22 °C Budapest

A válság ellenére maradnak az óriási prémiumok

2009. február 9. 14:00

Nem csak Magyarországon kapnak nagy sajtóvisszhangot a megszorítások ellenére kiosztott állami jutalmak: Nagy-Britanniában akár 1300 milliárd forintnyi extra juttatást is fizethetnek munkatársaiknak azok a bankok, amelyeket az adófizetők pénze mentett meg az összeomlástól. Politikusok attól tartanak, hogy nem lesz időben kész az a szabályozás, ami visszafoghatná a túlzott prémiumokat. 

Brit politikusok véleménye szerint Gordon Brown brit miniszterelnök nem képes visszafogni azokat a hatalmas juttatásokat, amiket az állami tulajdonú, vagy az állam által megsegített bankok dolgozói kapnak. A szigetország kormánya új jogszabályokat tervez bevezetni annak érdekében, hogy megállítsa az irreális banki prémiumokat.

Alistair Darling pénzügyminiszter független vizsgálatot kezdeményez a bankok vezetési módszereinek ügyében, melyeknek célja ajánlások megfogalmazása a kockázatkezelés hatékonyságával kapcsolatban, beleértve azt is, hogy a javadalmazás hogyan befolyásolja a banki kockázatvállalást.

Ugyanakkor könnyen lehet, hogy ezek a szabályozások már késve érkeznek, hiszen a The Sunday Telegraph értesülése szerint az egyik brit nagybank, a Royal Bank of Scotland - amelynek megmentésére a kormány 20 milliárd fontot költött a költségvetésből - egyedül csaknem egymilliárd font (332 milliárd forint) prémiumot készül kifizetni alkalmazottainak.

Egyes sajtóhírek szerint azonban az állami tulajdonú brit bankok terveiben összesen már mintegy 4 milliárd font (1320 milliárd forint) jutalmazás szerepel.

Azt ezt megakadályozó szabályozások kidolgozásáig azonban a pénzügyminiszter sem tehet mást, minthogy megkéri az állami tulajdonú bankok -mint például a RBS, a Northern Rock, vagy a Lloyds Banking Group.- vezetőit, ne költsék az adófizetők pénzét túlzott bónuszokra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hazánkban az elmúlt napokban a különböző állami szervezetek jutalmazásai verték ki a biztosítékot. Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal tavaly például 16,7 milliárd forintot osztott szét prémiumként munkatársai között, a dolgozók átlagban fejenként több, mint egymillió forintot kaptak.

Ugyanakkor az ellenzéki politikusok azzal is vádolják a kabinetet, hogy a miniszterelnök által bejelentett kormányzati kiadáscsökkentés ellenére több állami vezető is magas év végi jutalmat kapott.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?