28 °C Budapest

Még a vezetők sem vállalják a leépítést

Pénzcentrum
2008. november 12. 10:30

Olyan sok helyről érkezik hír szinte minden nap a küszöbön álló leépítésekről és elbocsátásokról, hogy már az egyes cégek vezérigazgatói sem merik ezeket úgy bejelenteni, ahogyan eddig. Egyre nagyobb tendencia a világon, hogy nem a leépítés szót használják, hanem az eufemizmushoz folyamodnak, hogy ne legyen olyan éles a döntés. Az kérdéses, hogy az utcára került munkavállalón hogyan segíthet az, hogy nem leépítették, hanem a karcsúsítás áldozatává vált...

Múlt héten az American Express, amely már meg is kapta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-től a bankká váláshoz az engedélyt, kényszerült 7000 fős leépítést bejelenteni, ami a jelenlegi munkaerő 10 százalékát érinti. A vezérigazgató Kenneth Chenault, hogy a hírt kíméletesen közölhesse, úgy nyilatkozott, mindez egy rekonstrukciós terv része.

Napokkal később, Rodger Lawson, a Fidelity Investment elnöke jelentette be az 1300 főt érintő elbocsátási hullámot, melyet költségcsökkentő tervként jellemzett.

Karrier-szakértők szerint a különleges szóhasználat mögött az áll, hogy az egyes vezérigazgatók így próbálják elkerülni a tömeges elbocsátások céghírnévre gyakorolt negatív hatását. Magatartáskutatók szerint ha az ember valami kínosat akar közölni, akkor unalmas nyelvezetet használ, hogy minél kevesebb figyelmet keltsen fel vele.

Egy másik lehetséges reakció, hogy mikor valaki valami rosszat tesz a másiknak, homályosan igyekszik fogalmazni, így próbálja meg a saját személyét "kimenteni".

Úgy tűnik, a leépítési-kommunikációban a Szilícium-völgy vállalatai járnak legelőrébb. A Tesla Motors vezérigazgatója, Elom Musk egy blog-posztjában úgy nyilatkozott a 10 százalékos elbocsátásról, hogy az egy speciális emberi erőforrás-filozófia. Az eBay-nél az októberi 1500 fős elbocsátás az egyszerűsítés eredménye.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Múlt hónapban a Yahoo vezére, Jerry Yang e-mailben azt írta az alkalmazottaknak a 10 százalékos leépítés kapcsán, hogy erre azért van szükség, hogy a cég fittebbé válhasson.

Persze az eufemizmus hátterében az is állhat, hogy a megmaradt alkalmazottaknak azt kell kommunikálni, hogy bizony a vezérigazgató a helyzet élén áll, s konkrét tervvel rendelkezik a cég jövőjét illetően.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?