17 °C Budapest

A kismamák felének bizonytalan a sorsa

2009. február 26. 16:00

Egy felmérés szerint az anyák 47%-a már a GYED-GYES ideje alatt tudomást szerez róla, hogy nem tud visszamenni eredeti munkahelyére. Egyre nő azoknak az anyáknak a száma, akik munkahelykeresés helyett inkább vállalkoznának.

A gazdagmami.hu 1600 anya részvételével zajlott felmérésében a válaszadó anyák kevesebb, mint fele (49%) mondta azt, hogy biztos benne, hogy az eredeti munkahelyére tud visszatérni a GYED/GYES lejárta után is.

A felmérésből kiderül az is, hogy anyák többsége tudatos családtervező: pontosan tudják mikor szeretnének visszamenni dolgozni, hogyan tervezik az életüket a következő években. A tudatos családtervezés elsősorban anyagi szempontból fontos a családok számára: 57%-uk tervezi a munkába való visszatérését elsősorban anyagi szempontok alapján.

A testvérek születését is befolyásolják az anya karriertervei. Az anyák 11%-a még az első gyermek utáni GYES lejárta előtt tervezi a következő baba születését, sokkal magasabb azonban azoknak a száma (44%), akik az első gyermek 2 éves kora után először visszatérnek munkahelyükre és csak újabb pár év elteltével vállalnak újabb gyermeket. A további gyermekeket tervező anyák 24%-a tudta pontosan meghatározni azt az időpontot, amikor már mindenképpen szeretne visszamenni dolgozni.

A 3 vagy többgyermekes anyák 11,5%-a nyilatkozott úgy, hogy a GYES után még a főállású anyaság lehetőségét is igénybe szeretné venni, annak ellenére, hogy számukra még nehezebb az elhelyezkedés, mint az egy vagy kétgyermekes anyáknak.

A résztvevők 57%-a anyagi szempontok miatt szeretne minél hamarabb visszamenni dolgozni, ők már a GYED lejártával visszatérnének a munka világába. Az anyák többsége, 63,5%-a nyilatkozta, hogy a GYED lejártával, 36,5% pedig, hogy a GYES végeztével menne vissza.

A visszatérés időpontja azonban nem csak anyagi kérdés: a megkérdezettek 43%-a elsősorban a gyermek igényeit veszi figyelembe, a visszatéréskor. Többségük (93,5%) azt mondja, hogy a gyermeknek 3 éves koráig otthon a helye, míg 6,5%-uk már 2 éves korában közösségbe adná a gyermeket, ha azt igényli.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az anyák többsége (58%) már a gyermekekkel otthon töltött évek alatt keres valamilyen munkát anyagi gondjaik enyhítésére. Ez nemcsak az átmeneti anyagi gondokra jelenthet megoldást, hanem arra a munkáltatók részéről felmerülő előítéletre is, mely szerint a kismamák az otthon töltött évek alatt kiesnek a gyakorlatból, ezért hónapokig is eltarthat, mire újra beszoknak a munka világába. Ha ugyanis az anyáknak lehetőségük nyílik az otthon töltött évek alatt is munkatevékenységet végezni, így megmarad a szakmai tudás, tapasztalat és gyakorlat - könnyebb lesz a hagyományos munkaidőre való visszaállás.

Az anyák 29% egyáltalán nem gondolkodik kiegészítő jövedelemben a GYES ideje alatt. A felmérésben résztvevő kismamák 14%-a jelenleg is végez távmunkát.

A kismamák általában 3 területen keresnek otthonról végezhető munkát: adminisztratív feladatok, szellemi munka (fordítás, cikkírás, grafikai munka stb.), illetve bedolgozás (varrás, kézimunka, ragasztás, borítékolás stb.). Ehhez képest a távmunka ajánlatok többsége értékesítési típusú vagy üzletépítéssel összefüggő munka. Néhány olyan szakterület van, ahol gyakran kínálnak távmunkában végezhető munkát, ilyen például az informatika területe.

Mivel nagy a kínálat a különféle értékesítési, ügynöki munkák terén, ezért az anyák egy része ezeket is kipróbálja. A Gazdagmami.hu oldalon készített felmérésben a nyilatkozók 92%-a mondta, hogy a GYES ideje alatt próbálkozott ilyen lehetőségekkel, azonban csupán mintegy 8%-uk mondta azt, hogy elégedett volt a lehetőséggel és szívesen ajánlaná másoknak is.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem