16 °C Budapest

Még mindig divat a radirozható tinta: 4 milliárdos bírság az eredmény!

Pénzcentrum
2008. augusztus 12. 16:00

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség kiadta az első féléves ellenőrzésekre vonatkozó adatokat. A számok az első hat hónap ellenőrzéseit, a feltárt szabálytalanságokat, és a kiszabott büntetéseket tartalmazzák. A Felügyelőség 32 633 munkáltatót és közel 428 793 munkavállalót vizsgált meg és közel 4,014 milliárd forint bírságot rótt ki a szabálytalankodókra.

A munkaügy és munkavédelem területén a Főfelügyelőség a munkáltatókat minden eszközzel támogatja a jogkövető magatartás kialakításában. Az ellenőrzések során az első esetben szabálytalanságon ért cégeket nem büntetik azonnal, sőt tanácsokkal próbálják segíteni őket. A jogsértés megszüntetésére kötelezik a vállalkozásokat és a munkavállalókat, de azok a foglalkoztatók, akiket sorozatos szabálytalanságon kapnak, vagy a munkavállalókkal nem az őket megillető jogok szerint járnak el, súlyos büntetésekkel sújtják.


Általános tapasztalat, hogy a munkáltatók jogkövető magatartása - az emelkedő számú ellenőrzés ellenére - nem a kívánt mértékben javult. Az építőiparban például továbbra is igen magas a balesetek kockázata, ugyanis hiányzik a munkáltatói példamutatás, sok esetben a munkáltató, illetve a képviselője, az építésvezető, vagy alacsonyabb szintű munkairányítók sem viselik a védőeszközöket.

A nagy mezőgazdasági szövetkezetekre elmondható, hogy ahol a termelési körülmények jók, az adottságok kedvezőek, a munkavédelemre is figyelmet, pénzt fordítanak, főleg a munkaeszközök, munkahelyek korszerűsítése révén. A rosszabb, kedvezőtlenebb adottságú, vagy kisebb létszámú mezőgazdasági tevékenységet folytató munkáltatónál sajnos a munkavédelem helyzete sem megnyugtató.

Továbbra is nagy divat a radírozható tinta, sokan buktak le ezzel a módszerrel az első félévben. Miskolc területén megtartott ellenőrzések eredményeként 21 feketemunkás mellett 3 főnek radírozható tintával volt a bejegyzés megtéve az AM könyvébe. A felsőzsolcai gyümölcsösben 33 munkavállalónak az AM könyvét töltötték ki radírozható tintával. Büttös külterületén 34 munkavállalónak szintén radírozható tintával töltette ki a munkáltató a dátumbejegyzést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


23 842 foglalkoztatónál találtak szabálytalanságot az első negyedévben, ami összesen 252 964 munkavállalót is érintett. A büntetések mértéke meghaladta a négymilliárd forintot, az összbevétel háromnegyedét a munkaügyi és a munkavédelmi bírságok teszik ki.


Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség utóellenőrzéseket is tart, sok esetben újra ellenőrzik a vállalkozásokat, valamint megvizsgálják, hogy a cégek meghozták-e a szükséges intézkedéseket a jogsértő magatartás megszüntetésére, így azok sem lehetnek nyugodtak, akiknél már jártak az ellenőrök.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem