16 °C Budapest

Szemet hunynak az adókerülő milliomosok felett!

Pénzcentrum
2008. október 9. 12:00

A fővárosi önkormányzat néhány nappal ezelőtt közzétette a luxusadó bevételekre vonatkozó statisztikáit. Idén eddig kevesebb, mint 500 luxusingatlan után fizettek adót a tulajdonosok, miközben az ingatlanos portálok adatbázisai szerint több ezerre tehető az eladásra kínált 100 millió forintot meghaladó értékű lakóingatlanok száma és akkor még nem beszéltünk azokról, akiknek esze ágában sincs megszabadulni a villájától.

Az adatok összevetésekor szinte ordít, hogy vagy a szabályozásnak van egy gyenge pontja, amit sokan kihasználnak, vagy sokan fittyet hánynak a törvényi kötelezettségükre. Az adó elkerülése érdekében a jogszabály bevezetése idején lázas társasház alapításba kezdtek a villaépületek tulajdonosai, mivel az adót helyrajzi számonként vetik ki.

Ha a földszint és az emeletek a társasház alapító okirat szerint külön helyrajzi számot kapnak és külön-külön százmillió forint alatti értéket képviselnek, akkor - annak ellenére, hogy a teljes ingatlan egy kézben van - nem róható ki luxusadó. A rendelet megalkotóinak erre mindenképpen gondolni kellett volna és ennek megfelelően módosítani lehetett volna a társasház alapítás szabályait, vagy adófizetésre kötelezni az egy kézben lévő álca-társasházak tulajdonosait.

Az elmúlt évben a magánszemélyek közül 435-en fizettek összesen 113 millió forint luxusadót, idén csatlakoznak hozzájuk a gazdasági társaságok, melyek várhatóan további 35 millió forintot fizetnek majd be ezen a címen. Eddig nem kevesebb, mint 58 társaság tett eleget törvényi kötelezettségének, ami fővárosi szinten elenyésző szám.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint a luxusadó a 100 millió forintot meghaladó értékű lakó- és üdülőingatlanokra vonatkozik. Az adó alapja a százmillió forint feletti rész, a mértéke pedig fél százalék évente. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 110 millió forintos lakóépület után 50 ezer forintot kell évente fizetni. 2008 előtt csak a magánszemélyekre vonatkozott a rendelet, de idén kiterjesztették a vállalkozásokra is.

A nagy értékű ingatlannal rendelkező családok próbáltak azzal védekezni, hogy több tulajdonosa van az ingatlannak és az egyes tulajdonosrészek nem érik el a százmillió forintot. Mivel a rendelet szerint helyrajzi számra lebontva kell megfizetni, ezért ez a próbálkozás nem vezetett eredményre. A résztulajdonosok a tulajdoni hányadaik arányában kötelesek az adót megfizetni, de még mindig több ezerre tehető a mulasztók száma.

Az adófizetési kötelezettség építés esetén a használatbavételi engedély kiadását, vásárlás esetén a tulajdonjog, vállalkozásoknál pedig a vagyoni értékű jog megszerzését követő év első napjától lép életbe. A százmilliós ingatlanok vásárlása esetén egyre inkább bevett gyakorlattá válik az offshore cégeken keresztül történő tulajdonosváltás.

Az eladó alapít egy offshore céget és alacsonyabb értéken apportálja az ingatlant a gazdasági társaságba, majd eladja a cég üzletrészét a vevőnek. A földhivatali ingatlan nyilvántartásban nem történik újabb átírás, a cégbíróságon pedig annyit dokumentálnak, hogy megváltozott egy társaság tulajdonosi szerkezete.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az eladó - ha több mint öt éve tulajdonosa az ingatlannak - elkerüli a személyi jövedelemadó fizetést, miközben a vevő - mivel nem ingatlant, hanem üzletrészt vásárolt - több millió forintos vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség alól mentesül, bár cserébe kap egy céget. Egy százmillió forintos ingatlan normál adásvételénél a vevőnek közel hatmillió forint illetéket kell befizetni az államnak. 

A luxusadó megállapításának megkönnyítése érdekében a minisztérium kerületenként és megyénként meghatározta az értékhatárokat. Az adó számításakor ezeket a táblázatokat veszik figyelembe az önkormányzatok, de a helyi viszonyok figyelembe vételével az abban szereplő értékeket kötelesek utcánként tovább részletezni.

A luxusadót a helyi adóknak megfelelően két részletben március 15-is és szeptember 15-ig kell megfizetni. A jogszabály szerint a dupla adóztatás elkerülése érdekében a luxusadóból az építmény- és a kommunális adó levonható. Ezen kívül az épület korától és állagától függően további szorzószámokat, korrekciós tényezőket figyelembe lehet venni.

A földhivatali ügyleteket nyomon tudja követni az APEH hatáskörébe került Illetékhivatal, így a 100 millió forint feletti ingatlanok tulajdonosváltása esetén könnyebbé vált a luxusadó fizetési kötelezettség ellenőrzése. A főváros szerint az elmúlt két év nem igazán nevezhető sikertörténetnek, a helyi adóknak csak  elhanyagolható százaléka származott ebből az adónemből.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?