Kaszkadőrök a háztetőn - aztán megjelentek a munkaügyi felügyelők

2009. május 5. 15:02

2009 első negyedévében 650 felügyelő részvételével 13 624 munkáltató vizsgálatára került sor. Ebből összesen 9 369-nél találtak szabálytalanságot a felügyelők, ami az összes ellenőrzött munkáltató 68,8 %-a. Az ellenőrzött munkavállalók száma 182 983 fő volt, közülük 120 397 főnél volt szabálytalan a foglalkoztatás, ami az ellenőrzött létszám 65,8 %-a. Az összes kiszabott bírság 1 697 070 880 Ft volt ebben az időszakban.

Továbbra is rendkívül magas a feketén foglalkoztatottak száma, ebben az időszakban a hatóság 18 088 főnél állapította meg ezt a szabálytalanságot. Az ellenőrzések eredményeként 13 371 db határozat keletkezett, a hatóság 1 898 alkalommal élt figyelemfelhívással az ellenőrzései során. A felügyelet célja nem elsősorban a bírságok kiszabása, hanem a törvényes foglalkoztatás mind teljesebb körű megvalósítása.

Forrás: OMMF

A hatósági nyilvántartásában április 8-ig 41 330 vállalkozás szerepel, ami az összes gazdálkodó szervezet 2,5 %-a, a közbeszerzésből kizárt cégek száma 26 910. A felügyelet által vezetett munkabaleseti nyilvántartás adatai alapján április közepéig 2 607 munkabaleset bekövetkezését jelentették a munkáltatók. A bejelentett események közül súlyos kimenetelű 32 baleset volt, ebből 22 halálos, 4 súlyos csonkulásos.

Forrás: OMMF

Súlyos munkavédelmi jogsértések

A 2009. év első negyedévében súlyos jogsértések a kiemelt ágazatok közül elsősorban az építőiparban, illetve a feldolgozóipari tevékenységet végző munkáltatók ellenőrzése során és a mezőgazdaságban tapasztaltak. Az adatokból jól látható, hogy a legtöbb intézkedésre az üzemeltetéssel kapcsolatos biztonságtechnikai hiányosságok, az egyéni védőeszközökkel kapcsolatos jogsértések, valamint az alkalmassági vizsgálatokkal kapcsolatos jogsértések miatt került sor az adott időszakban.

Súlyos veszélyeztetést jelent a be és leesés elleni védelem hiánya, amely miatt szintén jelentős számú felügyelői intézkedésre került sor. Az elmúlt év tapasztalataihoz hasonlóan a kockázatértékeléseknél a munkáltatók nem vesznek tudomást a külön jogszabályban előírt speciális követelményekkel járó kötelezettségekről. A kockázatértékelést megalapozó műszeres munka-higiénés méréseket a munkáltatók jelentős része elmulasztja.

Az egyik munkáltató székhelyén az udvarban levő épület tetőszerkezetén napelem szerelést végzett 3 munkavállaló. Az ellenőrzéskor a pékség tetőszerkezetén 2 fő dolgozott. Ők mérték fel, hogy pontosan hová és hogyan kerüljenek elhelyezésre a napelemek. Ezt a munkát az épület tetőszerkezetének kb. 4 m magasságban és kb 1 m-re a tető végétől, a falsíktól végezték. A tetőszerkezetre a munkavállalók a pékség udvar felőli oldalán - a garázs végénél - a palatető esőcsatornának támasztott fémlétrán jutottak fel és le. A talajszinten további egy fő segédmunkás adogatta fel a létrára állva a szükséges anyagokat a tetőn dolgozóknak.

Az építési-szerelési munkaterületen az ellenőrzéskor a pékség épület nyeregtetős tetőszerkezetén kb. 4 m magasságban - az előzőekben leírt módon - munkát végző 2 fő munkavállaló nem viselt leesés elleni egyéni védőeszközt. A tetőszerkezeten nem volt kiépítve leesés elleni kollektív műszaki védelem, nem volt védőkorlát. Az épület mellett nem volt állványzat felállítva, így a munkavégzés során kb. 10-11 m hosszan fennállt a leesés veszély.

Az Empire State Building építésekor még más szabályok voltak érvényben

A tetőszerkezetén, illetve a talajszinten munkát végző 3 fő munkavállaló nem viselt fejvédő sisakot. Az egyéni védőeszköz nem volt a munkavégzés helyén, azt a munkáltató nem biztosította a munkavállalók számára - áll az OMMF legfrissebb jelentésében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?