Még a vezetők sem vállalják a leépítést

Pénzcentrum
2008. november 12. 10:30

Olyan sok helyről érkezik hír szinte minden nap a küszöbön álló leépítésekről és elbocsátásokról, hogy már az egyes cégek vezérigazgatói sem merik ezeket úgy bejelenteni, ahogyan eddig. Egyre nagyobb tendencia a világon, hogy nem a leépítés szót használják, hanem az eufemizmushoz folyamodnak, hogy ne legyen olyan éles a döntés. Az kérdéses, hogy az utcára került munkavállalón hogyan segíthet az, hogy nem leépítették, hanem a karcsúsítás áldozatává vált...

Múlt héten az American Express, amely már meg is kapta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-től a bankká váláshoz az engedélyt, kényszerült 7000 fős leépítést bejelenteni, ami a jelenlegi munkaerő 10 százalékát érinti. A vezérigazgató Kenneth Chenault, hogy a hírt kíméletesen közölhesse, úgy nyilatkozott, mindez egy rekonstrukciós terv része.

Napokkal később, Rodger Lawson, a Fidelity Investment elnöke jelentette be az 1300 főt érintő elbocsátási hullámot, melyet költségcsökkentő tervként jellemzett.

Karrier-szakértők szerint a különleges szóhasználat mögött az áll, hogy az egyes vezérigazgatók így próbálják elkerülni a tömeges elbocsátások céghírnévre gyakorolt negatív hatását. Magatartáskutatók szerint ha az ember valami kínosat akar közölni, akkor unalmas nyelvezetet használ, hogy minél kevesebb figyelmet keltsen fel vele.

Egy másik lehetséges reakció, hogy mikor valaki valami rosszat tesz a másiknak, homályosan igyekszik fogalmazni, így próbálja meg a saját személyét "kimenteni".

Úgy tűnik, a leépítési-kommunikációban a Szilícium-völgy vállalatai járnak legelőrébb. A Tesla Motors vezérigazgatója, Elom Musk egy blog-posztjában úgy nyilatkozott a 10 százalékos elbocsátásról, hogy az egy speciális emberi erőforrás-filozófia. Az eBay-nél az októberi 1500 fős elbocsátás az egyszerűsítés eredménye.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Múlt hónapban a Yahoo vezére, Jerry Yang e-mailben azt írta az alkalmazottaknak a 10 százalékos leépítés kapcsán, hogy erre azért van szükség, hogy a cég fittebbé válhasson.

Persze az eufemizmus hátterében az is állhat, hogy a megmaradt alkalmazottaknak azt kell kommunikálni, hogy bizony a vezérigazgató a helyzet élén áll, s konkrét tervvel rendelkezik a cég jövőjét illetően.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?