9 °C Budapest

Bebetonozták a cégvezetőket

2009. május 14. 09:17

A globális válság ellenére alig érzékelhetően emelkedett csak tavaly a személycserék száma a világ nagyvállalatainak vezérigazgatói posztjain - derül ki a Booz & Co. tanácsadó cég felméréséből.

A legszembeötlőbb az, hogy a minimális globális növekedésen belül a válság kirobbantóinak tekintett észak-amerikai és európai cégek esetében enyhe, rendre 0,5 és 1,9 százalékpontos csökkenés volt tapasztalható a vezetői személycserékben, amelyek aránya így 14,8 és 15,1 százalékra süllyedt tavaly.

A szektorális megoszlás tekintetében érthető módon a válság kirobbanásában kulcsszerepet játszó pénzügyi ágazat szereplőinél nőtt radikálisan az elbocsátások száma már 2008-ban, de az azóta eltelt öt hónapban is egymást érték a vezető társaságok - mint például a holland ING vagy a rekordveszteséget produkáló Royal Bank of Scotland - vezérigazgatóinak a távozásáról szóló hírek. Szintén az átlagosnál érzékenyebben érintette a recesszió a mélybe zuhanó olajárak miatt sújtott energiacégek vezető posztjait, míg például a válságra kevésbé érzékeny közműszolgáltatók körében még jelentősen csökkent is az elbocsátások száma.

A tanulmány készítői szerint az átmeneti lojalitás sok esetben annak az eredménye, hogy az igazgatótanácsok nem kívánják hirtelen személycserékkel növelni a válság miatt amúgy is jellemző bizonytalanságot. A gazdasági helyzet normalizálódásával együtt viszont arra is lehet számítani, hogy több bátorságuk lesz radikálisabb személyügyi következtetések levonásához a múltban elkövetett vezetői hibák számbavételekor.

A hazai adatok a külföldieknél már most egyértelműbben negatív tendenciát látszanak felrajzolni. Legyen szó első számú vezetői posztról vagy középvezetőkről, Magyarországon az elbocsátások, az állásvesztések száma tavaly ősz óta folyamatosan emelkedik - fogalmazott lapunknak Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Zrt. ügyvezető partnere.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A válság azonban sok esetben alibi, amikor egy korábbi, esetleg régóta húzódó probléma miatt kényszerül távozni az adott vezető. Juhos Andrea, a DBM Magyarország ügyvezetője szerint a krízis emellett sok esetben katalizátor is, ha egy vezetővel kapcsolatban teljesítménygondok merülnek fel, a cégek most nem toleránsak, a problémás főnöknek mennie kell. Az utcára kerülő menedzsereknek pedig nincs könnyű dolguk: egy első számú vezetőnek, aki nem akarja lejjebb adni, s szintén topvezetőként akar elhelyezkedni, akár egy-másfél évet is várnia kell. Ez korábban átlagosan négy-hat hónap volt. A középvezetőknek egy kicsit könnyebb dolguk van, átlagosan hat hónap kell ahhoz, hogy újra munkába álljanak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem