Kaszkadőrök a háztetőn - aztán megjelentek a munkaügyi felügyelők

2009. május 5. 15:02

2009 első negyedévében 650 felügyelő részvételével 13 624 munkáltató vizsgálatára került sor. Ebből összesen 9 369-nél találtak szabálytalanságot a felügyelők, ami az összes ellenőrzött munkáltató 68,8 %-a. Az ellenőrzött munkavállalók száma 182 983 fő volt, közülük 120 397 főnél volt szabálytalan a foglalkoztatás, ami az ellenőrzött létszám 65,8 %-a. Az összes kiszabott bírság 1 697 070 880 Ft volt ebben az időszakban.

Továbbra is rendkívül magas a feketén foglalkoztatottak száma, ebben az időszakban a hatóság 18 088 főnél állapította meg ezt a szabálytalanságot. Az ellenőrzések eredményeként 13 371 db határozat keletkezett, a hatóság 1 898 alkalommal élt figyelemfelhívással az ellenőrzései során. A felügyelet célja nem elsősorban a bírságok kiszabása, hanem a törvényes foglalkoztatás mind teljesebb körű megvalósítása.

Forrás: OMMF

A hatósági nyilvántartásában április 8-ig 41 330 vállalkozás szerepel, ami az összes gazdálkodó szervezet 2,5 %-a, a közbeszerzésből kizárt cégek száma 26 910. A felügyelet által vezetett munkabaleseti nyilvántartás adatai alapján április közepéig 2 607 munkabaleset bekövetkezését jelentették a munkáltatók. A bejelentett események közül súlyos kimenetelű 32 baleset volt, ebből 22 halálos, 4 súlyos csonkulásos.

Forrás: OMMF

Súlyos munkavédelmi jogsértések

A 2009. év első negyedévében súlyos jogsértések a kiemelt ágazatok közül elsősorban az építőiparban, illetve a feldolgozóipari tevékenységet végző munkáltatók ellenőrzése során és a mezőgazdaságban tapasztaltak. Az adatokból jól látható, hogy a legtöbb intézkedésre az üzemeltetéssel kapcsolatos biztonságtechnikai hiányosságok, az egyéni védőeszközökkel kapcsolatos jogsértések, valamint az alkalmassági vizsgálatokkal kapcsolatos jogsértések miatt került sor az adott időszakban.

Súlyos veszélyeztetést jelent a be és leesés elleni védelem hiánya, amely miatt szintén jelentős számú felügyelői intézkedésre került sor. Az elmúlt év tapasztalataihoz hasonlóan a kockázatértékeléseknél a munkáltatók nem vesznek tudomást a külön jogszabályban előírt speciális követelményekkel járó kötelezettségekről. A kockázatértékelést megalapozó műszeres munka-higiénés méréseket a munkáltatók jelentős része elmulasztja.

Az egyik munkáltató székhelyén az udvarban levő épület tetőszerkezetén napelem szerelést végzett 3 munkavállaló. Az ellenőrzéskor a pékség tetőszerkezetén 2 fő dolgozott. Ők mérték fel, hogy pontosan hová és hogyan kerüljenek elhelyezésre a napelemek. Ezt a munkát az épület tetőszerkezetének kb. 4 m magasságban és kb 1 m-re a tető végétől, a falsíktól végezték. A tetőszerkezetre a munkavállalók a pékség udvar felőli oldalán - a garázs végénél - a palatető esőcsatornának támasztott fémlétrán jutottak fel és le. A talajszinten további egy fő segédmunkás adogatta fel a létrára állva a szükséges anyagokat a tetőn dolgozóknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az építési-szerelési munkaterületen az ellenőrzéskor a pékség épület nyeregtetős tetőszerkezetén kb. 4 m magasságban - az előzőekben leírt módon - munkát végző 2 fő munkavállaló nem viselt leesés elleni egyéni védőeszközt. A tetőszerkezeten nem volt kiépítve leesés elleni kollektív műszaki védelem, nem volt védőkorlát. Az épület mellett nem volt állványzat felállítva, így a munkavégzés során kb. 10-11 m hosszan fennállt a leesés veszély.

Az Empire State Building építésekor még más szabályok voltak érvényben

A tetőszerkezetén, illetve a talajszinten munkát végző 3 fő munkavállaló nem viselt fejvédő sisakot. Az egyéni védőeszköz nem volt a munkavégzés helyén, azt a munkáltató nem biztosította a munkavállalók számára - áll az OMMF legfrissebb jelentésében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem