7 °C Budapest

Szétlopják munkahelyeiket az alkalmazottak: válságban mindent szabad?

Pénzcentrum
2008. december 12. 11:00

Szűkösebb időkben sokkal könnyebben követnek el bűncselekményt az emberek, másrészről ilyenkor a munkaadók sokkal inkább odafigyelnek az utolsó fillérre is, így könnyebben kiderülnek az alkalmazottak által elkövetett lopások. Nehéz megmondani, hogy ezen két tényező közül melyik a kiváltó ok, azzal azonban nem lehet vitatkozni, hogy a válság kirobbanása óta egyre több cégnél jelent komoly problémát az alkalmazottak által elkövetett lopás.

Az Institute for Corporate Productivity legfrissebb kutatásában 392 különféle méretű és területen érdekelt amerikai cég vezetőit kérdezték meg, mit tapasztalnak a belső elkövetésekkel kapcsolatban. A megkérdezettek 18%-a válaszolt úgy, hogy a hamis pénzügyi tranzakciók, vagy konkrét pénzeltűnés területén kifejezetten növekedést érzékel. 41% bizonytalan volt, és csak a többiek állították egyértelműen, hogy náluk nincs ilyenről szó.

Az áruk vagy irodaszerek eltűnésének növekedéséről 24% számolt be egyértelműen, 43% bizonytalan volt, 33%-nak pedig egyértelműen nincs ilyen tapasztalata.

A PricewaterhouseCoopers kétévente elvégzett, világszerte 5400 céget tartalmazó kutatása szerint 2007-ben átlagosan 2,4 millió dollárt vesztettek a cégek a különböző csalások miatt, melyek többségét alkalmazottaik követték el. (Az összeg 2005-ben még 1,7 millió dollár volt.) A 2007-es tanulmány szerint a csalók 85%-a férfi, 44%-uk 31 és 40 év közötti.

A legtöbb cég a problémás alkalmazottak helyzetét az elbocsátás mellett egy polgári perrel is megnehezíti, de az sem ritka, hogy büntetőeljárást indítanak, mely akár börtönbüntetés kiszabásához is vezethet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Institute for Corporate Productivity adatai szerint a válaszadók 17%-a vezetett be mostanában újabb biztonsági intézkedéseket, 20%-uk pedig egyre gyakrabban tart ellenőrzéseket. A megkérdezettek 28%-a aktívabban kommunikál alkalmazottaival a belső lopások kérdéséről.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm