26 °C Budapest

A kismamák felének bizonytalan a sorsa

2009. február 26. 16:00

Egy felmérés szerint az anyák 47%-a már a GYED-GYES ideje alatt tudomást szerez róla, hogy nem tud visszamenni eredeti munkahelyére. Egyre nő azoknak az anyáknak a száma, akik munkahelykeresés helyett inkább vállalkoznának.

A gazdagmami.hu 1600 anya részvételével zajlott felmérésében a válaszadó anyák kevesebb, mint fele (49%) mondta azt, hogy biztos benne, hogy az eredeti munkahelyére tud visszatérni a GYED/GYES lejárta után is.

A felmérésből kiderül az is, hogy anyák többsége tudatos családtervező: pontosan tudják mikor szeretnének visszamenni dolgozni, hogyan tervezik az életüket a következő években. A tudatos családtervezés elsősorban anyagi szempontból fontos a családok számára: 57%-uk tervezi a munkába való visszatérését elsősorban anyagi szempontok alapján.

A testvérek születését is befolyásolják az anya karriertervei. Az anyák 11%-a még az első gyermek utáni GYES lejárta előtt tervezi a következő baba születését, sokkal magasabb azonban azoknak a száma (44%), akik az első gyermek 2 éves kora után először visszatérnek munkahelyükre és csak újabb pár év elteltével vállalnak újabb gyermeket. A további gyermekeket tervező anyák 24%-a tudta pontosan meghatározni azt az időpontot, amikor már mindenképpen szeretne visszamenni dolgozni.

A 3 vagy többgyermekes anyák 11,5%-a nyilatkozott úgy, hogy a GYES után még a főállású anyaság lehetőségét is igénybe szeretné venni, annak ellenére, hogy számukra még nehezebb az elhelyezkedés, mint az egy vagy kétgyermekes anyáknak.

A résztvevők 57%-a anyagi szempontok miatt szeretne minél hamarabb visszamenni dolgozni, ők már a GYED lejártával visszatérnének a munka világába. Az anyák többsége, 63,5%-a nyilatkozta, hogy a GYED lejártával, 36,5% pedig, hogy a GYES végeztével menne vissza.

A visszatérés időpontja azonban nem csak anyagi kérdés: a megkérdezettek 43%-a elsősorban a gyermek igényeit veszi figyelembe, a visszatéréskor. Többségük (93,5%) azt mondja, hogy a gyermeknek 3 éves koráig otthon a helye, míg 6,5%-uk már 2 éves korában közösségbe adná a gyermeket, ha azt igényli.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az anyák többsége (58%) már a gyermekekkel otthon töltött évek alatt keres valamilyen munkát anyagi gondjaik enyhítésére. Ez nemcsak az átmeneti anyagi gondokra jelenthet megoldást, hanem arra a munkáltatók részéről felmerülő előítéletre is, mely szerint a kismamák az otthon töltött évek alatt kiesnek a gyakorlatból, ezért hónapokig is eltarthat, mire újra beszoknak a munka világába. Ha ugyanis az anyáknak lehetőségük nyílik az otthon töltött évek alatt is munkatevékenységet végezni, így megmarad a szakmai tudás, tapasztalat és gyakorlat - könnyebb lesz a hagyományos munkaidőre való visszaállás.

Az anyák 29% egyáltalán nem gondolkodik kiegészítő jövedelemben a GYES ideje alatt. A felmérésben résztvevő kismamák 14%-a jelenleg is végez távmunkát.

A kismamák általában 3 területen keresnek otthonról végezhető munkát: adminisztratív feladatok, szellemi munka (fordítás, cikkírás, grafikai munka stb.), illetve bedolgozás (varrás, kézimunka, ragasztás, borítékolás stb.). Ehhez képest a távmunka ajánlatok többsége értékesítési típusú vagy üzletépítéssel összefüggő munka. Néhány olyan szakterület van, ahol gyakran kínálnak távmunkában végezhető munkát, ilyen például az informatika területe.

Mivel nagy a kínálat a különféle értékesítési, ügynöki munkák terén, ezért az anyák egy része ezeket is kipróbálja. A Gazdagmami.hu oldalon készített felmérésben a nyilatkozók 92%-a mondta, hogy a GYES ideje alatt próbálkozott ilyen lehetőségekkel, azonban csupán mintegy 8%-uk mondta azt, hogy elégedett volt a lehetőséggel és szívesen ajánlaná másoknak is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?