19 °C Budapest

Sokba kerül az APEH: milliárdokat húzott ki a zsebekből!

Pénzcentrum
2008. október 9. 05:40

A 2007-es ellenőrzési dömping után 2008-ban is számíthattunk arra, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal nem tágít jól jövedelmező bevételi forrásától, az ellenőrzésektől, sokaknak az első 3 negyedévben része lehetett az adóhatósági ellenőrzésekben. Nézzük a mérleget...

Mint már eddig is sokszor hangoztatták, az ellenőrzések célja a feketegazdaság fehérítése, az illegális foglalkoztatás és adócsalások számának csökkentése. Emellett a tegnapi sajtótájékoztatón elmondták, hogy idén is kiemelt terület volt az újonnan alakuló vállalkozások preventív ellenőrzése, a jövedelemminimum alatt vallók ellenőrzése, az áfa-minimalizálók felkutatása és ellenőrzése, valamint a vagyonosodási vizsgálatok lefolytatása.

A többi mellett a feketegazdaság kifehérítése különösen fontos feladat. Ez abból is látszik, hogy a jövő évi adóreformokat a kormány mind ennek a jegyében kívánja végrehajtani még akkor is, ha az egyébként rendesen adózók fizetési kötelezettsége számos területen nő. Ennek érdekében az adóellenőrzések is kiemelt területként kezelik az adókikerülő magatartások megelőzését, a társadalombiztosítást érintő vizsgálatokat, a feketefoglalkoztatás visszaszorítására szolgáló ellenőrzéseket és a társhatósági együttműködéseket is.

Emellett továbbra is "nagyüzemi" szinten folynak a magánszemélyek vagyongyarapodására valamint életvitelére fordított kiadások összehasonlítására irányuló vizsgálatok is.

A Varga Lászlóné, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese szerint az adóhatóság alapfeladata az, hogy elősegítse, illetve ha szükség van rá, akkor kikényszerítse az adózók jogkövetését. Emiatt egyre nagyobb szerepe van az adóelkerülő magatartások megelőzésére szolgáló prevenciónak, a kockázatelemzésnek, az ellenőrzési módszerek hatékony értékelésének, elemzésének, a vizsgálati módszerek fejlesztésének.

Lássuk a számokat!

Az előző évhez képest jelentős növekedést sikerült elérnie az adóhatóságnak, ami részben annak is köszönhető, hogy idén év elején jelentős létszámbővülést hajtottak végre. Az ellenőrzések száma az első 9 hónapban majdnem 35 ezerrel volt több, mint egy évvel korábban. A nettó adókülönbözet is hasonlóan alakult, a jogerős nettó adókülönbözet esetében viszont majdnem 50 százalékos növekedést sikerült elérni.

 

Az adónemenkénti bontás nem mutat meglepetést, idén is az általános forgalmi adó volt túlsúlyban, mintegy 82 százalékot elérve az összes nettó adókülönbözeten belül. Így elmondható, hogy még mindig az áfa területén vannak a legtöbben az adókerülők, itt van a legtöbb feladat, amit a feketegazdaság fehérítése érdekében meg lehet tenni. (Hogyan szokás áfát csalni? Az átverés magasiskolája...)

 

Az adóbevételek szempontjából számos irányvonalat vizsgálnak az adóellenőrök. Kiterjesztik például az ellenőrzést a szállító-vevő kapcsolatokra, a láncszámlázásokra, az országon belüli és határon átnyúló körbeszámlázásokra különös figyelmet fordítanak.

Az áfa-minimalizálás és a láncügyletek területén 2007-ben 87,6 milliárd forint, 2008 szeptember végéig viszont már 117,3 milliárd forint adókülönbözet került jegyzőkönyvezésre. Ez részben annak is köszönhető, hogy az uniós országok közötti információáramlás illetve a közös ellenőrzések növelték az ellenőrzések hatékonyságát.

A társadalombiztosítási járulékok ellenőrzése szintén jó eredménnyel zárult, 2008. szeptember végéig 70 620 darab ellenőrzést folytattak le, amelyek során 10,9 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg. A vizsgálatok 17 százalékkal, a megállapítások 5 százalékkal haladták meg az előző év ugyanezen adatait.

Vagyonosodási vizsgálatok

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy szeletet képviselek a magánszemélyek vagyonvizsgálatai a 2008-as ellenőrzésekben is. Az első 9 hónapban 5430 jogerős és 4975 folyamatban levő vagyonosodási vizsgálatról számoltak be az adóhatóság munkatársai, az egy megállapítással zárult ellenőrzésre jutó nettó adókülönbözet pedig 9,023 millió forint.

 

Biztosítási jogviszony ellenőrzése

A biztosítási jogviszony ellenőrzését idén kezdte meg az adóhatóság az OEP-pel együttműködve. A két rendszer összefésülve igyekeztek felkutatni, hogy kik azok akik nem rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal. Összesen 34 362 darab megkezdett ellenőrzés után 8 278 befejezett, 5 116 meghiúsult, 537 megállapítással zárult, és 20 968 még folyamatban levő ellenőrzés a mérleg. A megállapított járulékkülönbözet 31 059 ezer forint.

Vállalkozások ellenőrzése

2008 első 9 hónapjában 20 755 vállalkozás alakult újonnan. 6 761 cégnél indítottak ellenőrzést az adóhatóság munkatársai, amiből 619 esetben meghiúsult a vizsgálat, viszont eddig 6 127 esetben sikeresen befejeződött. 69 százaléknál mindent megfelelőnek találtak, 17 százaléknál nem voltak meg a tevékenység feltételei, így ezentúl fokozott figyelmet kapnak, 14 százaléknál olyan hiányosságot találtak, ami alapján mulasztási bírság kiszabására került sor, 564 esetben pedig kezdeményezték az adószám felfüggesztését.

A több mint 336 ezer adózó által benyújtott bevallás 16 százalékának, azaz 54 ezer adózónak nem kellett alkalmaznia a törvény erejénél fogva a jövedelem-minimum szabályt. 177 ezer adózónak adózás előtti eredménye alapján a számított adóalapja meghaladta a jövedelem-minimum alapját, így nem kellett alkalmazniuk a szabályt. Az összes beadott bevallás közel harmadában az adóalapot második félévre jövedelem-minimum alapján határozták meg az adózók. Ennek a körnek a negatív adóalapja a -564 milliárd forint lett volna a szabályozás változása nélkül.

Az egyéni vállalkozók esetén az egy főre jutó árbevétel összege 7,6 millió forint, ami 430 ezer forinttal magasabb mint az előző évben, azonban mintegy háromnegyedük továbbra is 5 millió forint alatti éves bevételt realizált. Az egyéni vállalkozók 57,1 százaléka zárta nyereséggel a gazdálkodási évet. Súlyuk a bázis évhez képest 13,8 százalékpontos növekedést mutat. A veszteségesek 29,3 százalékos részaránya ugyanakkor 7,1 százalékponttal csökkent.

Ebben nagyon nagy szerepe van a minimumadó bevezetésének, egyre többen félnek attól, hogy az adófizetés helyett a veszteséget válasszák az adóhatósági ellenőrzés fenyegetése miatt. A vállalkozói szja kötelezettségben közel 1 milliárd forint keletkezett a minimum adóalap szabályának életbelépése miatt.

 

Az ellenőrzések célpontjait képezte 2008-ban a távul-keleti eredetű áruk is. Összesen 3831 vizsgálatot folytattak le, aminek 36,6 százaléka megállapítással zárult. 192 esetben üzletbezárásra is sor került, a várható mulasztási bírság összege pedig meghaladja a 210 millió forintot.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?