Bérbeadott ingatlan adófizetés nélkül: csoda, ha nem vallják be?

Pénzcentrum
2008. november 3. 05:55

Van, ami adómentes... Sokan adták bérbe eddig is a lakásukat számla nélkül, az albérletben lakó diákok nagy része talán elmondhatja, hogy életében nem kapott még semmilyen igazolást arról, hogy ő fizetett, de még hivatalos szerződése sincs. Az adójogszabályokat tekintve nem is csoda...

A személyi jövedelemadó törvény alapján az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem a fő szabály szerint külön adózó jövedelem. Lehetőség van viszont arra, hogy ettől eltérő adózási módot válasszunk.

A termőföld bérbeadása

A termőföld-bérbeadásból származó bevétele az szja-törvény szerint teljes egészében jövedelem. Ez 2003-tól adómentes akkor, ha határozott időre kötött megállapodás alapján legalább 5 évre szól. Ha viszont öt éven belül megszűnik a szerződés, akkor visszamenőlegesen is ki kell fizetni az adót, késedelmi pótlékkal együtt. Bár ez alól kivételt jelent, ha a szerződés megszűnésének oka a felek akaratán kívüli, vagy ha azonnali felmondás történt.

A késedelmi pótlékkal növelt adót a 2005. előtti évekre 20 százalékkal, azt követően 25 százalékkal a szerződés megszűnése évének kötelezettségeként kell megállapítania és megfizetnie a magánszemélynek.

A föld bérbeadásából származó bevétel egészét jövedelemnek kell tekinteni, így ezzel szemben költséget elszámolni nem lehet. A megszerzett bevételeket a bevételi nyilvántartásba kell bejegyezni. Nem kell bevételi nyilvántartást vezetni, ha a termőföld bérbeadásából származó bevétel kizárólag kifizetőtől származik. Ebben az esetben a bevételével összefüggő nyilvántartási kötelezettségét a magánszemély a kifizető által kiállított igazolás megőrzésével teljesíti.

A jövedelmet a magánszemélynek nem kell bevallania, ha a jövedelem a kifizetőtől származik és a kifizető az adót levonta, vagy ha a termőföld bérbeadásából származó jövedelem adómentes. A termőföld bérbeadásából származó jövedelem után az adó 25 százalék, megállapítása, levonása, bevallása a kifizető kötelezettsége, amennyiben a jövedelem kifizetőtől származik.

Magánszemély bérlő esetén a bérleti díj után az adó megállapítása, bevallása és befizetése a bérbeadó magánszemély kötelezettsége. A bevallást és az adó befizetését a föld fekvése szerint illetékes önkormányzathoz kell teljesíteni az erre a célra rendszeresített nyomtatványon a jövedelem megszerzésének évét követő év március 20-ig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az általános forgalmi adóról szóló törvény alapján a földterület bérbeadása főszabály szerint a tevékenység sajátos jellegére tekintettel adómentes szolgáltatásnak minősül. A kizárólag földterület bérbeadási tevékenységet végzőnek is adóalanyként történő nyilvántartásba vételi kötelezettsége van még akkor is, ha tevékenysége az előzőek szerint adómentesnek minősül. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint azonban nem terheli bejelentési kötelezettség azt a magánszemélyt, aki kizárólag termőföld művelési ágú földterület bérbe-, haszonbérbe adása miatt válik áfaalannyá.

A termőföld bérbeadásából származó jövedelem tekintetében az adóhatóság nem tudott adatokkal szolgálni, ugyanis az ilyen jogcímen megszerzett jövedelem adóztatása a föld fekvése szerint illetékes önkormányzati adóhatóság feladata, így a kapcsolódó adóteherről a helyi adóhatóságok tudtak volna csak információval szolgálni.

Sokan feketén csinálják...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem