17 °C Budapest

Szlovákiában betiltanák a dohánytermékek árusítását

2009. február 13. 10:00

Egy szlovák kormánypárti képviselő azt javasolja, hogy az országban egyáltalán ne árusítsanak dohányterméket. A honatya - aki maga is láncdohányos - úgy véli, a cigaretta a tiltott drogok közé tartozik, ezért az alkohollal együtt be kellene tiltani a forgalmazását. 


Milan Urbáni, a kormánypárti HZDS - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom alelnöke javaslatával tükröt akar állítani azoknak, akik diszkriminálják a dohányosokat, de a dohánytermékekből származó adóbevételnek ugyanúgy haszonélvezői. A politikus a javaslatot a nemdohányzók védelméről szóló törvény megváltozatására akarja beterjeszteni, melyet a szlovák parlament még a jelenlegi ülésszakban akar elfogadni.

A képviselő arra a szigorító javaslatra reagált így, amely kitiltaná az éttermekből a dohányzókat. Az eredeti törvény szerint ugyanis csak fallal kellene elválasztani egymástól a vendéglátóipari egységek dohányzó és nemdohányzó részét. A szigorító módosítást ugyanakkor az egészségügyi miniszter és az oktatási bizottság is támogatta.

"A törvény nem diszkriminálhat senkit. Én a nemdohányzókat védem, de nem támogatom a dohányosok elkülönítését. Kompromisszumos megoldást kell keresni, nem majomként utánozni más országok logikátlan lépéseit, és ezzel kirekeszteni azokat, akik 15,6 milliárd koronát (158 milliárd forint) hoznak az államkasszába" - nyilatkozta Urbáni egy hírportálnak.

"Ha a dohányzás tényleg káros, és azt is írják, hogy halálhoz vezethet, akkor tiltsuk be a cigarettát, soroljuk be a tiltott drogok közé" - mondta a képviselő, aki a parlamenti vitában hozzátette: "Vonatkozzon ez az alkoholra is"

A javaslat indoklásában Urbáni azt írja, hogy az eddig javasolt intézkedések nem oldják meg a dohánytermékek káros hatásaihoz való hozzáállás kérdését, ezért Szlovákiában tiltsák be a forgalmazásukat, így mutatva példát más országoknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Urbáni módosító javaslatának elfogadásával jelentősen változna a költségvetés bevételi része. A pénzügyi tárca szóvivője szerint a javaslat milliárdos nagyságrendű kiesést jelentene a költségvetésben, ami a jelenlegi helyzetben teljesen elfogadhatatlan. Más politikusok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a dohánytermékek forgalmazásának radikális visszaszorítása a feketegazdaság jelentős növekedéséhez és a különböző bűnözői csoportok megerősödéséhez vezethet.

A dohányipari termékek forgalmazásának leállítása Magyarországon is jelentős adókiesést eredményezne, hiszen a cigaretták utáni jövedéki adóból 2008-ban mintegy 270,9 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek. Ez az összeg 17,8 milliárd forinttal lett több a 2007-es számoknál.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem