4 °C Budapest

Szlovákiában betiltanák a dohánytermékek árusítását

2009. február 13. 10:00

Egy szlovák kormánypárti képviselő azt javasolja, hogy az országban egyáltalán ne árusítsanak dohányterméket. A honatya - aki maga is láncdohányos - úgy véli, a cigaretta a tiltott drogok közé tartozik, ezért az alkohollal együtt be kellene tiltani a forgalmazását. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Milan Urbáni, a kormánypárti HZDS - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom alelnöke javaslatával tükröt akar állítani azoknak, akik diszkriminálják a dohányosokat, de a dohánytermékekből származó adóbevételnek ugyanúgy haszonélvezői. A politikus a javaslatot a nemdohányzók védelméről szóló törvény megváltozatására akarja beterjeszteni, melyet a szlovák parlament még a jelenlegi ülésszakban akar elfogadni.

A képviselő arra a szigorító javaslatra reagált így, amely kitiltaná az éttermekből a dohányzókat. Az eredeti törvény szerint ugyanis csak fallal kellene elválasztani egymástól a vendéglátóipari egységek dohányzó és nemdohányzó részét. A szigorító módosítást ugyanakkor az egészségügyi miniszter és az oktatási bizottság is támogatta.

"A törvény nem diszkriminálhat senkit. Én a nemdohányzókat védem, de nem támogatom a dohányosok elkülönítését. Kompromisszumos megoldást kell keresni, nem majomként utánozni más országok logikátlan lépéseit, és ezzel kirekeszteni azokat, akik 15,6 milliárd koronát (158 milliárd forint) hoznak az államkasszába" - nyilatkozta Urbáni egy hírportálnak.

"Ha a dohányzás tényleg káros, és azt is írják, hogy halálhoz vezethet, akkor tiltsuk be a cigarettát, soroljuk be a tiltott drogok közé" - mondta a képviselő, aki a parlamenti vitában hozzátette: "Vonatkozzon ez az alkoholra is"

A javaslat indoklásában Urbáni azt írja, hogy az eddig javasolt intézkedések nem oldják meg a dohánytermékek káros hatásaihoz való hozzáállás kérdését, ezért Szlovákiában tiltsák be a forgalmazásukat, így mutatva példát más országoknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Urbáni módosító javaslatának elfogadásával jelentősen változna a költségvetés bevételi része. A pénzügyi tárca szóvivője szerint a javaslat milliárdos nagyságrendű kiesést jelentene a költségvetésben, ami a jelenlegi helyzetben teljesen elfogadhatatlan. Más politikusok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a dohánytermékek forgalmazásának radikális visszaszorítása a feketegazdaság jelentős növekedéséhez és a különböző bűnözői csoportok megerősödéséhez vezethet.

A dohányipari termékek forgalmazásának leállítása Magyarországon is jelentős adókiesést eredményezne, hiszen a cigaretták utáni jövedéki adóból 2008-ban mintegy 270,9 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek. Ez az összeg 17,8 milliárd forinttal lett több a 2007-es számoknál.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09