4 °C Budapest

Válságbiztos állások - hol keressek munkát?

2009. március 30. 05:55

Az Index.hu nagy elbocsátásszámlálója több, mint 33 ezer munkahely megszűnéséről tud, a Központi Statisztikai Hivatal januári tájékoztatója szerint pedig 68,8 ezerrel kevesebben állnak alkalmazásban, mint egy évvel korábban. Vannak azonban ágazatok, ahol nem hogy nem csökken a foglalkoztatottak száma, de dinamikusan növekszik.

Szörnyű rossz érzés, ha az ember elveszíti a munkahelyét, csüggedni azonban semmiképp sem szabad. Recesszió ide vagy oda, még mindig találhatunk magunknak állást, csak épp a megfelelő helyen kell keresgélnünk. A Központi Statisztikai Hivatal adatsoraiból utánanéztünk, melyek is azok az ágazatok, melyekben bővült a foglalkoztatottak száma az utóbbi egy évben.

Első látásra is meglepő, mennyi szellemi tevékenységi körben bővült egy év alatt a munkahelyek száma, annak ellenére, hogy számos helyen hangoztatták: egy válságban inkább a kétkezi munka értéke és szerepe értékelődik majd fel. Különösen egy olyan országban, ahol a felsőoktatásban részt vevők száma 1990 óta a négyszeresére nőtt, a diplomás munkanélküliek száma pedig meredeken emelkedik.


Forrás: KSH (katt a képre a nagyításért)

Ennek ellenére a KSH statsztikái szerint a szellemi munkák közt sokkal több ágazatban bővült a munkahelyek száma januárban éves alapon, mint a fizikaiak körében. Még a válság egyik legnagyobb vesztesének mondott pénzügyi, biztosítási szektorban is 2,3 százalékos volt a bővülés, a közigazgatásban pedig 1,6 százalékos - kisebb állam ide vagy oda. Jelentős volt az emelkedés a kommunikációs szférában, a legnagyobb, 22,9 százalék viszont az egyéb feldolgozóipari tevékenységek körében. Őszintén szólva, nem tudjuk elképzelni, milyen szellemi munkák tartozhatnak ide, mi az ipari gépek PLC-vezérlésének programozóira gondoltunk, de abból nem valószínű, hogy 11,3 ezer főt vettek volna fel.

A fizikai foglalkozásúak köréből szintén az egyéb feldolgozóipari tevékenységek és a közigazgatás szívta fel a legtöbb dolgozót, 12,4, illetve 10,0 százalékkal. Az erdőgazdálkodás is dinamikusan fejlődő ágazat 9,9 százalékos létszámnövekedéssel, míg az információ és kommunikációs területeken 1,0 százalék a növekmény.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?