Az online álláskeresés fortélyai!

Pénzcentrum
2009. február 1. 10:00

Manapság már viszonylag ritka, hogy valaki postai úton adná fel pályázatát egy-egy állásra, a cégek szinte kivétel nélkül online hirdetik meg nyitott pozícióikat, és a jelentkezéseket is e-mailben, vagy a honlapokon keresztül várják. Az elektronikus úton történő munkaerő-keresés miatt persze az egy-egy pályázatra szentelt figyelmet is jelentősen lerövidült, így aztán igencsak ügyesen kell összeállítani anyagunkat, ha fel szeretnénk hívni magunkra a munkáltató figyelmét!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy Newsweeknek nyilatkozó amerikai HR-szakértő, Pat Kendall szerint a nyolcvanas években a munkáltatók átlagosan 30 másodpercet töltöttek azzal, hogy egy pályázatra ránézve megállapítsák, érdemes-e az illető egy interjúra, vagy sem. Manapság ugyanez az idő felére, vagyis 15 másodpercre rövidült, ezért egy teljesen átlagos önéletrajz, illetve kísérőlevél csak a legritkább esetben ragadja meg ez idő alatt a munkáltató figyelmét.

Ügyesnek kell tehát lennünk ahhoz, hogy egyáltalán egy személyes találkozó erejéig felkeltsük a munkaadó figyelmét, amihez blickfangos, tartalmas, és megfelelő kulcsszavakkal teletűzdelt pályázatra van szükség.

Kendall szerint rendkívül fontos, hogy minden egyes álláshirdetésre külön kísérőlevelet, sőt külön önéletrajzot készítsünk, amiben megfelelő kulcsszavakat is elrejtünk. Ezek a szavak általában már az álláshirdetés szövegében, a követelmények, az ideális pályázótól elvárt kvalitások között szerepelnek, nekünk csak egyszerűen bele kell szőnünk anyagunkba, képességeink, erősségeink leírásakor.

Fontos, hogy ezeket a kulcsszavakat már a kísérőlevél elején leírjuk, hiszen sokszor a végéig el sem olvassák azt, így viszont már az első mondatok után látszik, hogy megfelelőek vagyunk a pozícióra.

Ha egy online álláshirdetési oldalra töltjük fel önéletrajzunkat, azt lehetőleg havonta, vagy még sűrűbben frissítsük, fogalmazzunk át benne néhány mondatot, hiszen sok esetben a munkáltatók a friss álláskeresőkre utaznak.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A legtöbb munkakereső ott rontja el, hogy nem olvassa el pontosan a hirdetésben leírtakat, azt, hogy milyen pályázatot, és milyen formában várnak a hirdetők. Ha például azt kérik, hogy Word formátumban küldjük el önéletrajzunkat, akkor nem szabad pdf-ben küldeni, még akkor sem, ha attól tartunk, így elcsúszik a formázás. Ezek apróságok, de akár egy állás is múlhat rajtuk.

Nem kell túl terjengősnek sem lennünk, csak az adott állás, pozíció szempontjából releváns információkat osszuk meg a munkáltatóval, ha például sales-es állásra jelentkezünk, akkor az ezen a területen elért sikereinket, kvalitásainkat domborítsuk ki.

Mindez persze azt jelenti, hogy ahány állás, annyi féle önéletrajz és kísérőlevél szükségeltetik, de ha munkát találunk, már megérte a fáradozást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?