A válság ellenére maradnak az óriási prémiumok

2009. február 9. 14:00

Nem csak Magyarországon kapnak nagy sajtóvisszhangot a megszorítások ellenére kiosztott állami jutalmak: Nagy-Britanniában akár 1300 milliárd forintnyi extra juttatást is fizethetnek munkatársaiknak azok a bankok, amelyeket az adófizetők pénze mentett meg az összeomlástól. Politikusok attól tartanak, hogy nem lesz időben kész az a szabályozás, ami visszafoghatná a túlzott prémiumokat. 

Brit politikusok véleménye szerint Gordon Brown brit miniszterelnök nem képes visszafogni azokat a hatalmas juttatásokat, amiket az állami tulajdonú, vagy az állam által megsegített bankok dolgozói kapnak. A szigetország kormánya új jogszabályokat tervez bevezetni annak érdekében, hogy megállítsa az irreális banki prémiumokat.

Alistair Darling pénzügyminiszter független vizsgálatot kezdeményez a bankok vezetési módszereinek ügyében, melyeknek célja ajánlások megfogalmazása a kockázatkezelés hatékonyságával kapcsolatban, beleértve azt is, hogy a javadalmazás hogyan befolyásolja a banki kockázatvállalást.

Ugyanakkor könnyen lehet, hogy ezek a szabályozások már késve érkeznek, hiszen a The Sunday Telegraph értesülése szerint az egyik brit nagybank, a Royal Bank of Scotland - amelynek megmentésére a kormány 20 milliárd fontot költött a költségvetésből - egyedül csaknem egymilliárd font (332 milliárd forint) prémiumot készül kifizetni alkalmazottainak.

Egyes sajtóhírek szerint azonban az állami tulajdonú brit bankok terveiben összesen már mintegy 4 milliárd font (1320 milliárd forint) jutalmazás szerepel.

Azt ezt megakadályozó szabályozások kidolgozásáig azonban a pénzügyminiszter sem tehet mást, minthogy megkéri az állami tulajdonú bankok -mint például a RBS, a Northern Rock, vagy a Lloyds Banking Group.- vezetőit, ne költsék az adófizetők pénzét túlzott bónuszokra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hazánkban az elmúlt napokban a különböző állami szervezetek jutalmazásai verték ki a biztosítékot. Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal tavaly például 16,7 milliárd forintot osztott szét prémiumként munkatársai között, a dolgozók átlagban fejenként több, mint egymillió forintot kaptak.

Ugyanakkor az ellenzéki politikusok azzal is vádolják a kabinetet, hogy a miniszterelnök által bejelentett kormányzati kiadáscsökkentés ellenére több állami vezető is magas év végi jutalmat kapott.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem