3 °C Budapest

Szétlopják munkahelyeiket az alkalmazottak: válságban mindent szabad?

Pénzcentrum
2008. december 12. 11:00

Szűkösebb időkben sokkal könnyebben követnek el bűncselekményt az emberek, másrészről ilyenkor a munkaadók sokkal inkább odafigyelnek az utolsó fillérre is, így könnyebben kiderülnek az alkalmazottak által elkövetett lopások. Nehéz megmondani, hogy ezen két tényező közül melyik a kiváltó ok, azzal azonban nem lehet vitatkozni, hogy a válság kirobbanása óta egyre több cégnél jelent komoly problémát az alkalmazottak által elkövetett lopás.

Az Institute for Corporate Productivity legfrissebb kutatásában 392 különféle méretű és területen érdekelt amerikai cég vezetőit kérdezték meg, mit tapasztalnak a belső elkövetésekkel kapcsolatban. A megkérdezettek 18%-a válaszolt úgy, hogy a hamis pénzügyi tranzakciók, vagy konkrét pénzeltűnés területén kifejezetten növekedést érzékel. 41% bizonytalan volt, és csak a többiek állították egyértelműen, hogy náluk nincs ilyenről szó.

Az áruk vagy irodaszerek eltűnésének növekedéséről 24% számolt be egyértelműen, 43% bizonytalan volt, 33%-nak pedig egyértelműen nincs ilyen tapasztalata.

A PricewaterhouseCoopers kétévente elvégzett, világszerte 5400 céget tartalmazó kutatása szerint 2007-ben átlagosan 2,4 millió dollárt vesztettek a cégek a különböző csalások miatt, melyek többségét alkalmazottaik követték el. (Az összeg 2005-ben még 1,7 millió dollár volt.) A 2007-es tanulmány szerint a csalók 85%-a férfi, 44%-uk 31 és 40 év közötti.

A legtöbb cég a problémás alkalmazottak helyzetét az elbocsátás mellett egy polgári perrel is megnehezíti, de az sem ritka, hogy büntetőeljárást indítanak, mely akár börtönbüntetés kiszabásához is vezethet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Institute for Corporate Productivity adatai szerint a válaszadók 17%-a vezetett be mostanában újabb biztonsági intézkedéseket, 20%-uk pedig egyre gyakrabban tart ellenőrzéseket. A megkérdezettek 28%-a aktívabban kommunikál alkalmazottaival a belső lopások kérdéséről.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57