10 °C Budapest

Még a vezetők sem vállalják a leépítést

Pénzcentrum
2008. november 12. 10:30

Olyan sok helyről érkezik hír szinte minden nap a küszöbön álló leépítésekről és elbocsátásokról, hogy már az egyes cégek vezérigazgatói sem merik ezeket úgy bejelenteni, ahogyan eddig. Egyre nagyobb tendencia a világon, hogy nem a leépítés szót használják, hanem az eufemizmushoz folyamodnak, hogy ne legyen olyan éles a döntés. Az kérdéses, hogy az utcára került munkavállalón hogyan segíthet az, hogy nem leépítették, hanem a karcsúsítás áldozatává vált...

Múlt héten az American Express, amely már meg is kapta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-től a bankká váláshoz az engedélyt, kényszerült 7000 fős leépítést bejelenteni, ami a jelenlegi munkaerő 10 százalékát érinti. A vezérigazgató Kenneth Chenault, hogy a hírt kíméletesen közölhesse, úgy nyilatkozott, mindez egy rekonstrukciós terv része.

Napokkal később, Rodger Lawson, a Fidelity Investment elnöke jelentette be az 1300 főt érintő elbocsátási hullámot, melyet költségcsökkentő tervként jellemzett.

Karrier-szakértők szerint a különleges szóhasználat mögött az áll, hogy az egyes vezérigazgatók így próbálják elkerülni a tömeges elbocsátások céghírnévre gyakorolt negatív hatását. Magatartáskutatók szerint ha az ember valami kínosat akar közölni, akkor unalmas nyelvezetet használ, hogy minél kevesebb figyelmet keltsen fel vele.

Egy másik lehetséges reakció, hogy mikor valaki valami rosszat tesz a másiknak, homályosan igyekszik fogalmazni, így próbálja meg a saját személyét "kimenteni".

Úgy tűnik, a leépítési-kommunikációban a Szilícium-völgy vállalatai járnak legelőrébb. A Tesla Motors vezérigazgatója, Elom Musk egy blog-posztjában úgy nyilatkozott a 10 százalékos elbocsátásról, hogy az egy speciális emberi erőforrás-filozófia. Az eBay-nél az októberi 1500 fős elbocsátás az egyszerűsítés eredménye.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Múlt hónapban a Yahoo vezére, Jerry Yang e-mailben azt írta az alkalmazottaknak a 10 százalékos leépítés kapcsán, hogy erre azért van szükség, hogy a cég fittebbé válhasson.

Persze az eufemizmus hátterében az is állhat, hogy a megmaradt alkalmazottaknak azt kell kommunikálni, hogy bizony a vezérigazgató a helyzet élén áll, s konkrét tervvel rendelkezik a cég jövőjét illetően.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem