Csillagszóró II. ellenőrzés-sorozat eredményei

Pénzcentrum
2009. január 13. 09:30

A tíz hatóság részvételével zajló Csillagszóró II. akciósorozat keretében a hatóságok szakemberei több mint 30 ezer ellenőrzést hajtottak végre, 5400 esetben szabtak ki bírságot a jogsértő vállalkozásokra, összesen mintegy 1 milliárd forint értékben - közölte Kondorosi Ferenc kormánybiztos kormányszóvivői tájékoztatón hétfőn Budapesten.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány - a tavaly téli akciósorozat mintájára - 2008. november 20. és 2009. január 4. között indított összehangolt ellenőrzéssorozatot az emberek és a tisztességes kereskedők érdekeinek védelmében. A tapasztalatok szerint csökken a súlyosabb jogsértések aránya, pozitív tendenciák észlelhetők a számla- és nyugtaadásban, az alkalmi vásárokon, a vendéglátásban - ismertette a kormánybiztos, hozzátéve, hogy javult a fogyasztók tájékoztatása is.

Kondorosi Ferenc elmondta: tíz hatóság szakemberei a mintegy 1 milliárd forintos pénzbírságon kívül mintegy 600 millió forint értékben foglaltak le árut, ebből 470 millió értékben szoftvereket, 70 millió forint értékben cigarettát, de foglaltak el ruhákat, cipőket, CD-t, DVD-t, alkoholt és egyéb termékeket is.

Jogsértés, szabálytalanság megszüntetése érdekében csaknem 160 üzletet zártak be, több száz esetben pedig átmenetileg felfüggesztették a tevékenységek végzését, illetve a nem biztonságos termékek, áruk értékesítését. Az ellenőrzések során 125 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Az ellenőrzések kiterjedtek az ország minden részére, de a szezon fogyasztási szokásaira tekintettel nagyvárosok, a bevásárlóközpontok, a piacok és a vendéglátóhelyek kerültek előtérbe. A hatóságok szakemberei kiemelt figyelmet fordítottak a szezonális elárusítóhelyekre, például a karácsonyi vásárokra és fokozottan ellenőrizték azokat a termékeket, élelmiszereket is, amelyek főleg karácsonyi és szilveszteri időszakban keresettek.

A Csillagszóró II. akcióban részt vett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH), az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), valamint a kormány felkérésére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az akcióban első alkalommal résztvevő Nemzeti Közlekedési Hatóság több mint 550 ellenőrzéssel járult hozzá az autóalkatrész-kereskedelem területén a fogyasztók védelméhez, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pedig az ünnepek idején népszerű áruhitelezés fokozott ellenőrzésével segítette a program megvalósítását. Az ellenőrök munkáját mintegy ezer helyszínen a rendőrség több mint 2300 rendőrrel biztosította.

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20