Bebetonozták a cégvezetőket

2009. május 14. 09:17

A globális válság ellenére alig érzékelhetően emelkedett csak tavaly a személycserék száma a világ nagyvállalatainak vezérigazgatói posztjain - derül ki a Booz & Co. tanácsadó cég felméréséből.

A legszembeötlőbb az, hogy a minimális globális növekedésen belül a válság kirobbantóinak tekintett észak-amerikai és európai cégek esetében enyhe, rendre 0,5 és 1,9 százalékpontos csökkenés volt tapasztalható a vezetői személycserékben, amelyek aránya így 14,8 és 15,1 százalékra süllyedt tavaly.

A szektorális megoszlás tekintetében érthető módon a válság kirobbanásában kulcsszerepet játszó pénzügyi ágazat szereplőinél nőtt radikálisan az elbocsátások száma már 2008-ban, de az azóta eltelt öt hónapban is egymást érték a vezető társaságok - mint például a holland ING vagy a rekordveszteséget produkáló Royal Bank of Scotland - vezérigazgatóinak a távozásáról szóló hírek. Szintén az átlagosnál érzékenyebben érintette a recesszió a mélybe zuhanó olajárak miatt sújtott energiacégek vezető posztjait, míg például a válságra kevésbé érzékeny közműszolgáltatók körében még jelentősen csökkent is az elbocsátások száma.

A tanulmány készítői szerint az átmeneti lojalitás sok esetben annak az eredménye, hogy az igazgatótanácsok nem kívánják hirtelen személycserékkel növelni a válság miatt amúgy is jellemző bizonytalanságot. A gazdasági helyzet normalizálódásával együtt viszont arra is lehet számítani, hogy több bátorságuk lesz radikálisabb személyügyi következtetések levonásához a múltban elkövetett vezetői hibák számbavételekor.

A hazai adatok a külföldieknél már most egyértelműbben negatív tendenciát látszanak felrajzolni. Legyen szó első számú vezetői posztról vagy középvezetőkről, Magyarországon az elbocsátások, az állásvesztések száma tavaly ősz óta folyamatosan emelkedik - fogalmazott lapunknak Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Zrt. ügyvezető partnere.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A válság azonban sok esetben alibi, amikor egy korábbi, esetleg régóta húzódó probléma miatt kényszerül távozni az adott vezető. Juhos Andrea, a DBM Magyarország ügyvezetője szerint a krízis emellett sok esetben katalizátor is, ha egy vezetővel kapcsolatban teljesítménygondok merülnek fel, a cégek most nem toleránsak, a problémás főnöknek mennie kell. Az utcára kerülő menedzsereknek pedig nincs könnyű dolguk: egy első számú vezetőnek, aki nem akarja lejjebb adni, s szintén topvezetőként akar elhelyezkedni, akár egy-másfél évet is várnia kell. Ez korábban átlagosan négy-hat hónap volt. A középvezetőknek egy kicsit könnyebb dolguk van, átlagosan hat hónap kell ahhoz, hogy újra munkába álljanak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
perfekt  |  2021.09.20 05:12
2020. december 11-én került kihirdetésre a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatáso...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?