM Magyarország ügyvezetője szerint a krízis emellett sok esetben katalizátor is, ha egy vezetővel kapcsolatban teljesítménygondok merülnek fel, a cégek most nem toleránsak, a problémás főnöknek mennie kell. Az utcára kerülő menedzsereknek pedig nincs könnyű dolguk: egy első számú vezetőnek, aki nem akarja lejjebb adni, s szintén topvezetőként akar elhelyezkedni, akár egy-másfél évet is várnia kell. Ez korábban átlagosan négy-hat hónap volt. A középvezetőknek egy kicsit könnyebb dolguk van, átlagosan hat hónap kell ahhoz, hogy újra munkába álljanak.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
hrdoktor  |  2022.11.21 04:37
A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16