21 °C Budapest

Még a vezetők sem vállalják a leépítést

Pénzcentrum
2008. november 12. 10:30

Olyan sok helyről érkezik hír szinte minden nap a küszöbön álló leépítésekről és elbocsátásokról, hogy már az egyes cégek vezérigazgatói sem merik ezeket úgy bejelenteni, ahogyan eddig. Egyre nagyobb tendencia a világon, hogy nem a leépítés szót használják, hanem az eufemizmushoz folyamodnak, hogy ne legyen olyan éles a döntés. Az kérdéses, hogy az utcára került munkavállalón hogyan segíthet az, hogy nem leépítették, hanem a karcsúsítás áldozatává vált...

Múlt héten az American Express, amely már meg is kapta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-től a bankká váláshoz az engedélyt, kényszerült 7000 fős leépítést bejelenteni, ami a jelenlegi munkaerő 10 százalékát érinti. A vezérigazgató Kenneth Chenault, hogy a hírt kíméletesen közölhesse, úgy nyilatkozott, mindez egy rekonstrukciós terv része.

Napokkal később, Rodger Lawson, a Fidelity Investment elnöke jelentette be az 1300 főt érintő elbocsátási hullámot, melyet költségcsökkentő tervként jellemzett.

Karrier-szakértők szerint a különleges szóhasználat mögött az áll, hogy az egyes vezérigazgatók így próbálják elkerülni a tömeges elbocsátások céghírnévre gyakorolt negatív hatását. Magatartáskutatók szerint ha az ember valami kínosat akar közölni, akkor unalmas nyelvezetet használ, hogy minél kevesebb figyelmet keltsen fel vele.

Egy másik lehetséges reakció, hogy mikor valaki valami rosszat tesz a másiknak, homályosan igyekszik fogalmazni, így próbálja meg a saját személyét "kimenteni".

Úgy tűnik, a leépítési-kommunikációban a Szilícium-völgy vállalatai járnak legelőrébb. A Tesla Motors vezérigazgatója, Elom Musk egy blog-posztjában úgy nyilatkozott a 10 százalékos elbocsátásról, hogy az egy speciális emberi erőforrás-filozófia. Az eBay-nél az októberi 1500 fős elbocsátás az egyszerűsítés eredménye.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Múlt hónapban a Yahoo vezére, Jerry Yang e-mailben azt írta az alkalmazottaknak a 10 százalékos leépítés kapcsán, hogy erre azért van szükség, hogy a cég fittebbé válhasson.

Persze az eufemizmus hátterében az is állhat, hogy a megmaradt alkalmazottaknak azt kell kommunikálni, hogy bizony a vezérigazgató a helyzet élén áll, s konkrét tervvel rendelkezik a cég jövőjét illetően.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm