A kismamák felének bizonytalan a sorsa

2009. február 26. 16:00

Egy felmérés szerint az anyák 47%-a már a GYED-GYES ideje alatt tudomást szerez róla, hogy nem tud visszamenni eredeti munkahelyére. Egyre nő azoknak az anyáknak a száma, akik munkahelykeresés helyett inkább vállalkoznának.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A gazdagmami.hu 1600 anya részvételével zajlott felmérésében a válaszadó anyák kevesebb, mint fele (49%) mondta azt, hogy biztos benne, hogy az eredeti munkahelyére tud visszatérni a GYED/GYES lejárta után is.

A felmérésből kiderül az is, hogy anyák többsége tudatos családtervező: pontosan tudják mikor szeretnének visszamenni dolgozni, hogyan tervezik az életüket a következő években. A tudatos családtervezés elsősorban anyagi szempontból fontos a családok számára: 57%-uk tervezi a munkába való visszatérését elsősorban anyagi szempontok alapján.

A testvérek születését is befolyásolják az anya karriertervei. Az anyák 11%-a még az első gyermek utáni GYES lejárta előtt tervezi a következő baba születését, sokkal magasabb azonban azoknak a száma (44%), akik az első gyermek 2 éves kora után először visszatérnek munkahelyükre és csak újabb pár év elteltével vállalnak újabb gyermeket. A további gyermekeket tervező anyák 24%-a tudta pontosan meghatározni azt az időpontot, amikor már mindenképpen szeretne visszamenni dolgozni.

A 3 vagy többgyermekes anyák 11,5%-a nyilatkozott úgy, hogy a GYES után még a főállású anyaság lehetőségét is igénybe szeretné venni, annak ellenére, hogy számukra még nehezebb az elhelyezkedés, mint az egy vagy kétgyermekes anyáknak.

A résztvevők 57%-a anyagi szempontok miatt szeretne minél hamarabb visszamenni dolgozni, ők már a GYED lejártával visszatérnének a munka világába. Az anyák többsége, 63,5%-a nyilatkozta, hogy a GYED lejártával, 36,5% pedig, hogy a GYES végeztével menne vissza.

A visszatérés időpontja azonban nem csak anyagi kérdés: a megkérdezettek 43%-a elsősorban a gyermek igényeit veszi figyelembe, a visszatéréskor. Többségük (93,5%) azt mondja, hogy a gyermeknek 3 éves koráig otthon a helye, míg 6,5%-uk már 2 éves korában közösségbe adná a gyermeket, ha azt igényli.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az anyák többsége (58%) már a gyermekekkel otthon töltött évek alatt keres valamilyen munkát anyagi gondjaik enyhítésére. Ez nemcsak az átmeneti anyagi gondokra jelenthet megoldást, hanem arra a munkáltatók részéről felmerülő előítéletre is, mely szerint a kismamák az otthon töltött évek alatt kiesnek a gyakorlatból, ezért hónapokig is eltarthat, mire újra beszoknak a munka világába. Ha ugyanis az anyáknak lehetőségük nyílik az otthon töltött évek alatt is munkatevékenységet végezni, így megmarad a szakmai tudás, tapasztalat és gyakorlat - könnyebb lesz a hagyományos munkaidőre való visszaállás.

Az anyák 29% egyáltalán nem gondolkodik kiegészítő jövedelemben a GYES ideje alatt. A felmérésben résztvevő kismamák 14%-a jelenleg is végez távmunkát.

A kismamák általában 3 területen keresnek otthonról végezhető munkát: adminisztratív feladatok, szellemi munka (fordítás, cikkírás, grafikai munka stb.), illetve bedolgozás (varrás, kézimunka, ragasztás, borítékolás stb.). Ehhez képest a távmunka ajánlatok többsége értékesítési típusú vagy üzletépítéssel összefüggő munka. Néhány olyan szakterület van, ahol gyakran kínálnak távmunkában végezhető munkát, ilyen például az informatika területe.

Mivel nagy a kínálat a különféle értékesítési, ügynöki munkák terén, ezért az anyák egy része ezeket is kipróbálja. A Gazdagmami.hu oldalon készített felmérésben a nyilatkozók 92%-a mondta, hogy a GYES ideje alatt próbálkozott ilyen lehetőségekkel, azonban csupán mintegy 8%-uk mondta azt, hogy elégedett volt a lehetőséggel és szívesen ajánlaná másoknak is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?